Újszerű, fejlett termékek a magasabb kereskedelmi értékek eléréséhez

A gyümölcs- és zöldségtermesztés kiemelkedő fontosságú időszaka a virágzás és a terméskötődés. Az ületvények újraindítása, illetve a vetőmagok kelése vagy a növényeink palántázása után ez a fenológiai szakasz jelezheti előre az egész éves termesztés eredményét. Megsokasodnak az időjárás okozta stresszfaktorok ebben az időszakban, melyek mérséklésére az agrotechnikai megoldások mellett válogathatunk a lombtrágyák és biostimulátorok piacán is.

A fejlődő piaci igények megkövetelik a megfelelő termésméretet és minőséget, ezért előrelátónak kell lenni, hogy az eladható kategóriába essen a megtermelt zöldségünk, gyümölcsünk többsége. Ezek a paraméterek a virágzás sikerességétől és a kötődések optimális számától is függhetnek. Túlzott kötődés esetén a növény saját állapotához és tápanyagellátásához képest kisebb méretekkel vagy természetes terméshullással válaszol.

Néhány gyümölcsfajta esetében a piacos áru kinevelése érdekében kémiailag (pl. ATS), kézi ritkítással is be kell avatkoznunk. A termésszabályozásban segítségünkre lehet a királyvirág, illetve az elsődlegesen kötődött termések tápanyag-gazdálkodási prioritása, melyet támogatni tudunk auxintartalmú, vagy auxinszintézisre ösztönző stimulátorok használatával. A GREEN BZn termékünkben a speciális auxin-citokinin arány, valamint a magas algatartalom stimulálja a fenolos vegyületek, növényi hormonok, komplex poliszacharidok és specifikus aminosavak előállítását. Optimális virágzást és a terméskötődést idézi elő. Indukálja, fejleszti a generatív szerveket, hosszabb beporzási időszakot tesz lehetővé. Védi a terméskezdeményeket a korai stressztényezőktől.

Green BZn
A CALFOMYTH segíti a virágok differenciálódását

Fontos kiemelni a foszfor, bór, kalcium, molibdén és mangán szerepét is a virágzás során. A fenológia előkészítésekor már jelen kell, hogy legyenek ezek az elemek, illetve tápanyag-korrekcióval segíthetjük a pillanatnyi igények kielégítését. Speciálisan erre szánt lombtrágyánk a CALFOMYTH, ami tartalmazza a fontos tápelemeket a virágzás és terméskötődés sikeressége érdekében. Segíti a virágok differenciálódását, a magasabb pollenszintézist és támogatja az optimális kötődést, valamint stresszhelyzetekben csökkenti a virághullást.

Sziromhulláskor, majd a terméskötődéskor megemelkedik a kalciumfelvétel aránya. A növekedési fázis következő 6 hetében építi a növény a gyümölcsbe a felvett kalcium legnagyobb részét.

Az ebben az időszakban felmerülő pillanatnyi vagy tartós Ca-hiány a termés élettartam-csökkenéséhez, tünetek megjelenéséhez vezethet (például sztipigesedés, levélszélbarnulás, csúcsrothadás), így alacsonyabb értékű, kevésbé tárolható termésünk lehet. A kalciumhiány kialakulhat a talaj alacsony mésztartalma, a túlzott műtrágyázás, a tápelem-antagonizmusok (Mg, K, NH4+ -> Ca), a helytelen öntözési gyakorlat, a korlátozott gyökértevékenység, a levegő alacsony vagy magas páratartalma, illetve a magas hőmérséklet miatt. Ezeket a tényezőket elsősorban agrotechnikai módszerekkel, okszerű tápanyag-utánpótlással, optimális kondíció fenntartásával tudjuk enyhíteni.

A GREEN HAS ITALIA 7-féle kalciumtartalmú termékkel segíti a hiánytünetek mérséklését, kezelését. Ezek közül kiemelkedik a CALCIOGREEN PS PLUS, egy kalcium-formiát, amely bioaktív formulában szállítja a kutikulán keresztül a 40% kalciumot a növénybe. Nitrogén- és kloridmentes, segíti a sejtosztódást, támogatja az ültetvény stresszfaktorokkal szembeni toleranciáját, emellett növeli a termés minőségi paramétereit.

A gyümölcsök, zöldségek megfelelő fejlődéséhez a célzott elemekkel tervezett tápanyag-utánpótlás és a jó kondícióban tartás szükséges. A szélsőséges időjárási tényezők is megsokasodnak erre az időszakra, azaz a hideg-meleg frontoktól kezdve a jégesőn keresztül, az UV- és a hőstresszig éri extrém hatás a fejlődésben levő terméseket.

Calciogreen PS plus

Nagyobb hangsúlyt kapnak a nitrogéndús műtrágyák, amikkel a növekedést szeretnénk stimulálni. Oda kell figyelni a mértékére és az arányára, mert számos kultúra számára kedvező, de túlzott adagolással káros hatásokat is elérhetünk. Ezek lehetnek például a vegetatív túlsúly, virág- és terméshullás, termésrepedés. Az innovatív termékfejlesztéseknek köszönhetően létezik egy alternatív, kiegészítő lehetőség is a piacos termésméret elérésére: termésméret növelő, optimalizáló készítmények használatával. A SEEDPLUS kínálatában az EXPANDO nevű termékünk kiegyensúlyozott arányban tartalmaz algakivonatokból nyert hormonszerű anyagokat, aminosavakat, növényi eredetű vitaminokat és egyéb alapvető fontosságú tápelemeket. Komplex bioaktív hatása különböző életfolyamatokat indít el. Az EXPANDO energiával látja el a termést növekedésekor, támogatja a méret, a súly növelését és az egyöntetűség kialakítását, így növeli a termelés kereskedelmi értékét.

A GREEN HAS ITALIA fejlesztésének eredményeként létrehozott egy olyan formulát is, mely növeli a gyümölcsök, zöldségek élettartamát, hosszabb betakarítási időszakot, tárolást tesz lehetővé. A SILVEST javítja a terméshéj színét, növeli a terméshús konzisztenciáját és támogatja a magasabb szárazanyag-tartalom elérését.

A SILVEST megfelelő kalciumfeltöltés esetén képes megerősíteni a sejtfalat, biológiailag aktív védőréteget képez, ami megvédi a termést a repedésektől, használható mechanikai és abiotikus stresszhatások ellen. A külső szövetekben fizikai gátat épít, csökkentve a kórokozók bejutási lehetőségeit.

Silvest – Erősíti a sejtfalat, ezért kevesebb lesz a mikrorepedés, növeli a konzisztenciát és a pulton tarthatóságot

Az Arvensis Agro terméke a GLOPPER, amely szisztematikus hatású oldat műtrágya, a rézterhelés csökkentésére, védekezési mechanizmusok megalapozására. Az új, heptaglukonsavval komplexált folyékony réz (Cu) által képessé válhat a növény saját, genetikailag lehetséges védekezésének megalapozására, fejlesztésére a kórokozókkal szemben.

Potenciális alternatívája, támogatója lehet a szervetlen réztermékeken alapuló klasszikus növényvédelemnek. A GLOPPER 100%-ban biológiailag lebomló, maximálisan felvehető a levélen, illetve a gyökérszőrökön keresztül és erős szisztémás aktivitást vált ki mindkét alkalmazás esetén. A növény saját immunitásának aktiválása és a Cu hatása megakadályozhatja a baktériumok és gombák szaporodását. Ezenkívül a ligninképződés mechanikus akadályt jelent a patogén mikroorganizmusok belépése szempontjából, a melanotikus fitoalexinek képződése pedig gátolja a spóra csírázását és a gombák növekedését.

Glopper

A GLOPPER alkalmazásakor akár 40-60% -kal is csökkenthető a klasszikus fémréz alapú gombaölő szerek dózisa. Szerves kötéseinek köszönhetően gyorsan felszívódik a növényben, és meghosszabbítja a kontakt réz hatását. Míg a hagyományos réznek rövid – és középtávon van hatása, bár hatékonysága nedvesség (eső, harmat stb.) miatt csökken, addig a GLOPPER behatol a növénybe és belülről segíti védekezőképességét. Használatát gyümölcsösökben a lemosó permetezésektől betakarításig, szüretig ajánljuk. Zöldségtermesztésben pedig már a palántanevelésben is használható, de 2-4 lombleveles állapottól permetezzük vagy öntözzük a tenyészidőszak végéig.

Szerző: Hegedűs Richárd
környezetgazdálkodási agrármérnök
termékfejlesztő, technológus

WEB: http://www.seedplus.hu/
E-MAIL: seedplus@seedplus.hu
MOBIL: +703255145
FACEBOOK: https://www.facebook.com/GreenHasItalia
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/greenhasitalia/

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
A levelek kiáltanak először magnéziumért Sokan tévesen csak 3 makroelemet említenek, ha a növények számára fontos tápanyagokról beszélnek. A nitrogén, a foszfor és a kálium valóban fontos a n...
Hogyan fokozza a szántóföldi biostimulátor a hozam... A hozamnövelő készítmények biológiailag aktív hatóanyagokkal és hozzáadott mikroelemekkel ösztönzik a növényt. A szántóföldi biostimulátor segíti a tá...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 11,5% tö... Nehéz a gazdálkodók dolga, ha az inputgyártók és -forgalmazók szédítő ígéretei között akar eligazodni. Mekkora termésnövekedés elérése a reális egy új...
A lombtrágyázás jelentősége avagy miért hasznos a ... A sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van. A mikroel...