Az utóbbi hónapokban felfelé indult az Európai Unióban a nyers tej ára. Magyarországon azonban az árak stagnálnak, így a hazai termelők inkább külföldön értékesítik azt. Hosszú távon, ha itthon akarjuk tudni az alapanyagot, áremelkedésre van szükség.
Az elmúlt években, a tejpiacon mindig történik valamilyen negatív változás. Először, a tejkvóta eltörlésével jelentősen megemelkedett a megtermelt tej mennyisége az unióban, ami miatt drasztikusan lecsökkent a nyer stej ára a közösségben.
Ezt követően számos uniós gazda felhagyott a tejtermeléssel, mivel nem tudtak megélni a tevékenységből az irreálisan alacsony árak miatt. 2017 januárjában azonban változott a helyzet… Jelentősen lecsökkent az unió területére behozott nyers tej mennyisége, valamint a tejzsír alapú tejtermékek mennyiségének csökkenése is megkezdődött.
Ezzel párhuzamosan azonban az említett termékek iránti kereslet folyamatosan emelkedett, így Európában a vaj és a tejszín ára évtizedes rekordokat döntöget az utóbbi hetekben. Ez a folyamat megfigyelhető a nyers tej piacán is, az olasz és a holland piacon, augusztusban egy kiló tejért 133 forintot kellett fizetni.
Eközben Magyarországon már január óta 90-92 forintos áron stagnál a nyers tej ára. Emiatt a magyar termelők jelentős termésmennyiséget kezdtek exportálni a jobban fizető országokba, de így viszont itthon jelentősen megfogyatkozott a nyers tej készlet.
Hosszú távon ahhoz, hogy itthon maradjon a magyar tej, elengedhetetlen az árak emelése. A magyar tej hazai földön tartása kereskedőnek, termelőnek és vásárlónak is egyaránt fontos. Amennyiben a jövőben csak import tej lesz a polcokon, többé nem tudunk beleszólni a tejágazat történéseibe és annak stabilitásába.