Újgenerációs élelmiszeripari füstaromát fejlesztenek 325 millió forintból Pécsen

A jelenleg alkalmazottaknál hatékonyabb, egészségesebb és változatosabb ízvilágú füstaroma létrehozásába kezd 325 millió forintos fejlesztése révén az élelmiszeripari adalékanyagok előállításával foglalkozó M Profood Zrt.  A Baranya megyében, Pécsen üzemelő társaság szakemberei a 2023 őszéig zajló, a Nemzeti Kutatás, Fejlesztési és Innovációs Alap 153 millió forintos támogatásával megvalósuló fejlesztéssel egy – antibakteriális tulajdonságokkal bíró – egészségesebb, költséghatékonyabb és intenzívebb aromát alkotnak meg.

A fővárosi székhelyű, pécsi telephelyekkel rendelkező, 95 embert foglalkoztató, magyar tulajdonban lévő vállalkozás önállóan értékesíthető késztermékét elsősorban húsipari cégek számára kínálja majd. A hús- és tejipari vállalatok részére fűszerkeverékek, adalékanyagok, aromák, fehérjék és fehérjekeverékek, pácok előállítását végző cég közleménye szerint az új füstaroma létrehozása során a hagyományos füstöléshez képest egészségesebb, folyékony füstből intenzívebb ízt biztosító, por alapú füstöt állítanak elő költséghatékonyabb gyártással.

A jelenleg alkalmazottaknál hatékonyabb, egészségesebb és változatosabb ízvilágú füstaroma létrehozásába kezd 325 millió forintos fejlesztése révén az M Profood Zrt.
A jelenleg alkalmazottaknál hatékonyabb, egészségesebb és változatosabb ízvilágú füstaroma létrehozásába kezd 325 millió forintos fejlesztése révén az M Profood Zrt.

Az 1991-től működő vállalkozás közleménye arrók is írt, hogy az M Profood Zrt. Magyarországon piacvezető az élelmiszeripari adalékok és fűszerkeverékek területén. A kedvezőtlen világgazdasági folyamatok hatására pedig azt a célt tűzte ki, hogy piaci pozícióját megőrizze, stabil likviditását idegentőke-növekedés nélkül biztosítsa. Ennek érdekében a meglévő technológiát, illetve az ezt kiszolgáló termelési feltételeket folyamatosan fejlesztették, 2022-től pedig teljesen új technológiák és saját k+f tevékenység keretében fejlesztett termékek bevezetését tervezik – írták. A közel 45 százalékban exportra termelő M Profood Zrt. a vállalat tájékoztatása szerint 2020-ban 6,74 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 516 millió forintos adózott eredményt ért el, míg egy évvel korábban 6,18 milliárd forintos bevétel mellett 621 milliós nyereségre tett szert.

Így ír magáról az M Profood Zrt. a weboldalán

Az M Profood Zrt. jogelődje 1991-ben alakult azzal a céllal, hogy a magyar húsipart a legjobb minőségű alapanyagokkal lássa el. Cégünk kezdetben adalékanyagok importjával és értékesítésével foglalkozott, majd folyamatosan bővítette tevékenységét. 1996-ban megépítette saját keverőüzemét, ahol kezdetektől kiváló minőségű fűszer- és adalékanyag keverékeket gyárt a hús-, baromfi- és tejipar számára. Az üzemet azóta is folyamatosan bővítjük és fejlesztjük.

Fejlesztések, higiénia

2001-ben átadtuk a fejlesztőlabort, megfelelő hátteret, korszerű körülményeket biztosítva ezáltal a kutató-fejlesztő munkának; valamint létrejött a kísérleti húsüzem, ahol az új termékek üzemi körülmények között tesztelhetők. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a gyártás, a tárolás és a szállítás feltételeit a legkorszerűbb ipari elvárásoknak megfelelően alakítottuk ki. Cégünk teljes tevékenysége során a legszigorúbb higiéniás eljárásokat alkalmazza: 2001 óta az ISO 9001 és a HACCP minőségbiztosítási rendszer előírásai szerint, majd 2016-tól már az FSSC 22000 élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer szerint dolgozik. Napjainkban az M Profood Zrt. gyártóként és forgalmazóként egyaránt meghatározó szereplője a hazai és nemzetközi élelmiszeriparnak.

A termékek

Termékpalettánkon megtalálhatók a fűszerek és fűszerkeverékek, adalékanyagok, foszfátok, aromák, fehérjék és fehérjekeverékek, folyékony füstök, marinádok illetve pácok, teljes mértékben lefedve ezáltal a hazai és nemzetközi élelmiszeripar igényeit. A hazai piaci pozíció megerősödése után vállalatunk 1998-ban megkezdte termékei értékesítését külföldön is, melynek köszönhetően intenzív export tevékenységet folytat – írja a cég magáról a “Rólunk” aloldalán.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Viszlát tejkvóta – mától nincs többé! A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhat...
Ördögi körben a termelők, alacsonyan a tej ára... Ördögi körbe kerültek a hazai tejtermelők. Az alacsony felvásárlási árak miatt nem tudnak megfelelő minőségű takarmányt venni a gazdálkodók a teheneik...
A környezet védelmében különadót vezetnének be a h... A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a h...
Alulmarad a külföldivel szemben a magyar sajt a bo... A terméktanács szerint a tartós tejek után a sajt piacán is fordulatra van szükség, hogy több itthoni sajtot fogyasszanak a magyarok. Míg a kiskereske...
India húzhatja ki a bajból a hazai tejpiacot Az európai és azon belül a magyarországi piac kilátásait elemezték az állati termékekre vonatkozóan ágazati szakértők egy kecskeméti szakkonferencián....