Jellemző, hogy az ünnepi időszakban jelentősen megszaporodnak az ellenőrzések minden élelmiszeripari egységben. November végén egy húsnagykereskedés volt soron, ahol a szakembereknek több tonna húst kellett lefoglalniuk, majd megsemmisíteniük.
November végén tartottak ellenőrzést a szakemberek egy budapesti húsnagykereskedésben. Az egységben a kereskedelmi tevékenység mellett húsdarabolást, csontozást is végeztek.
Az épület erősen szennyezett, takarítatlan és zsúfolt volt. A daraboló helyiségben a kézmosáshoz nem állt rendelkezésre meleg víz, nem működött az eszközfertőtlenítő, penészfoltos volt a hústőke, a csontgyűjtő ládában pedig légylárvák nyüzsögtek. A rossz higiéniai állapotok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek.
Az ellenőrzés során a Nébih munkatársai megállapították, hogy a termékek jelentős része jelöletlen, nem nyomonkövethető, illetve lejárt fogyaszthatósági idejű, de találtak penészes füstölt árut is. Az akció során több mint 3,5 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból és azonnali megsemmisítésre utalni.
A vállalkozó mintegy egy millió forintos bírságra számíthat. Az egységben a higiéniai hibákat az ellenőrzés óta kijavították, ezért újra megkezdhette működését.