Újabb high-tech eszközök a modern agrárium számára

A mezőgazdasági technológia páratlan fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. A high-tech megoldásokba a Generali is beszállt az űrtechnológiát segítségül hívva a kárfelmérésben és a „riasztásban”.

Az agrárium a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata, amelynek termelékenysége évről évre folyamatosan növekszik: a szektor kibocsátása 2018-ban elérte a 2720 milliárd forintot, vagyis 2010 óta egyharmadával emelkedett, melyben nagy szerep van a mezőgazdasági technológia fejlődésének is. Az agrárdigitalizáció a következő évtized legnagyobb lehetőségét jelentheti az ágazatnak, amely a termelés hatékonyságát, jövedelmezőségét és versenyképességét emelni, a termelési kockázatokat pedig várhatóan csökkenteni fogja.

A technológia az időjárás okozta és egyéb károk esetén azok pontos feltérképezésében is segít (Fotó: Generali Biztosító)
A technológia az időjárás okozta és egyéb károk esetén azok pontos feltérképezésében is segít (Fotó: Generali Biztosító)

„Jelenleg a Mezőgazdaság 4.0 fázisban vagyunk. Az új okos technológiáknak és felhőszolgáltatások óriási ütemben növelték a hasznos információmennyiséget a gazdák számára, így lehetővé vált a termelési folyamatok optimalizálása, ezáltal mára eljutottunk a „smart farming” rendszerig” – hangsúlyozza Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási csoportvezetője.

Ugyanakkor a technológia nem csak a termelékenység növelésében segíthet, hanem időjárás okozta és egyéb károk esetén azok pontos feltérképezésében is. Erre a célra fejlesztette ki a Generali – a Debreceni Egyetemmel – szoros együttműködésben a Georisk műholdas, adatvezérelt kárrendezési rendszert.

A rendszert már tavaly óta használjuk a kárfelmérési folyamatainkban, és a tapasztalataink azt mutatják, hogy a Sentinel műhold adatival dolgozó szoftver jóval pontosabb képet ad a károkról, mint a hagyományosan alkalmazott manuális kárfelmérés, ami ráadásul jóval időigényesebb is” – teszi hozzá Bordás Imre.

A Generali Biztosító jelenleg egy új, a piacon egyedülálló szolgáltatás bevezetésén dolgozik, amivel a gazdák tovább csökkenthessék káraikat: Terveink szerint – a 2020-as évben a Georisk adataira alapozva egy műholdas riasztás csomagot adunk a biztosítás mellé. Ez azt jelenti, hogy ha a rendszer bármilyen visszaesést észlel a növények vegetációs időszakában, akkor figyelmeztető üzenetet küld majd a gazdáknak, így meg tudják vizsgálni, hogy mi okozhatja azt, elkerülve vagy csökkentve ezzel a további károkat” – teszi hozzá Bordás Imre.

Fagyott állomány kora télen (Fotó: Generali Biztosító)
Fagyott állomány kora télen (Fotó: Generali Biztosító)

A Generali emellett lépést tartva a legfrissebb digitalizációs trendekkel, ügyfelei számára további innovatív plusz szolgáltatásokat is kínál. Egyrészt egy olyan ingyenesen letölthető mobil alkalmazással könnyíti meg a gazdák életét és munkáját, mely előre jelzi az időjárási vészhelyzeteket. Másrészt az idei évtől a biztosító kárszakértői a viharkárokhoz és a nagyobb területeket érintő károk a felméréséhez drónokat is használnak a pontosabb, precízebb kárfelmérés érdekében. A drónnal készített fotókat és videókat a kárszakértők az érintett gazdák rendelkezésére bocsátják, akik így tájékozódhatnak a növénykultúrájuk állapotáról madártávlatból is (pl.: belvízfoltokról, vagy a táblát érintő vadkárokról).

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy eséllyel veszít, aki nem köt biztosítást A klímaváltozás hatásai növelik a növények érzékenységét is. Ezzel összefüggésben csak tavaly a Generali csaknem 1500 mezőgazdasági kárt térített meg....
Hatalmasat kockáztat a gazda, ha nem gondol előre ... Sajnos, nem minden gazda biztosítja földjét, a mezőgazdasági gépeit és terményét az esetleges károk ellen. Pedig egy váratlan jégverés, tűzeset, vagy ...
Nyugodtabban alhat a gazda, ha díjtámogatott növén... Már csak május 31-ig lehet megkötni a díjtámogatott növénybiztosításokat. A jogszabályok és a pályázati kiírás viszonylag szűk mozgásteret adnak a biz...
Közel a határidő: május 31-ig köthető meg a díjtám... A mezőgazdasági termelőknek bizonyos típusú mezőgazdasági biztosítások esetében díjtámogatással segíti a kockázatmegelőzést és - kezelést a magyar áll...
Közeleg a határidő: ezzel sokat spórolhatnak a gaz... Statisztikák szerint továbbra is a jégkárok jelentik a legnagyobb fejfájást a mezőgazdasági termelőknek, és ennek megfelelően erre a kártípusra kötik...
Május 31-ig köthető díjtámogatott növénybiztosítás... Érdemes igyekeznie a gazdáknak, hiszen még május 31-ig igényelhető díjtámogatott növénybiztosítás. Amellett, hogy ezzel a megoldással sok pénzt takar...