Új, közös módszertant bocsátott ki az élelmiszeripari termékek EU-ban történő összehasonlításához az Európai Bizottság. A tesztidőszak első eredményeit az év végére várják. A módszertan segítségével a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálatokat végezhetnek a hasonló csomagolásban EU-szerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összehasonlítására.
A módszertant 2018. június 14-én, a Közös Kutatóközpont az élelmiszer-ellátási lánc működésének javításával foglalkozó fórumán mutatták be. Az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja, a Közös Kutatóközpont (JRC) által kidolgozott közös módszertan segítségével a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálatokat végezhetnek a hasonló csomagolásban EU-szerte forgalmazott élelmiszeripari termékek összetételének és jellemzőinek összehasonlítására. A hírről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számolt be.
Az új vizsgálati módszer annak megállapításában segíti a hatóságokat, hogy az élelmiszeripari termékek forgalmazása az EU jogszabályainak megfelelő módon történik-e. A módszer alapelvei közül kiemelést érdemel az átláthatóság, az összehasonlíthatóság, a hasonló mintavételezés és a termékvizsgálat elve.
Az egységes piac nem lehet kétsebességes piac
Minden EU-polgárnak éreznie kell, hogy úgy bánnak vele, mint bárki mással, és mindenkinek tisztességes, egyértelmű módon kell tájékoztatást kapnia az általa vásárolt termékekről. Senki sem téveszthető meg a csomagolás hasonlóságával – mondta Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos.
A tagállamokkal, a fogyasztói szervezetekkel és az élelmiszeripari ellátási lánc szereplőivel együtt kidolgozott közös módszertan tényadatok segítségével mutat rá azokra az esetekre, amikor azonos márkanév alatt eltérő összetételű termékeket forgalmaznak Európában – mondta Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos.
Az európai fogyasztóknak joguk van a védelemhez a félrevezető kereskedelmi gyakorlattal szemben, amikor élelmiszert vagy más termékeket vásárolnak. Továbbá ahhoz is, hogy megbízható tájékoztatást kapjanak a gyártóktól. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által most közreadott összehangolt eljárással objektív módon értékelhetők az élelmiszerek minőségében érzékelt eltérések – mondta Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos, akinek feladatköre a Közös Kutatóközpontra is kiterjed.
A módszertan a bizottság „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” elnevezésű kezdeményezésében bejelentett intézkedéseket egészíti ki. Az intézkedéseknek három célja van:
- a fogyasztók jogainak egyértelmű megfogalmazása és megerősítése, ennek keretében a termékek kettős minőségével kapcsolatos, a fogyasztókat félrevezető gyakorlat betiltása;
- az illetékes szervezetek felkészítése arra, hogy képviseleti alapon fellépjenek a fogyasztók nevében;
- a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok szankcionálási jogkörének megerősítése.
Az EU területén árusított élelmiszeripari termékeknek szigorú élelmiszerbiztonsági követelményeket kell teljesítenie, a fogyasztókat pedig az EU élelmiszercímkézési jogszabályaiban meghatározott módon kell tájékoztatni a termékek legfontosabb tulajdonságairól. A fogyasztók nem vezethetők félre a csomagolással. Annak biztosítása, hogy az egységes piacon forgalomba hozott élelmiszerek teljesítsék az EU jogszabályaiban foglalt követelményeket, a nemzeti élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi hatóságok feladata.
A Közös Kutatóközpont irányításával egyes EU-tagállamok laboratóriumai elkezdik egy páneurópai tesztsorozat keretében alkalmazni a módszertant. Segítségével adatokat gyűjtenek arról, mennyire kiterjedt probléma a kettős termékminőség. A tervek szerint az első eredményeket 2018 végén hozzák nyilvánosságra. A tesztsorozat pedig gyakorlati iránymutatással szolgál majd a fogyasztókat félrevezető magatartásformákat vizsgáló hatóságoknak.