Új magyar traktor készül Jánoshalma határában

Ismét magyar építésű traktort fejleszt a hazai agrárgépszakma. A Dutra hagyományaira épülő, korszerű, 50-80 lóerős hazai mezőgép már túl van a próbaüzemen. A két prototípus gép jól vizsgázott, és már rendelkezésre áll 6 darab műszaki vizsgával ellátott erőgép Bács-Kiskun megyében. Az emissziós normák változása miatt még motorcserére lesz szükség, jelenleg pedig a Kubotával tárgyalnak arról, hogy milyen lesz a következő motor.

A takarékos üzemeltetésű, könnyen kezelhető és javítható, egyszerű felszereltségű traktort a jánoshalmi Renner Tamás okleveles gépészmérnök tervezte meg, a legendás Dutra traktor hagyományaira építve. Az 50 és 80 lóerős Renner-traktorok 4, azonos méretű keréken közlekednek. A szerkezet megépítése így összetettebb volt, de homokos, illetve laza talajokon akár 10 százalékkal jobb hatásfokú. A négykerék-meghajtásos traktor első hídja és sebességváltója a Carraro Drive Tech, motorját pedig a megbízható, takarékos és gazdaságos üzemeltetésű Kubota adja – írta az Agrárágazat.

Fülkeépítés a Renner Bt. üzemében, készül a magyar traktor Jánoshalma határában
Fülkeépítés a Renner Bt. üzemében, készül a magyar traktor Jánoshalma határában

Megkerestük a magyar traktort fejlesztő cég gyártmány- és gyártástervezőjét, a gépészmérnök Renner Tamást, aki válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Hogy sikerült a próbaüzem?

A próbaüzem során különböző munkafolyamatokat végeztünk szakértő gépkezelőkkel, amely során vizsgáltuk az erőgép mérhető műszaki jellemzőit és kopását. A próbaüzem nagyjából 1000 üzemóra volt, amelynek végeztével ismételten szétszereltük az erőgépet, majd méréseket végeztünk és visszajavításokat hajtottunk végre rajta.

Mikor kezdődhet a gyártás?

Jelenleg a nullszéria gyártása is befejeződött. Miután a 2 prototípus gép jól vizsgázott, és készen áll 6 darab, műszaki vizsgával ellátott erőgépünk. Az emissziós normák változása miatt a hazai piacon motorcserére kényszerülünk. ezzel kapcsolatban épp mostanában zárulnak le a tárgyalások a Kubotával arról, hogy milyen legyen a követő motor.

Így néz ki a Renner Bt. fejlesztette magyar traktor
Így néz ki a Renner Bt. fejlesztette magyar traktor

Hányan dolgoznak a gyártó cégnél, a Renner Bt-nél?

A vállalatunknál közel 300 fő dolgozik; főleg gumiipari gumi- és fém alkatrészeket gyártunk ipari- és közlekedési eszközök rezgéscsillapítási feladataira.

Milyen üzleti és gyártási terveik vannak 2019-re?

Ami a traktorgyártást illeti, ebben az évben szeretnénk 10 gépet gyártani már az új motorral, és szeretnénk elkezdeni a marketing tevékenységet is.

Milyen együttműködések tették lehetővé a gyártást?

A traktorfejlesztés igen komplex feladat, ezért szorosan együttműködtünk a tervező vállalatokkal, a gyártóművekkel és több egyetemmel is. A projektben szűken véve nagyjából 20 fő tevékenykedett aktívan.

Üzemben a magyar Renner-traktor
Üzemben a magyar Renner-traktor
Mit jelent önöknek, hogy magyar traktort gyárthatnak?

Ez a feladat bebizonyította, hogy képesek vagyunk a járműfejlesztésre, ami a mai világban egy igen összetett munka- és forrásigényes feladat. Büszkék vagyunk a teljesítményünkre, azt gondolom, hogy kitartással és szorgalommal néhány éven belül igényes termékkel léphetünk a vásárlók elé.

Gazdálkodik-e a Renner-család, és ha igen, mit, és ehhez milyen mezőgépeket használ?

A családunk nem gazdálkodik, nekünk ipari üzemünk van. A mezőgazdaság csak egy csodált világ a részünkről.

A Dutra után újra magyar traktor készül, ezúttal Jánoshalma határában - a terv, hogy idén 10 darabot készítsenek belőle
A Dutra után újra magyar traktor készül, ezúttal Jánoshalma határában – a terv, hogy idén 10 darabot készítsenek belőle

Mik lesznek a készülő traktor sajátosságai, előnyei?

A megbízhatóság, a gazdaságosság és a funkcionalitás.

Mennyibe fog kerülni a magyar traktor?

Az ára 6,5 millió forint +Áfa lesz.

A képek forrása: Renner Bt.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

30 év után újra magyar traktor kerülhet piacra Nem akármilyen hír látott napvilágot néhány nappal ezelőtt. Egy jánoshalmi vállalkozás a régi magyar márka, a Dutra alapjaiból építette meg saját négy...
Itt az új magyar traktor – ahogy régen is szerettü... A Renner 5044 az új, magyar innováció 2018. január 1-jén jelenik meg a piacon. Mivel a korszerű elektronikától mentes, így általa egy jelentős piaci r...
Tömegével jönnek az orosz traktorok és kombájnok a... Tavaly Oroszországban összesen 8105 darab traktort gyártottak, ez 250-nel több, mint 2016-ban. A traktorok 58 százalékát Oroszországban szerelik össze...
Növekszik és új technológiákat fejleszt az AGCO/Fe... Peter-Josef Paffen, a Fendt EME igazgatóhelyettese és az AGCO/Fendt igazgatótanácsának elnöke a Würzburg mellett, Wadenbrunnban megtartott AGCO/Fendt ...
Újra lesz magyar traktor, terjedőben a dél-koreai ... Több hírünket olvashatta az elmúlt időszakban a mezőgazdasági gépek kategóriában. Szó volt az új magyar traktorról, adapterekről, a Deutz, a Fendt és ...
Büszkék lehetünk erre az új magyar traktorra Büszkeségre ad okot, hogy egy telített iparági szektorban, a traktorgyártás terén is képesek a magyarok átütő sikereket elérni. 2019-től egy jánoshal...