Kísérlet a magyar fűszerpaprika tekintélyének visszaállítására- Új irányelvek a Magyar Élelmiszerkönyvben

A kézműves termékek, a fűszerpaprika-őrlemények, a transzzsírsavak és a hőkezelt termékek új irányelvei kerültek be a Magyar Élelmiszerkönyvbe a Vidékfejlesztési Minisztérium keddi tájékoztatása szerint.

Kézműves termékek

A kézműves élelmiszereket részletesen szabályozó irányelv célja az, hogy egyértelműen megkülönböztethetők legyenek a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól.

A szabályozás kiterjed a kenyérfélék, a pálinka, az étolajok, a bor- és gyümölcsecetek mellett a sertéshús készítményekre, az egyes tejtermékekre, a lekvárokra, a szörpökre, a fagylaltokra, illetve a fűszerpaprika-őrleményekre.

Fűszerpaprika-őrlemények

A fűszerpaprika őrleményére két irányelv is vonatkozik ezentúl
A fűszerpaprika őrleményére két irányelv is vonatkozik ezentúl

A fűszerpaprika-őrleményekre vonatkozóan két új irányelv is megjelent, az egyik az alapkövetelményekről szól, a másik pedig a különleges fűszerpaprika követelményét határozza meg. A magyar fűszerpaprikák hagyományos megnevezései sem tűnnek el, mivel az I. osztályú őrlemény esetén kiegészítő információként feltüntethető lesz a “csemege”, a II. osztályú őrlemény esetén pedig az “édesnemes” megnevezés is. Szigorúbb minőségi elvárásokat határoz meg a különleges fűszerpaprika irányelv annak érdekében, hogy vissza lehessen állítani a klasszikusan magas minőségű magyar fűszerpaprika tekintélyét a piacon.

Ha pedig valaki a különleges jelzőn kívül még a “kézműves” megnevezést is fel kívánja tüntetni, akkor a fogyasztó méltán várhatja el, hogy a csomagolásban hagyományos, kézi szedésű, csumázott, nem géppel szárított fűszerpaprika őrleményt találjon. A szabályozás további új eleme, hogy a csomagolás szembetűnő helyén kell feltüntetni a fűszerpaprika termesztésének helyét és továbbra is jelezni kell a termék édes, enyhén csípős, csípős, vagy nagyon csípős jellegét – közölték.

Transzzsírsavak

Egységesül a transzzsírsavak mérése
Egységesül a transzzsírsavak mérése

Az utóbbi években világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszerekben található transzzsírsavak mennyisége, amelyek jelentős kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Az egészségügyi tárca rendelete az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető mennyiségéről, a transzzsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazási feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsav bevitelének nyomon követéséről szóló szabályokról rendelkezik. A Magyar Élelmiszerkönyv új irányelve biztosítja, hogy az élelmiszer-vállalkozók és a hatóság azonos analitikai módszerrel mérje az élelmiszerek transzzsírsav tartalmát és az azokban természetesen előforduló transzzsírsavak korrekcióját azonosan vegyék figyelembe.

Hőkezelt élelmiszerek

A Magyar Élelmiszerkönyv tartósítóipari irányelvei között az egyik legfontosabb fejezet a hőkezelt élelmiszerekre vonatkozó szabályozás. Ide tartoznak a gyümölcs és zöldség befőttek, konzervek, a lekvárok és szörpök, valamint a különböző gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök is.

A szabályok betartását az élelmiszerlánc felügyeleti hatóságok kiemelten ellenőrzik – olvasható a VM közleményében.

Forrás: MTI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Hova lett a termesztett növényfajták 75%-a? Kesereghetnénk azon, hogy a világon termesztett növényfajták 75%-a a semmibe veszett, vagy, hogy idén nem várható, hogy a mezőgazdaság lesz a magyar g...