Új hibridek, új termékek a jövedelmező kukoricatermesztésért

A kukoricatermesztés jövedelmezőségét alapvetően a hozamok növelésével, valamint a veszteségek és a költségek csökkentésével érhetjük el. Az Agromag Kft. mindehhez segítséget nyújt a nagy termőképességű és kiváló ár-érték arányú hibridjeivel és a korai veszteségek minimalizálását segítő innovatív termékeivel.

Új kukoricahibridjeink a Beata (FAO 330) és a Tomasov (FAO 420) nagyon magas terméspotenciállal rendelkeznek, amelynek a kiaknázását segíti elő az 5. éve kísérleteinkben szereplő Albit és egy új, egyedülálló formulációval rendelkező „magtrágya”, a GreenPrime.

A korai tenyészidejű kukoricák új kihívóra akadtak a Beata (FAO 330) hibridben. Az új hibrid kiemelkedő termőképessége az éréscsoport második felében érő hibrideket is képes túlszárnyalni, mindezt alacsony nedvességtartalommal (1. táblázat). 2018-ban a fajtasoraink átlagában a legalacsonyabb nedvességtartalommal (13%) és a második legnagyobb terméseredménnyel (13,1 t/ha) takarítottuk be. 2020-ban a ságvári demókísérletben 13,49 t/ha átlagtermést ért el. Idén elérhető Albittal kezelt vetőmag is a Beataból.

1. táblázat: Beata (FAO 330) demó eredményei 2020-ban

Az Agromag Kft. 5. éve kísérletezik az Albit készítménnyel, ami csökkenti a növényvédő szerek vagy az időjárás által okozott stresszt, így stabilizálja és növeli a termés minőségét, és mennyiségét.

1. ábra: Tomasov (FAO 420) kisparcellás eredményei 2020 2020-ban

Az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibridünk a Tomasov (FAO 420). 2020-ban 5 kísérleti helyen a hektárra vetített átlagtermése 14 tonna felett volt (1. ábra) A bőven 15 t/ha feletti potenciál eléréséhez szükséges az intenzív termesztéstechnológia alkalmazása, a minél dinamikusabb kelés elérése és a gondtalan növekedés. Az egyenletes kelését robbanékony kezdeti fejlődését segíti elő egy új fejlesztésű termék, a GreenPrime.

Ez a „magtrágya” a legfontosabb mikro- és makroelemeket már a csírázástól biztosítja a növény számára, aminek köszönhetően egyöntetű és robbanásszerű kelést érünk el.

Használatával kiváltható a starter trágyázás, ráadásul a növény számára könnyebben hozzáférhetőbbek a tápanyagok, mivel a csávázószerrel együtt a mag felületére lehet felvinni. A Tomasov esetében lehetőség van Albittal és GreenPrime-mal is kezelt vetőmagok igénylésére.

A kísérleteink szerint a GreenPrime és az Albit együttes használatával érhető el a legeredményesebb kezdeti fejlődés, ami az alapja a hatalmas termések elérésének.

Extenzívebb körülmények közé ajánljuk a rendkívül jó alkalmazkodó képességgel rendelkező hibridjeinket, a kettős hasznosítású Isztriát (FAO 430) és a duplacsövűségre hajlamos, korai Salontát (FAO 360).

Állattartó telepek és vadkárral sújtott területek nagy reménysége a kettős hasznosítású Isztria (FAO430), hiszen egy 2018-as állami kísérletben a standard silókukoricák között a legmagasabb energiatartalmat nála mérték (2. táblázat). Míg a gazdák gyönyörködve tekintenek az Isztria táblára, a vadak nem szívesen látogatják, mivel a magasan elhelyezkedő csöveihez nehezen férnek hozzá. A mélyre hatoló, nagy gyökérzetének köszönhetően a gyengébb, homokos talajokon is megbízhatóan terem. Kiemelkedik magas termőképességével és kifejezetten jó szárszilárdságával.

2. táblázat: NÉBIH silókukoricák kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlete (2018)
2. ábra: Salonta (FAO 360) demóeredményei (2017-2020)

Régi kedvence a partnereinknek a Salonta (FAO 360). Termőképessége és vízleadása a legjobbak között van a korai éréscsoportban (2. ábra). Átlagos növénymagassága miatt viszonylag kevés szármaradványt kell bedolgozni. Rendkívül jó ár-érték arányának és jó alkalmazkodóképességének köszönhetően az egyik legjövedelmezőbb hibridünk.

Jövedelmező termesztéshez válassza az Agromag termékeit, keresse területi képviselőinket és dicsekedjen el eredményeivel!

Eredményes gazdálkodást kíván az Agromag Kft. csapata.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hibridválasztásból a maximumot Tegye gazdaságosabbá a kukoricatermesztését! Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, íg...
Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból!... Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból, adja hozzá szakértelme legjavát, és betakarításkor ne csodálkozzon az átlagon felüli eredményeken! Nézz...
Tippek a sikeres szójatermesztéshez A hosszú évek során különböző okokból átalakult vetésszerkezetnek köszönhetően, mostanra a gabonafélék jelentős mértékben dominálnak a termesztésben. ...
Duplán jó duó Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agrom...
Hol bujkáltak eddig? Három kivételes búza, három átlagon felüli teljesítmény, három felejthetetlen név. Az Agromag Kft. portfóliójából bemutatok három olyan búzafajtát, am...
Végre a reflektorfényben? Érdekes végignézni egy értékesítési szezon során, hogy egy cég portfólióján belül melyik kukorica hibridek lesznek a felkapottak és melyek szorulnak ...