Trendi, megbecsült és jól vállalható szakmákkal várja a fiatalokat a magyar mezőgazdaság

Aki életpályaként a magyar mezőgazdaságot, vagy az élelmiszeripart választja, biztosan nem jár rosszul – hangzott el a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének pódiumbeszélgetésén. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója elmondta: kis üzemben, vállalkozási formában a fiataloknak is azokban az alternatív termékpályákban érdemes gondolkodniuk, amelyek magas hozzáadott értékű, kiváló minőségű kézműves termékeket állítanak elő. Szerinte bel- és külföldön erre van leginkább fogékony – megfelelő vásárlóerővel bíró – fogyasztói igény.

Arról is szó volt, hogy egyre nagyobb a kereslet az egészségtudatos táplálkozás jegyében készített, GMO-mentes és egyéb allergénektől mentes, bio és organikus ételek iránt. A fokozódó versenyben ugyanis a magas hozzáadott értékű termékkínálat tud legjobban érvényesülni – írta az Agrármarketing Centrum sajtóközleménye. Egy sikeres vállalkozás elindításához érdemes a fiataloknak olyan tevékenységet választaniuk, amit szívesen csinálnak, szeretnek és ami iránt érdeklődnek – mondta Ondré Péter. Az AMC vezetője a „Zöldellő lehetőségek erdőn, mezőn” című pódiumbeszélgetésen arról is beszélt, hogy az agrárium és az élelmiszer ágazat akkor tudja a hatékonyság szolgálatába állítani az új technológiákat, ha meghódítja az ifjú számítástechnikai szakembereket is, mert az emberi erőforrás az okos eszközök üzemeltetéshez és a technológiai fejlődésekhez egyaránt nélkülözhetetlen.

Egyre népszerűbbek lesznek azok az agrárszakmák, amelyek magas hozzáadott értékű, kiváló minőségű termékeket állítanak elő
Egyre népszerűbbek lesznek azok az agrárszakmák, amelyek magas hozzáadott értékű, kiváló minőségű termékeket állítanak elő – mondta az AMC ügyvezetője, Ondré Péter

Nem csoda, hogy az élelmiszerágazatban és a mezőgazdaságban napról napra gyarapodnak a trendi, megbecsült és jól vállalható szakmák – folytatta Ondré Péter, hozzátéve, hogy mindazok, akik az agráriumot választják, biztosak lehetnek abban, hogy a munkájukra mindig igény lesz.

Ennie ugyanis mindenkinek kell és a Föld lakossága az előrejelzések szerint 2056-ban már elérheti a 10 milliárd főt is. A szakember ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy elengedhetetlen az elosztások metódusának és a logisztikai terület innovációjának fejlesztése is. Hiszen miközben több mint 838 millió alultáplált ember él a Földön, a túlsúllyal küzdő emberek száma meghaladja a 2,4 milliárdot, ami a bolygó közel 7,8 milliárdos lakosságának több mint negyede.

További program jön a fiatalok tájékoztatására

A terméshozamok növekedése a jövőben 10 milliárdos növekményt hozhat a mezőgazdaság számára, amely még több magyar család megélhetéséhez teremthet stabil alapot – tette hozzá az ügyvezető, jelezve, hogy az AMC a fiatalok megszólítására a 79. OMÉK-on szervezett „Az agrárium Téged vár!” című konferenciáját követően 2019. november 27-én, Szekszárdon szervezi meg pályaorientációs agrárszakmai délutánját előadásokkal, kerekasztalbeszélgetéssel színesítve – a jubileumát ünneplő Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal való együttműködésben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...