Továbbra is innovatív és megbízható megoldásokkal várja ügyfeleit a 30 éves Hanki-Ker

Jubileumi Partnertalálkozóra került sor a Hanki-Ker Kft. 30 éves születésnapja alkalmából május 19-20-án a cég makói telephelyén. A rendezvényen az érdeklődő gazdálkodók megnézhettek néhány kiállított Massey Ferguson, Lemken, Güttler, Müthing, Moreni, Farmtech, Solis gépet, illetve eszközt, de megismerkedhettek az Agricon szolgáltatásával is. Kisbodri Gábor, tulajdonos-ügyvezetővel, az eseményen beszélgettünk.

Idén 30 éves lett a Hanki-Ker Kft., ami jogos büszkeséggel tölthet el egy tulajdonost. Mik voltak az eltelt időszak legfontosabb történései a cég életében?

A Hanki-Ker Kft. tulajdonosai: Hangai József és Kisbodri Gábor. A „HANKI-KER” kettejük vezetéknevének kezdőbetűiből született mozaikszó.

30 év valóban hosszú idő. 1992-ben a rendszerváltás után alapítottuk a céget, kényszerhelyzetben voltunk, nem láttunk magunk előtt más lehetőséget. Megszűnt a régi rendszer és vele együtt a TSZ is, ahol dolgoztunk. Mivel azt megelőzően is gépekkel, azok beszerzéséve és javításával foglalkoztunk, ezt a tevékenységet folytattuk tovább. Akkor került új alapokra a mezőgazdaság Magyarországon, a gazdálkodók visszakapták a földjeiket, azt gondoltuk, hogy szükség lesz gépekre, szükség lesz ránk és a segítségünkre. Kisebb alkatrészek és kisebb méretű gépek forgalmazásával kezdtük, és ahogy telt az idő, úgy kerültünk kapcsolatba egyre nagyobb gyárakkal, gyártókkal. Ezek képviseletét láttuk el, és megpróbáltunk meghatározókká válni itt, a keleti országrészben. Később már nagyobb gépeket is forgalmaztunk, műhelyt építettünk, és a kezdeti kétfős létszám is egyre bővült, 30 év elteltével ma már 17-18-an vagyunk.

Mit jelent mindez regionálisan, milyen területeket fednek le?

Jellemzően Csongrád és Békés vármegyéből, valamint Romániának a hozzánk közel eső területeiről érkeznek hozzánk a potenciális vevők, de Bács-Kiskun vármegye Makóhoz közeli része is jelentős felvevőpiacunknak számít. Rengeteg gépet adunk el, néhány márkának, például a Kongskilde-nek országosan is mi vagyunk a képviselői.

Miért pont Önöket választják a gazdák?

Vannak olyan vevőink, akik – az elégedettségük okán – 20-25 éve visszajárnak hozzánk. 30 év alatt erős bizalmi kapcsolat alakult ki közöttünk. Van olyan ügyfelünk, aki személyesen meg sem néz egy eszközt, egyszerűen megrendeli telefonon, és a kívánt időben, helyen, a megállapodott áron és minőségben leszállítjuk. Romániából is járnak hozzánk olyanok, akikkel alig tudunk kommunikálni, mégis kialakul a kölcsönös bizalom. Többen akkor kezdtek el gazdálkodni, amikor mi is elindítottuk a céget. Ráadásul jó árakkal dolgozunk és olyan termékeket is forgalmazunk, amik máshol nem kaphatók.

A május 19-20-án megrendezett Jubileumi Partnertalálkozón a Hanki-Ker Kft. Vásárlóit és Partnereit látta vendégül. A látványos állógép bemutatón sok újdonsággal várták a gazdálkodókat és a sajtó szakembereit is.

Melyek azok az emblematikus vezértermékek, amikről leginkább ismert a Hanki-ker?

Néhány eszközt, mint például a Kongskilde és a Güttler egyes termékeit 25-30 éve forgalmazzuk. Ezeknek a gyártóknak mi voltunk az első forgalmazói az országban és a mai napig megtalálhatók a portfóliónkban.

A Kongskilde magágyelőkészítőkből a könnyűtől a nehéz sorozatig, 4-től egészen a 8,3 m munkaszélességig kaphatók a termékek. A sorközművelő kultivátoraikat pedig, igény szerint műtrágyaszóró tartállyal és kijuttató adapterekkel is fel tudjuk szerelni.

Güttler termékportfóliónk újdonsága a nagyobb gazdaságokba szánt hatméteres Földmester magágyelőkészítő, ami nehéz körülmények között is megállja a helyét.

A harmadik említést érdemlő márka a Massey Ferguson, amit – pár év szünettel – szintén a kezdetektől forgalmazunk, de ide tartoznak a Farmtech pótkocsijai is. Előbbi márkából – több traktor (7S 155LE Dyna 6, 8S 265 LE) mellett most kiállítottunk egy IDEAL betakarítógépet. Utóbbiak pedig teljes palettáját tudjuk biztosítani a gazdaságok részére, az egytengelyestől, a kettő-, illetve háromtengelyesig, a szerves trágyaszórókig, egészen a 30 tonnás kivitelig.

Mindegyik termékünket olyan színvonalon tudjuk képviselni, olyan minőségi háttértámogatást, szervizt tudunk hozzájuk biztosítani, ami megfelel a gazdáknak.

A Hanki-Ker Kft. mostani termékkínálata már jó pár éve kialakult. Mindegyik színvonalas termék és a gazdák el is fogadták ezeket. Kiemelt termékeikből egész évben készlettel várják a vásárlókat.

Milyen terveik vannak a következő időszakra?

A mostani nem egy nyugodt, könnyű időszak, de a 30 év alatt számtalan kritikus periódust, rengeteg változást megéltünk már, például, több mint 10 mezőgazdasági miniszter irányítása alatt működtünk. Most az ügymenetnek a megszokott magas színvonalon való fenntartása a prioritás, illetve telephelybővítésben, raktárbővítésben és –felújításban is gondolkodunk. További külső körülmény, ami a mindennapjainkat meghatározza, az a precíziós és az egyéb gazdálkodási formákra való átállás, ami nálunk is fejlesztést, illetve fejlődést igényel. Próbálunk haladni a korral, és ha ez sikerül, akkor további sikeres évek elé nézünk.

Fog-e új márkával bővülni a kínálat?

Elégedett vagyok a jelenlegi portfólióval. Nem szerencsés túl sok típust forgalmazni, mert akkor nem lehet koncentrálni a figyelmet. A mostani kínálat már jó pár éve kialakult. Mindegyik színvonalas termék és a gazdák el is fogadták ezeket.

A nehéz gazdasági körülmények mennyire érződnek az eladási számokban?

A tavalyi évet jónak értékelem, sikerült kiheverni a Covid okozta problémákat, de az aszály, a pénztelenség és a háború hatásai nagyon visszavetették az idei évet és szerintem a jövő év is nehéz lesz. A hazai termésmennyiségek lecsökkentek, ráadásul az ukrán termékek miatt dömping van a piacon, nagyon megerősödött a versenykörnyezet, ami csökkentette a gazdák bevételeit és vásárlási kedvét is. Sokan elhalasztották a beruházásaikat.

Vízválasztó lesz az idei év. Sok gazdálkodó és kereskedő nehéz helyzetbe fog kerülni. Remélem, mi túléljük ezt is.

Említette az új gazdálkodási formák iránt növekvő igényt. Mennyire nyitottak a gazdálkodók ezekre a technológiai váltásokra?

Régiónként változó a hozzáállás. Teljesen más egy termelő hozzáállása a kérdéshez itt, Csongrádban vagy Békésben – a csapadékviszonyok miatt -, mint a nyugati országrészben, vagy akár Németországban. De, természetesen mindenki próbál kisebb-nagyobb mértékben változtatni a technológián, de az adottságokhoz, a lehetőségekhez, a termesztett növényekhez is idomulni kell.

Mi is végzünk termelő tevékenységet, is igyekszünk átállni az új formákra, de ez egy kis időt igényel. De tényleg változtatni kell, mert tavaly a 600 hektárunk felén szinte teljesen megsemmisült a termés. Úgy látom, hogy a fiatalabb, képzettebb gazdálkodókban a legnagyobb a nyitottság.

Keressék bizalommal a Hanki-Ker Kft.-t az alábbi elérhetőségeken:

6900 Makó, Aradi u. 135.

Tel.: +36 (30) 278 67 88; +36 (62) 211 718

E-mail: info@hanki-ker.hu

Web: www.hanki-ker.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Traktorral ment a Déli-sarkra a bátor nő Nem másé, mint egy nőé a dicsőség, aki traktorral hódította meg az Antarktisz kíméletlen hegyeit. A 38 éves holland Manon Ossevoort egy orosz kutatóál...
Hatalmas és bivalyerős! A Massey Ferguson valaha épített legerősebb és legnagyobb erőgépe az MF 8700-as. A típusból 5 szériát dobtak piacra, melyek 270-400 LE teljesítmény kö...
Kihirdették az Év traktora díj győztesét! A traktorok szerelmesei idén is nagyon várták a novembert. Ennek oka, hogy évről-évre ebben a hónapban hirdetik ki az Év traktora díj győztesét. Emell...
Nagy traktormárkák évfordulói 2015-ben Avagy, folytatjuk a szülinapos traktorok és cégek történelmének sorozatát. Több tíz éve bizonyítják rátermettségüket a földeken, sokakat még ma is akt...
A Massey Ferguson MF szériája a világ legnépszerűb... A mezőgazdasági gépek piacán a Massey Ferguson márkát senkinek sem kell bemutatni. Az ikonikus traktorokat és az ötletes mérnöki megoldásokat egyaránt...