Tovább rontja a hazai mézpiacot a pancsolt termékeivel egy nagy magyar termelő, megint lebukott

Már 25 milliós bírságnál tart a CBA üzletekben is érdekelt Klenáncz József, akinek virágmézei megtalálhatóak a hazai áruházak polcain, de akácméze is kapható volt a Tesco üzleteiben. A SPAR-nál az összes Klenáncz-akácméz rendelhetőségét lezárták, tételazonosítótól függetlenül. Idén a 2023-as lejáratú akácmézekből az A2, A3, A4 tételazonosítójú termékeket, a 2022-es lejáratú termékekből, az A5 tételazonosítójú termékeket kellett visszahívni.

Négy különböző akácmézét hívta vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a CBA-üzletekben is érdekelt Klenáncz Józsefnek az idén – tudta meg a 24.hu. Az élelmiszerláncok továbbra is árulják termékeit, a Tesco még az akácmézében is bízott egészen addig, amíg a portáltól nem írtak a cégnek. A cikk szerint Klenáncz a kamu akácmézeivel bukik meg visszatérően, miután a termékeiről nem lehet megállapítani, hogy milyen alapanyagok felhasználásával készülnek, és azt sem, hogy ezen alapanyagok honnan származnak. Éppen ezért a Nébih időről időre egészséget veszélyeztető, nem biztonságos élelmiszernek minősíti akácmézeit.

Már 25 milliós bírságnál tart a CBA üzletekben is érdekelt Klenáncz József, akinek virágmézei megtalálhatóak a hazai áruházak polcain
Már 25 milliós bírságnál tart a CBA üzletekben is érdekelt Klenáncz József, akinek virágmézei megtalálhatóak a hazai áruházak polcain

A történet alakulása

Klenáncz mézeiről már több cikket írtak, most azért kezdtek el ismét foglalkozni a témával, mert egy Spar-üzletben készült fényképet kapott a szerkesztőségük. Ezen egy vásárlói tájékoztató volt látható arról, hogy az élelmiszerlánc kivonta a forgalomból az alábbi három Klenáncz-terméket:

  • Kosher szelepes akácméz (500 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4),
  • Mackós akácméz (350 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4),
  • Spar akácméz (500 g, lejárati év 2023, tételazonosító A4).

Az anyag szerint az kevésbé volt meglepő, hogy Klenáncz újabb mézekkel bukott meg, az viszont már érdekesebb, hogy ezek a jogsértések nem szerepeltek a Nébih oldalán. A gyakorlat szerint a jogsértéseket mindig feltöltik a szervezet honlapjára, az A4-es tétel kivonása viszont nem szerepelt a dokumentumok között.

A Nébih a kérdésükre azt írta, hogy „technikai probléma miatt nem látható ez a jogsértés”, majd megköszönték a jelzésüket, és feltöltötték a májusi dokumentumot. Hozzátették, hogy ettől függetlenül az eljárás teljes körűen lezajlott és „a vállalkozás megtette a hatóság által előírt követelményeket, így a termékek visszahívását is teljesítette” – írták.

Még maradt a polcokon

A Spartól azt a tájékoztatást kapták, hogy üzletláncuk május 10-én kapott levelet Klenáncz Józseftől, hogy az A4 tételazonosítóval ellátott, 2023-as lejárati idejű termékekkel is probléma van, és a Nébih zárolást, visszagyűjtést, valamint fogyasztóktól való visszavásárlást rendelt el. A Spar tavaly év végén azt írta a 24.hu-nak, hogy az összes Klenáncz-akácmézet tételazonosítótól függetlenül eltávolítják a választékukból, és már nem forgalmazzák ezeket.

Mostani válaszukban megerősítették, hogy 2021. november 12-én az összes Klenáncz-akácméz rendelhetőségét lezárták, tételazonosítótól függetlenül. A termékekből pedig azóta sem rendeltek, amíg azonban az A4-es tételazonosítójú termékkel nem volt probléma, azt a polcokról nem vették le. Miután ezen termékekből tavaly év vége óta nem rendeltek újabb szállítmányokat, azok csupán a raktári és az áruházi készletek erejéig voltak megtalálhatóak az üzleteikben. Áruházaikban jelen pillanatban Klenáncz-virágméz kapható csak, a Klenáncz-akácmézeket nem is tervezik újra forgalmazni – tették hozzá.

A Tesconál viszont online továbbra is kapható volt a Klenáncz-akácméz, kétezer forintért lehetett rendelni belőle még október közepén is. Az élelmiszerláncot levélben megkérdezték arról, hogy mi az oka ennek. A cégtől öt nappal később egy rövid válasz érkezett, amiben arról írtak, hogy nem forgalmaznak Klenáncz-féle mézeket, más szállítókkal dolgoznak együtt. Ekkor ismét felmentek a Tesco webáruházába, ahol akkor már valóban nem lehetett rendelni Klenáncz-akácmézet. 

A 24.hu szerint nem nehéz kitalálni, hogy mi történhetett: “a Tesco jelzésünk után levette a Klenáncz-akácmézeket az oldalról. Miután jeleztük nekik, hogy előző nap még tudtunk volna rendelni a termékből, újabb választ küldtek:

A Klenáncz akácméz egy adminisztratív hiba miatt volt elérhető a Tesco Otthonról felületén, ahogy korábban említettem, áruházainkban nincs forgalomban Klenáncz-féle termék. A hibát tegnap sikerült javítanunk, vásárlóinktól elnézést kérünk a kellemetlenségért.

Válaszuk alapján tehát ha megrendelik is, nem tudták volna kiszállítani a terméket – csak nem törölték azt időben az online felületről – írták.

Az Auchan és a CBA webáruházában Klenáncz-akácmézet nem, csak Klenáncz-virágmézet találtak a portál munkatársai.

Már 25 milliós bírságnál tart Klenáncz

Idén a 2023-as lejáratú Klenáncz József akácmézekből az A2, A3, A4 tételazonosítójú termékeket, a 2022-es lejáratú termékekből, az A5 tételazonosítójú termékeket kellett visszahívni – írta válaszában a Nébih. Kiderült az is, hogy

a hatóság a vállalkozás felé eddig az összes eljárást figyelembe véve több mint 25 millió forint bírságot szabott ki (az eljárási költséget is beleszámítva).

A Nébihtől azt is megkérdezték, hogy Klenáncz ebben az évben mekkora büntetést kapott, ezért azt feltételezték, hogy válaszuk erre vonatkozott. Legutóbb tavaly év végén érdeklődtek a vállalkozót érintő büntetésről, azt követően, hogy három termékét is kivonták a forgalomból. Akkor így fogalmaztak: „a hivatkozott, a jogsértés listán elérhető ügyben a bírság összértéke meghaladta a 2,5 millió forintot”.

A kérdés az, hogy ha valaki folyamatosan olyan mézet juttat el a hazai élelmiszerláncokba, amit rendszeresen vissza kell hívni, akkor miért nem tiltják el a tevékenységétől.

A Nébih egy korábbi cikkükben általánosságban azt írta ezzel kapcsolatban, hogy a törvény lehetőséget ad arra, hogy a hatóság

  • legfeljebb egy évre teljesen vagy részlegesen felfüggessze vagy korlátozza a tevékenységet,
  • a működést legfeljebb három évre megtiltsa,
  • az újbóli működést feltételhez kötheti a feltárt jogsértés súlyával arányosan, a jogsértésben rejlő kockázat mértékének és jellegének figyelembevételével. Ezt a szankciót hatóság jellemzően a szabályos működés visszaállításáig alkalmazza.

A konkrét üggyel kapcsolatban megjegyezték, hogy Klenáncz József nem kizárólag akácméz csomagolását végzi az üzemben, hanem vegyes virágmézet is előállított, ezzel a tevékenységgel kapcsolatosban pedig jogszabálysértést nem állapítottak meg. Áprilisban azt is írták, hogy „a vállalkozás nyilatkozata szerint akácméz-csomagolást 2021 novemberétől nem végez, amit a helyszínen történt ellenőrzések, valamint a kiskereskedelmi egységek ilyen irányú monitorozása is megerősített”.

A Nébih az év elején arra is hivatkozott, hogy a „kockázat mértéke és jellege” nem egyenlő az alapvetően azonos jellegű, csak más-más tételekben feltárt jogsértések számával. Az üzemben eddig végzett számos ellenőrzés alapján a Nébih végül arra jutott, hogy „az akácmézeken kívül a további termékcsoport(ok) gyártásának korlátozása nem lenne arányos az akácmézzel kapcsolatos elkövetett jogsértések szankciójaként. Ezzel együtt mivel hatóságunk kockázatértékelési rendszere a számos jogsértés miatt az érintett vállalkozás tevékenységét – az előállított termék fajtájától függetlenül – fokozott kockázatúnak minősítette, a létesítmény ellenőrzése és termékeinek mintavételezése az eddigieknél gyakrabban fog megtörténni és az esetleges ismétlődő jogszabálysértés esetén a szankciók mértéke is jelentősen emelkedik” – írta a Nébih a 24.hu-nak áprilisban.

Majd egy hónappal később Klenáncz József újabb kamu akácmézét hívták vissza, de ez – ahogy azt fent írták – „technikai okok miatt” lemaradt a Nébih oldaláról.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igénye... Méhészek figyelem! 6 597 méhész-gazdálkodó részére 632,8 millió forint összegű támogatás kifizetését kezdi meg július 2. hetében az MVH a varroa atka...
A sok eső miatt kevés mézünk lesz Állítólag a görögök után nálunk a legnagyobb a méhsűrűség, a megyék között Zala vezet. Nem sokra megyünk a statisztikával idén, a méhészek nem örültek...
Vis maior bejelentést tehetnek a méhészek Az idén, a magyar mezőgazdaságot sújtó különböző időjárási körülmények, különösképpen az Yvette ciklon súlyos károkat okozott a hazai méhcsaládokban, ...
GMO-szennyezett takarmánytól tarthatnak a magyar m... Még időben tudta figyelmeztetni a méhész egyesület a méztermelőket egy Magyarországon nem kívánatos takarmány felbukkanására. Az ügyben az Országos Ma...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Van méz, vagy nincsen? A Méhészeti Egyesület szerint nem lehet mézhiányról beszélni. A hazai boltok, illetve a termelők viszont épp az ellenkezőjét állítják: kevés a méz itt...