Tovább csökkentek az élelmiszerárak februárban

Az elmúlt 55 hónap legalacsonyabb értékén állt a FAO élelmiszerár-indexe a múlt hónapban, miután januárhoz képest további 0,1 százalékkal csökkent. A tavalyi év azonos időszakához képest pedig 14 százalékkal állt alacsonyabban az index.

A csökkenés a gabonafélék és a hús árának csökkenéséhez köthető. Továbbá a cukor kifejezetten alacsony ára is hatással volt az index csökkenésére, amit még az olaj drágulása sem tudott ellensúlyozni.

Februárban a FAO élelmiszerár-index 179,4 ponton állt, januárban 181,2 százalék volt az értéke, míg egy évvel korábban 208,6 ponton állt.

Már 2010 júliusa óta folyamatos az élelmiszerár-index csökkenése, ami köszönhető a stabil készleteknek, és a több országban felfedezhető, dollárral szembeni valutagyengülésnek.

Az indexet egyébként egy meghatározott élelmiszerkosár árának változása alapján számolják a FAO szakemberei, mely kosár szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmaz.

FAO gabonaár-index: a kedvező előrejelzéseknek köszönhetően a gabonaár-index 3,2 százalékos csökkenés követően 171,1 ponton állt februárban. A rizs árában a hosszúszemű fajták drágulása ellenére sem történt változás, ugyanis a többi fajta ára alacsonyabb lett.

FAO cukorár-index: januárhoz képest 4,9 százalékot csökkent a cukorár-index, ami így februárban 207,1 ponton zárt. A csökkenés a Brazíliában tapasztalt kiadós esőzéseknek (ami jó hatással lehet a cukortermésre) és India cukorexportra irányuló állami támogatásának is köszönhető.

FAO húsár-index: 1,4 százalékkal csökkent februárban a húsár-index, így 187,4 százalékon állt meg. Leginkább a marha és a birkahús ára csökkent, ami a brazil és az ausztrál valuta amerikai dollárral szembeni erősödésének köszönhető.

FAO tejtermékár-index: drágultak a tejtermékek! Januárhoz képest 4,6 százalékkal nőtt a tejtermékár-index értéke, így 181,8 ponton állt februárban. Az áremelkedés szezonálisnak tekinthető, továbbá az Új-Zélandon és Ausztráliában csökkenő készletek is hatással vannak a drágulásra.

FAO növényiolaj-ár index: az olajárak is emelkedtek 0,4 százalékkal, 156,6 ponton állapodott meg az árindex. Bár a szójaolaj ára továbbra is csökkent, a pálmaolaj nagymértékű drágulását (ami nagyrészt a malajziai áradásoknak köszönhető) még ez sem tudta ellensúlyozni.

A tavalyi rekordméretű búzatermést követően csökkenést jelez előre a FAO. Az északi félteke őszi búzája alapján 720 millió tonnát prognosztizál a szervezet. Az európai és az ázsiai, várhatóan átlagos hozamok miatt körülbelül 1 százalékkal lesz kevesebb idén a búza.

A világon előreláthatólag 1107 milliárd tonna gabonafélét használ fel az élelmiszeripar 2014-15-ben, 153,3 kg/fő-re növelve az átlagos fogyasztást. A takarmányok esetében 0,4 %-kal többre, vagyis 877 millió tonna gabonára lesz igény.

Forrás: fao.org

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A búzatermesztés hatékonysága az Európai Unióban... Friss listát tett közzé az Eurostat a 2013-as uniós búzatermésről. A hatékonysági lista élen ezúttal Írország végezett, de cikkünkből kiderül az is, h...
Búza- és repcerekord Romániában Még a tavalyi rekordnál is több búza termett idén Romániában. sőt egyenesen mennyiségben az elmúlt 44 év legjobb termése volt az idei. Daniel Constan...
A közepesnél jobb minőségű búzatermés várható idén... Az idén a közepesnél jobb minőségű búzatermés várható az előzetes becslések alapján, a mintegy egymillió hektáron vetett őszi búza húsz százalékát már...
Jó hírek a malomiparból – nem lesz drágább a kenyé... Elegendő mennyiségű, jó minőségű búzát takarítottak be idén a gazdák. A felvásárlási árak alacsonyabbak a tavalyinál. Ezen tények együttes hatása, hog...
Az EU 2012 óta a legalacsonyabb búzatermését produ... Az USA agrárminisztériumának (USDA) legfrissebb, szeptemberi projekciója szerint a 2018/2019. gazdasági év globális búzatermelése az egy évvel korábbi...
Csökkent a legtöbb kalászos termésmennyisége Idén az előző évinél 1,3 százalékkal nagyobb területen 5 százalékkal kevesebb, összesen 6,9 millió tonna kalászos gabona termett. A változékony időjár...