Tőszám- és vetésmélység-kísérletekkel várja a gazdálkodókat az Isterra Kft.

Májusban és júniusban számos kalászos fajta- és technológiai bemutatóval várja az Isterra Magyarország Kft. a gazdálkodókat. A különböző helyszíneken egy tőszámkísérletet, valamint a szárerősítő használatának és a különböző vetésidők, valamint vetésmélységek alkalmazásának hatásait is megismerhetik az érdeklődők. Perczel Péter, a cég operatív igazgatója beszélt az események részleteiről, de a várható vetőmagárak is szóba kerültek.

Az inputanyagárak jelentősen megdrágultak az elmúlt hónapokban. Milyen vetőmagárakra lehet számítani a következő szezonban, illetve hogyan tudják ezt a gazdák kezelni?

Elképzelhető, hogy például az őszi búza, másodfokú csávázott vetőmagjának végfelhasználói ára, egy tonnára vetítve, telephelyen, a korábbi 140-150 ezer forinthoz képest akár 60-100 ezer Ft-tal magasabb lesz, ám ez várhatóan mégsem jelent majd nagy problémát.

Ugyanis, a betakarított termény felvásárlási ára a korábbi 50-60 ezerről közel 150 ezer Ft-ra nőtt. Tehát, összességében az egy hektárra vetített vetőmag költsége a bekerülési költségek arányában nem változik! A vetőmag árak növekedéséért kalászosok esetén a nagyon magas terményárak okolhatók, nem a fajtatulajdonosok és vetőmag-forgalmazók döntésének az eredményei.

A jelenlegi terményárak alakulását viszont a világpiaci folyamatok, konkrétabban az orosz-ukrán háború következményei is befolyásolják. Az őszi vetésű termények egy bizonyos részét ugyan be lehet majd takarítani, de tengeri kikötő hiányában az onnan történő exportlehetőségek jelentősen beszűkültek, és ezt árazta be a piac. Bizonyos mennyiségek szárazföldi úton, illetve vasúton elhagyhatják majd Ukrajnát, de ez töredéke lesz a volt tengeri szállítási kapacitásoknak. Ehhez hozzá kell tennünk, hogy az Európai Unió fontos búzatermelő országaiban (Franciaország, Németország és Lengyelország) a téli-tavaszi aszály és átlagosnál melegebb időjárás csökkenti az ottani terméskilátásokat. Ezeknek nyilvánvalóan árfelhajtó hatása van. Több nagy, nemzetközi terménykereskedő cég a betakarítási szezonra 140-150 ezer Ft-os tonnánkénti búzaárat prognosztizál, ami felmehet akár 180 ezer Ft-ig is.

Lesz-e elég vetőmag itthon?

Országrészenként és termőhelyenként különböző mértékben, de, sajnos, mindenki megtapasztalhatta a saját termelési gyakorlatában, hogy a vetéstől számított csapadékösszeg messze elmarad a sokéves átlagtól. Vannak olyan termelési körzetek, ahol az őszi kalászosok 100-220 mm-es csapadékhátrányban vannak. Ennek hatása a jelenlegi szántóföldi állományok jó részén látszik, és ezért egyre biztosabb, hogy a korábban kalkulált termésátlagok – főleg az ország keleti részein- el fognak maradni az elvárttól, ha nem érkezik jelentős mennyiségű csapadék. Ez vetőmaghiányt nem okoz, de érdemes lesz időben vásárolni.

A döntést megkönnyítendő, hol találkozhatnak a gazdálkodók az Isterra kínálatával?

Legkorábban május 26-án Tarcsapusztán a UPL Hungary Kft-vel kezdjük a bemutatók sorát.

Basilio virágzásban
Csárdaszállási bemutató helyszín 2022

Majd számunkra a legnagyobb és talán legfontosabb május 31-én Csárdaszálláson, a Csárdaszállási Zrt.-nél tartunk őszi kalászos és őszi káposztarepce fajta- és technológiai bemutatót. Ennek keretében az őszi kalászos genetikát az Isterra Kft., az őszi káposztarepce-hibrideket és a teljes terület növényvédelmi technológiáját a BASF, míg a tápanyagutánpótlást a Yara biztosította. Egy közel 20 hektáros terület nagyon sokféle technológiai elemet tudunk majd közösen bemutatni. A normál fajtasorok mellett tőszámkísérleteket is végeztünk. 2,5, 3,5 és 4,5 millió magot vetettünk el hektáronként, és bemutatjuk, hogy a vizsgált fajtákból ezekkel a vetési normákkal milyen különbség érhető el. Illetve még csávázószeres és lombtrágyás kísérletek is bemutatásra kerülnek.

A kezelés nélküli kontrol parcella mellett, gyomirtó szeres, szárerősítő, rovarölő és többféle gombaölő szeres kezelést is bemutatunk. Tehát a fajtákon túl, komplett technológiai ajánlást tudunk nyújtani. Szeretnénk megmutatni azt, hogy egy komplex technológia alkalmazásával milyen jó eredményeket lehet elérni. Megpróbáljuk megközelíteni az őszi kalászosok genetikai potenciálját, hiszen, szerencsére, mindez egy öntözhető területen történt.

Mire lehet számítani az állományok mostani állapota alapján?

A kísérletek idén is 10 vagy akár 10 tonna feletti eredményt hozhatnak, bár attól félek ez nem lesz jellemző általában a gazdák idei gyakorlatában. Azt mutatjuk majd be, hogy kevésbé szerencsés körülmények között is el lehet érni nagyon magas terméseredményeket a megfelelő technológiákkal. Bár az általunk alkalmazott egy nagyon komplex technológia, és minden kis részlet optimalizálására ügyeltünk.

Az érdeklődők azt is láthatják továbbá, hogy a különböző szárerősítő készítmények használatával mennyire lehet törpíteni a búza- és árpafajtákat, illetve ezek elhagyásával mekkora lesz a magasságkülönbség, mekkora lesz a differencia a gyökértömegben, illetve a növények termőképességében is.

Lesznek-e további bemutatók?

Júniusban további bemutatókat tartunk sokfelé az országban. Az egyik legfontosabbra június 14-én a Kapostáj Zrt. területén, Toponáron kerül sor, ahol egy, a május végihez hasonló technológiai bemutatóra kerül majd sor.

Concret

Rajtunk kívül a BASF és a Timac AGRO vesz részt. Utóbbi biztosította a tápanyagutánpótlást, előbbi pedig a technológia egyéb részeit.

Őszi búza kisparcellák

Itt egy olyan technológiai kísérletet mutatunk be, ahol a vetésidő mellett az őszi kalászosok vetésmélységének a hatásait is vizsgáljuk. Megmutatjuk, hogy a vetésidőn kívül, mekkora jelentősége van a vetésmélységnek is, hiszen a bokrosodási csomó elhelyezkedése akár döntő lehet a várható termés szempontjából. Vetéskor még nem tudjuk, hogy milyen évjáratunk lesz, és mennyire kell segítenünk a növényt az őszi bokrosodásban, viszont ha az őszi bokrosodás nem megfelelő, a várható termés limitált, mert ilyenkor a probléma már jelentősen nem korrigálható akár többlet tápanyag kijuttatásával sem. Ezért fontos, hogy megmutassuk, hogy 3, illetve 6 cm-es vetésmélységet alkalmazva az őszi kalászosoknál milyen különbségeket érhetünk el az állományok között.

Perczel Péter
Operatív igazgató

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Olcsóbb lesz a tavaszi kalászos vetőmag Milyen tájékoztató jellegű árat állapítottak meg az idei évre a tavaszi kalászos növények vetőmagjaira vonatkozóan? Mi alapján számolják ki egyáltalán...
Kezdődhet a vetőmag vadászat! Áruházlánc vagy gazdabolt? Lassan mindenhol előkerülnek a vetőmagos zacskókkal teli polcok, ugyanis (bár még tart a tél), közeledik a palántanevelési ...
Több vetőmagtételt is megsemmisítettek az utóbbi h... Fokozott figyelmet kapnak idén a csemege- és a pattogatni való kukorica vetőmagok a piacon. Több mint 130 vizsgálatot követően már 7 tétel megsemmisít...
Nyerjen LG Arsenal őszi káposztarepce vetőmagot!... Az őszi vetés ideje lassan elérkezik, amely sok energiát igényel a gazdáktól, ráadásul jelentős pénzbefektetéssel is jár a vetőmagok beszerzése. A jó ...
Államilag kitüntetett vetőmagot nyerhet a Magro ny... Vetőmag vásárláskor a legfontosabb szempontok közé tartozik, hogy az adott fajta megfelelő termő-és alkalmazkodóképességgel, magas termésbiztonsággal,...
Tájékoztató árat adtak ki az őszi kalászos vetőmag... A Vetőmag Szövetség sajtóközleménye szerint 89.600 forintban állapították meg az őszi kalászos vetőmagok tonnánkénti árát. Az ár nem fix, csupán segít...