Lehet-e egy holland bor olyan jó, mint a tokaji?

Egy holland borvidék ugyanolyan védett európai uniós minősítést kapott, mint a tokaji. Hollandiában kiváló söröket főznek, és remek sajtokat érlelnek – de mitől lehet jó a holland bor?

Egy hollandiai borvidék kapta meg az Európai Unió szigorú feltételek alapján odaítélhető PDO minősítését. A PDO mozaikszó jelentése: Protected Designation of Origin. Ez a címke csak egy meghatározott földrajzi körzetben és történelmi hagyományok alapján előállított ételre vagy italra adható ki. PDO védettséget élvez a pármai sonka, a francia pezsgő (champagne) vagy konyak (cognac), a görög feta sajt és a magyar tokaji bor is. A PDO címkét viselő francia, olasz, spanyol, portugál boroknak hosszú listája van -számolt be róla a hvg.hu oldal.

Emelkedőben a holland bor megítélése - Fotó: Pixabay, 422737
Emelkedőben a holland bor megítélése – Fotó: Pixabay, 422737
A holland bor elindult a siker útján

Most pedig a Maas folyó völgyében fekvő, különleges adottságú szőlőtermelő terület kapta meg a kitüntető jelzőt. Itt fehér és vörös szőlőket is termelnek. A régió talaja köves, a mikroklíma száraz. Viszonylag kevés eső esik a tengerszint fölött száz méterre eső völgyben. Évszázadokkal ezelőtt már a szerzetesek is próbálkoztak itt borászattal, de végül inkább a sörfőzés mellett döntöttek. Miért most lendült fel a borászat? A választ a klímaváltozás adja. A Maas folyó völgyében az utóbbi harminc évben az áprilistól októberig terjedő időszakban két Celsius fokkal nőt az átlaghőmérséklet. Így létrejöttek a minőségi borok termeléséhez szükséges feltételek. Minderről a régió két vezető borásza, Karel Henckens és Harry Vorselen tájékoztatta a The Guardian újságíróját. A holland borászok elmondták, hogy a belga területre is átnyúló Maas völgy egyre inkább olyan adottságokkal rendelkezik, mint a Rajna-vidék, és sok más, hagyományos francia bortermelő régió. Ez a klímaváltozás miatti felmelegedés következménye.

Veszik a franciák a holland földeket

A francia borászat nagyágyúi jól látják az irányt. Ezért egyre nagyobb belga és holland területeket vásárolnak fel, ahol az általános felmelegedés miatt pár évtized múlva olyan bortermelő vidékek lesznek, mint amilyenek most a Földközi-tenger mentén.  Ahol viszont elsivatagodás várható, legalábbis legpesszimistább forgatókönyvek szerint.

A tokaji borvidék szőlőfelvásárlásának érdekességeiről itt írtunk korábban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

7 tipp a jó bor készítéséhez A szőlőtermesztés Magyarországon nem csak nagyüzemi körülmények között divat, hanem a házi kertekben is előszeretettel termesztik a gazdák ezt a finom...
Vándorserlegért szállnak harcba a fiatal borászok... Nincsenek könnyű helyzetben a magyar fiatal borászok. Ugyan jó minőségű borokat készítenek, de igazán komoly sikereket nehezen tudnak elérni. Megsegít...
A legrangosabb elismeréseket zsebelte be egy magya... Újra magyar borászattól hangos a hazai és a nemzetközi sajtó. A magyar bor méltán népszerű Európa szerte, így nem is olyan meglepő, hogy igen rangos d...
A borászok húzhatják a rövidebbet az EU ellenes „c... Újabb szigorítás érkezhet a borágazatban, ha az Európai Bizottságon múlik. A borászok azonban nem díjaznák az új szabályok bevezetését, ezért levélben...
Bejött az, amiben a kisüzemi borászok reménykedtek... 2017-ben lépett életbe az új jövedéki törvény, ami - az alkotók szándéka szerint - a kisüzemi borászoknak nagyon kedvező lehet. Ez év végére meg is lá...
Rossz hír érkezett a borisszáknak Az Európai Bizottság prognózisa szerint a 2017/2018. gazdasági évben az unióban 145 millió hektoliter bor várható, ami 14 százalékkal maradna el az eg...