Tocsoghat a karaj a piros lében? Igen… Jó ez? Nem!

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Piros lé, karajáron

Az élelmiszernek látszó tárgyak sorában találjuk a – jobb szó híján – felvizezett húst is. A rejtélyes módon legális injektálási eljárásnak köszönhetően vásárolhatunk piros levet karajáron…

Nem a sertéshússal van baj, hanem azokkal az eljárásokkal és trükkökkel, amikkel megtévesztik a vásárlókat
Nem a sertéshússal van baj, hanem azokkal az eljárásokkal és trükkökkel, amikkel megtévesztik a vásárlókat (Fotó: Pixabay)

Több olyan kereskedelmi ajánlat kering spanyol húsra vonatkozólag, ahol nem vízzel, hanem valamilyen lé injektálásával súlyarány-változtatás történik. Ez az arány öttől akár egész 30 százalékig is felmehet – mondta el a magyarmezogazdasag.hu újságírójának Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. Ezzel a húsnak látszó tárggyal – ahogy nevezni szokta – kell versenyeznie a valódi sertéshúsnak. Nem teljesen korrekt ez a verseny.

Mi a különbség egy injektált és a valódi hús között

„Én azt gondolom, hogy nem is lenne vele semmi probléma, hogyha erre valamilyen jelölést bevezetnénk, amit aztán számon lehetne kérni, és a fogyasztók felé felvilágosító kampányok kezdődnének meg, hogy mi a különbség egy injektált és a valódi hús között” – mondja Bóna Szabolcs

A dolognak van egy olyan vetülete is, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor a fogyasztók nagy része azt a konklúziót fogja levonni, hogy valami nincsen rendben a sertéshússal. Pedig nem a sertéshússal van baj, hanem azokkal az eljárásokkal és trükkökkel, amikkel megtévesztik a vásárlókat – szögezi le a szakember.

Ezt kellene helyre tenni, hogy a vásárló tisztában legyen vele. Akkor tudná a háziasszony is, hogyha a sütőben a karaj összezsugorodik, az nem a nagyüzemi sertéstartás vagy a nem megfelelő takarmányozás hibája. Ha a hús 5, uszkve 30 tömegszázaléka valamilyen nedvesség, érthető, hogy az a sütés folyamán el fog tűnni, és annak nem marad nyoma. Míg egy normális sertéshúsnál természetesen van valamilyen szintű sütési veszteség, de messze nem abban az arányban, mint egy ilyen injektált termék esetében.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kiemelt ellenőrzéssorozat kezdődött: a vizezett hú... A külföldi termékek minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló országos célellenőrzést rendelt el az Agrárminisztérium. Az akció célja a magyar fo...