Többféle bajjal küzd a magyar mák

Néhány év múlva a külföldi léphet a magyar mák helyére. Amennyiben a szakma, illetve a döntéshozók nem tesznek valamit, a külpiacról érkező termésből leszünk kénytelenek bejglit, mákos gubát vagy flódnit készíteni. Többek között ez is elhangzott a máktermesztés hazai helyzetét értékelő, fejlesztési lehetőségeit számba vevő szakmai rendezvényen Budapesten, ahol felsorolták, milyen gondok és veszélyek nehezítik a hazai máktermesztést.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében megvalósított rendezvény köszöntőjében az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár is fölvázolta azt a szakma által aggasztónak ítélt helyzetet, hogy évről évre zsugorodik a mák vetésterülete Magyarországon. A 2016-os 4600 hektárról 2017-ben 4000, tavaly pedig 3272 hektárra csökkent. Tarpataki Tamás azonban azt is hozzátette, hogy a Közös Agrárpolitika 2021-ben induló új támogatási rendszerében vélhetően bővül a máktermesztés támogatása. Továbbá jóval több lehetőséget látnak az ágazatban a pusztán gyógyszeripari alapanyag-termelésnél. Összefogással, illetve a feldolgozás megteremtésével bővíthetők a máktermelők lehetőségei – számolt be róla a Magyar Mezőgazdaság.

A magyar mák jövőjéről, esélyeiről és lehetőségeiről beszéltek a fővárosi szakmai rendezvényen
A magyar mák jövőjéről, esélyeiről és lehetőségeiről beszéltek a fővárosi szakmai rendezvényen

Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, máktermesztő szerint a gazdák szívesen foglalkoznak vele, mert igényes kultúra, jól illeszthető a vetésforgóba, és ha megfelelő technológiát alkalmaznak, valamint az időjárás sem szélsőséges, akkor jövedelmező növény. Az ipari mák termesztése viszont kizárólag integrációban lehetséges, és a piaci helyzetét stabilizálni kell. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra törekszik, hogy a máknak a magyar gazdaságban és étkezőasztalokon is legyen helye.

Az európai fajtalistán 16 magyar nemesítésű mákfajta szerepel. Ám azt, hogy a termelők melyik ipari mákfajtát vessék, az integrátor határozza meg. Azonban előfordul, hogy a kívánt fajta a hazai klimatikus viszonyokon kevesebbet terem, illetve, hogy kisebb a morfin- vagy más hatóanyagtartalma.

Támogatás és engedékenyebb növényvédelmi szabályozás szükséges

A mák esetében állami támogatás nélkül nem lehet fenntartani a biológiai alapokat és a növényvédelem is nehezen kivitelezhető. Az ágazat legnagyobb gondja azonban a kutatás és fejlesztés hiánya. Jellemző, hogy a termelők kísérleteznek, ahelyett, hogy néhány fős csoport kutatná az élelmiszeripari mákot. Nemesítés sincs, pedig a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozására őszi mákra lenne szükség. Kutatás és fejlesztés nélkül sem az étkezési-, sem az ipari mák termesztésében sem tudunk a világpiacon labdába rúgni. A fajtanemesítésnek ráadásul gyorsan kellene válaszolnia a piaci igényekre, ugyanis az ipar egyik évről a másikra is változtatja igényeit a hatóanyagokat illetően – írták.

A növényvédelem kérdésénél a termelők elmondták, hogy lassan csak szabálysértés árán tudják megvédeni a máktáblákat, mert egyre több hatóanyag kerül tiltólistára az EU-ban. Sok esetben szükséghelyzeti engedélyt kell kérelmezniük a védelemhez.

A rendezvényen több hazai szakember is osztotta Pém Bálint szlovákiai magyar termelő véleményét, miszerint a magyar mákot érdemes lenne élelmiszerként és gyógynövényként is termeszteni. Ehhez arra is szükség van, hogy a máktermesztést kertészeti tevékenységként elismerjék. Tavaly ugyan már lehetett illóolaj és gyógynövény kategóriában regisztrálni a máktermesztést, de sokat segíthetne a kiszámítható szabályozás. Csakúgy, mint az állami támogatás. Anélkül ugyanis nem tarthatók fenn a biológiai alapok, és nem valósítható meg a növényvédelem. A szakmai napon elhangzott becslés alapján támogatás nélkül a mák és más kis kultúrák 5-15 év alatt eltűnnek majd. Az esemény előadóiról és menetéről itt lehet további részleteket olvasni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mák története és rendszertani ismerete Manapság igen felkapott élelmiszer lett a mák Magyarországon, bár a világ más tájain és országaiban a miénktől nagyon eltérő lehet a szerepe. Ennek ap...
Mákkal kapcsolatos érdekességek Volt, ahol jóslásra használták a mákot, máshol termékenységi varázslatokhoz volt elengedhetetlen kellék. Cikksorozatunk mai részében néhány érdekesség...
Újra lesz magyar morfingyár! A napvilágot látott információk szerint új morfingyár nyílhat Abaújszántón. Ennek hatására megindulhat a hazai máktermelés felemelkedése és ismét haza...
Nagy tévedés, hogy a tej a fő kalciumforrás A tejnek igen jó a marketingje. A kalcium szóról egyből egy nagy pohár fehér italra asszociálunk. Pedig vannak olyan közismert élelmiszerek, amiben so...
Megjött a belvíz, de szerencsére kárenyhítő juttat... Kárenyhítő juttatást vehetnek igénybe a gazdák a belvízkárok csökkentésére: az agrárkár-enyhítési rendszer segítségével pénzhez juthatnak a termelők a...
A kábítószer miatt bővül jelentősen Afganisztán me... Durván nőtt az ópiummák termesztési területe Afganisztánban – állítja az UNODC, az ENSZ drogellenes hivatala. A két évvel ezelőtti 201 ezer hektáros k...