Többen és többet fognak fizetni az édes ízek miatt

Egy kormányzati javaslat szerint jövőre az édes termékek (üdítők, sütemények) után akkor is meg kellene fizetni a Népegészségügyi Termékadót (NETA), ha kizárólag édesítőszert tartalmaznak. Ugyanis ezeknek is a terhére róják, hogy rászoktatják a fogyasztókat az édes íz élvezetére. A csak édesítőszeres termékek közterhe azonban mintegy harmada lesz a cukros árukénak. Például az édesítőszeres üdítőitalok literét 5 forint, a szörpökét 80 forint adó terhelheti, a kakaóporok után kilogrammonként várhatóan 30 forint, a cukrozott készítményeknél 50 forint illeti majd meg 2020. januártól a közkasszát.

A Népszava értesülése szerint szélesebb körben válhatnak adókötelessé a szörpök, zöldséglevek. A jövőben csak a magas, legalább 75 százalékos gyümölcs-, és zöldségtartalmú levek mentesülnek a NETA megfizetése alól. Ez a határ most 25 százalék. Az intézkedést a javaslat azzal indokolja, hogy a kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó levek cukortartalma sok esetben jóval több, mint az egyéb üdítőké, ezért emelnék ugyanakkorára ezek adómértékét is.

Egy javaslat szerint januártól az édesítőszer használatára is Népegészségügyi Termékadót kellene fizetni
Egy javaslat szerint januártól az édesítőszer használatára is Népegészségügyi Termékadót kellene fizetni

A javaslat több új terméket is bevon az egészségügyi adó hatálya alá

Például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott gyümölcsöket és magvakat. Nem ússzák meg az adóterheket azok a cégek sem, amelyek módosították a termékük összetételét, hogy elérjék az adómentes kategóriát. Ha kevésbé is sóznak, de a termékük zsírtartalma a 20 százalékot meghaladja, adózniuk kell. Ezzel összefüggésben többet kell majd fizetni a pattogatott kukoricáért és a zöldségcsipszekért is.

Az energiaitaloknál több gyártó elhagyta a taurint, ám azt más, az egészségre továbbra is veszélyt jelentő stimulánssal pótolták. Ezért a javaslat készítői adókötelessé tennék azokat az energiaitalokat, amelyekben van koffein, vagy valamilyen egyéb élénkítő szer, ezekért literenként 100 forint adót kellene megfizetni – írják. A csipszadó 2011-es bevezetésének eredeti célja az volt, hogy a sok koffeint, cukrot, sót vagy egyéb egészségkárosító anyagot tartalmazó élelmiszerekből, üdítőkből minél kisebb legyen a fogyasztás, illetve a gyártók változtassanak a receptúráikon, hagyják el az egészségtelen összetevőket a termékekből. A törvény hatálya alá az előrecsomagolt cukrozott készítmények, az üdítők, a gyümölcsíz, az ízesített sör, az alkoholos frissítők, az energiaitalok, a sós snackek, valamint a levesporok, ételízesítők tartoznak, amennyiben cukor-, só- illetve élénkítő-tartalmuk meghaladja a meghatározott határértéket.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!