Több uniós forrás jut a halászati ágazatra

A Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a magyar halászati ágazat fejlesztésére 12 százalékkal több forrás jut az Európai Unió jelenlegi költségvetési időszakában, mint az előzőben. 2020-ig összesen 39,1 millió euró uniós támogatást kap az ágazat, ami a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15 milliárd forintos forrás lesz.

Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás – élő súlyban számolva – 5,1 és 5,5 kilogramm között mozog – közölte Németh István, a MAHAL elnöke. Hozzátette: ez tiszta húsra számítva 3,6 kilogrammot jelent. Az Európai Unióban – élősúlyra számítva – az átlagos halfogyasztás fejenként és évente 22-24 kilogramm.

A MAHAL elnöke beszélt arról, hogy Magyarországon a haltermelést a tógazdák összesen mintegy 24 500-25 000 hektár vízfelületen végzik. A halastavak összes hozama egy év alatt átlagosan hektáronként 450-550 kilogramm között mozog. A halárak évek óta gyakorlatilag változatlanok. A magyar emberek még mindig a pontyot kedvelik a leginkább, ez a halfajta teszi ki az összes fogyasztás 55-60 százalékát.

A magyar emberek között a ponty számít a legkedveltebb halnak
A magyar emberek között a ponty számít a legkedveltebb halnak

 

Váradi László még arról is beszélt, hogy az akvakultúra-fejlesztés továbbra is a tengereken folyik majd, de perspektivikus lehetőségei vannak az édesvízi tógazdálkodásnak is. Ezt már az unió döntéshozói is elismerik – fűzte hozzá. A magyarországi fejlesztés egyik irányaként jelölte meg a feldolgozottsági szint növelését, valamint az ágazatban tevékenykedők szorosabb együttműködését összefogását.

Szűcs István, a debreceni egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a MASZ általános alelnöke az MTI-nek elmondta: a magyar tógazdasági haltermelés évente mintegy 18-20 ezer tonna, az intenzív üzemi haltermelés mennyisége 2100-2300 tonna éves szinten, míg a természetes vízi haltermelés évente 6300-6500 tonnát tesz ki. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente összesen bruttó 27-29 ezer tonna halat termelnek. Ez éves szinten 13-14 milliárd forint bruttó termelési értéket tesz ki.

Forrás: MTI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sajt, halászat, gyümölcsök – MVH Közlemények... Adósak vagyunk néhány szeptemberi MVH közleménnyel, melyekről ezúton tájékoztatjuk Önöket. Nem érkezett Magyarországról igény a sajt magántárolási tá...
Szavazzon az Év halára! A Magyar Haltani Társaság (MHT) 2010 óta próbálja felhívni a figyelmet a halfajok fontosságára, és veszélyeztetettségére. Ezért idén már negyedik alka...
Helyes döntés volt a balatoni halászat leállítása?... 1 évvel ezelőtt állították le a halászatot a Balatonon, mert sok gondot okozott. Vajon ez bölcs döntés volt-e annak fényében, hogy amúgy sem vagyunk e...
A halászat, mint becsületbeli ügy? Tavaly óta tilos a Balatonon halászni. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az érintettek hogyan látják a helyzetet… Elöljáróban annyit, hogy nem volt nagy e...
Halat csak kábítva vihetünk haza December közepétől már nem vásárolható élő hal a boltokban. A halboltok és más kereskedelmi egységek csak kábítást követően adhatják el a halakat. A ...
Megvan a 2015. év hala! Ahogy arról októberben hírt adtunk, 2014-ben is lehetett szavazni, hogy mely hal nyerje és ezzel viselheti az Év hala megtisztelő címet 2015-ben. A gy...