Több, mint 1,3 milliárdot fizetnek ki tenyészbaromfi állatjóléti támogatás címén

Megkezdődött a tenyészbaromfi állatjóléti támogatás kifizetése. Hamarosan száznál is több gazdálkodó kap pénzt az Államkincstártól. Közel 1,37 milliárd forint érkezik az lrintett állattartó gazdák számlájára.

A benyújtott kifizetési kérelmeket elbírálták, jön a pénz

A tenyészbaromfi állatjóléti támogatás esetében érintett 118 gazdálkodó részére a Magyar Államkincstár összesen nagyjából 1,37 milliárd forint összegű támogatás kifizetését kezdi meg.

A tenyészbaromfi állatjóléti támogatás kifizetése megkezdődött a pulykára is - Fotó: Pixabay, Capri23auto
A tenyészbaromfi állatjóléti támogatás kifizetése megkezdődött a pulykára is – Fotó: Pixabay, Capri23auto

A Magyar Államkincstár befejezte az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi-fajok állatjóléti támogatására a 2016/2017-es támogatási évre benyújtott kifizetési kérelmek bírálatát. A 2017. júliusában beadott kérelmek alapján a tenyészbaromfi állatjóléti támogatásban érintett gazdálkodóknak a Kincstár összesen közel 1,37 milliárd forint összegű támogatás kifizetését kezdte meg 2017. november 8-án.

Az kapja a támogatást, aki jobb körülményeket biztosít az előírtaknál az állatoknak

Az étkezési tojást termelő tyúk, valamint tenyészbaromfi tartása során az állománynak az egészségre nem ártalmas, a megadott értékhatárnál (2,5 mg/kg) alacsonyabb mikotoxin tartalmú takarmány biztosításához lehetett igénybe venni vissza nem térítendő állami támogatást.

Az intézkedés célja, hogy azok a gazdálkodók részesüljenek támogatásban, akik vállalják az előírásokon túlmutató állatjóléti feltételek biztosítását az étkezési tojást termelő tyúk és tenyészbaromfi állományok tartásánál – írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A támogatás az gazdák által a tárgyév július 1-jén tenyésztésbe vont tenyészbaromfi-állományra, illetve átminősített, étkezési tojást termelő tyúkállományra volt igényelhető.

Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi-fajok állatjóléti támogatásának feltételeiről szóló 38/2016. (VI. 6.) FM rendelet itt tölthető le.

Mire jár a tenyészbaromfi állatjóléti támogatás?

A támogatásra az az igénylő jogosult, aki az étkezési tojást termelő tyúk, illetve tenyészbaromfi termelésben tartási ideje alatt évente négy alkalommal ellenőriztette az általa felhasznált tojótáp deoxinivalenol tartalmát, amely legfeljebb 2,5 mg/kg lehet.

Tenyészbaromfi: keltetőtojás vagy tenyésztojás termelésére szánt kacsa, liba, pulyka, vagy tyúk fajba tartozó nő- és hímivarú baromfi.

Étkezési tojást termelő tyúk: a Gallus gallus ajba tartozó, legalább 17 hetes, átminősített, étkezési tojást termelő tyúkféle.

A támogatás egy állományra évente egy alkalommal, állategység alapján igényelhető.

A támogatás mértéke állategységenként:

étkezési tojást termelő tyúk és tenyésztyúk esetén 10 391 Ft,

tenyészliba esetén 7 903,2 Ft,

tenyészkacsa esetén 9 181 Ft,

tenyészpulyka esetén 6 373,8 Ft.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Fontos alkotóeleme mezőgazdaságunknak a baromfiága... A mezőgazdaság tavalyi kibocsátása folyó áron számítva 2410 milliárd forint volt, 4,2 százalékkal magasabb az előző évinél. Fontos megemlíteni, hogy a...
Egymilliárd forintos fejlesztés Hernádon Az állattenyésztés bővítése továbbra is fontos szerepet tölt be hazánk mezőgazdaságának fejlesztésében. A mostani, egymilliárd forint értékű fejleszté...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...