Több mint 1,2 milliárd forintnyi EU-s pénzből fejlesztettek technológiát Tedejen

Több mint 1,2 milliárd forint európai uniós támogatással fejlesztett lucernaalapú fehérjetermékeket és egyéb növényi termékeket előállító termesztési és feldolgozási technológiát a TEDEJ Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. A Hajdú-Bihar megyei vállalat egy mintaüzemet is kialakított a fejlesztések részeként. A technológiával a későbbiekben kiváltható lesz a magyar szójafehérje-igény 50 százalékával egyenértékű szójaimport, és megoldást jelenthet a globális fehérjehiányra is.

A hajdúnánási székhelyű cég célja az volt, hogy a lucerna zöld biomasszájából biotechnológiai kutatás-fejlesztéssel és saját új generációs fehérjekinyerési technológiával 15-55 százalékos fehérjetartalmú takarmányokat, takarmány alapanyagokat, ipari rostot és más termékeket előállító üzemet, valamint agrotechnikát fejlesszenek ki.

Több mint 1,2 milliárd forintnyi EU-s pénzből fejlesztett lucernaalapú fehérjetermékeket és egyéb növényi termékeket előállító termesztési és feldolgozási technológiát a TEDEJ Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. Tedejen - Fotó: Tedejrt.hu archív
Több mint 1,2 milliárd forintnyi EU-s pénzből fejlesztett lucernaalapú fehérjetermékeket és egyéb növényi termékeket előállító termesztési és feldolgozási technológiát a TEDEJ Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. Tedejen – Fotó: Tedejrt.hu archív

A fejlesztéseket 71,42 százalékos támogatottságú 1,280 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével valósították meg. A TEDEJ Zrt. árbevétele elektronikusan leadott beszámolója szerint 2020-ban és 2019-ben is egyaránt 5,7 milliárd forint felett alakult, adózás előtti eredménye 2019-ben 112 millió forintos veszteség, míg 2020-ban mintegy 77 millió forintos veszteség volt. A cég átlagosan 215 dolgozót foglalkoztatott.

Így gazdálkodnak Tedejen

A Tedej Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a cégcsoportját alkotó vállalatok döntő mértékben mezőgazdasági termelő tevékenységet folytató gazdasági társaságok, kisseb részben a főtevénység kiszolgálására létrejött társaságok. A társaság 1993-ban alakult, a jogelőd Hajdúnánás Állami Gazdaság (1949) átalakulásával és a tevékenységek továbbvitelével.

A TEDEJ Zrt. elsősorban állattenyésztési profilú. A társaság 2 ezer tejhasznú tehénállománnyal és annak szaporulataival, ezer húshasznú tehénállománnyal és annak szaporulataival, valamint 1450 kocával és szaporulataival rendelkezik.

Jelentős a növénytermesztési tevékenység is, ennek legfontosabb feladata, hogy a nagy létszámú szarvasmarha és sertésállomány részére jó minőségű takarmánynövényeket termeljen. A növénytermesztés területe a bérelhető földek függvényében alakul, az utóbbi években növekedett, jelenleg mintegy 6800 hektár területen gazdálkodik, melyek közül a legjelentősebb a szántó és legelő.

A TEDEJ cégcsoport a termelési szerkezet kialakításánál a tevékenységek egymásra épülésére alapoz, az egyes tevékenységek végtermékei más tevékenységek alapanyagául szolgálnak.

A termékszerkezet kialakításánál fő szempont a cégcsoport kiszolgáltatottságának csökkentése. A gazdasági szerkezet optimális megszervezése révén sikerül az agrárágazatot – különösen az állattenyésztést – sújtó rendszeres áringadozások cégcsoportra irányuló hatásait minimalizálni – írták magukról.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Új lista a Magyarországon legtöbb agrártámogatást ... Tavaly Csányi Sándor cégbirodalma kapta a legtöbb agrártámogatást, több mint 4,7 milliárd forintot - derül ki a K-Monitor elemzéséből. A második hely...