Több élelmiszergyártó bukott el az ígéretek földjén: nem lesz meg a 1,5 fokos klímacél

Több környezetvédelmi szervezet közlése szerint a világ legnagyobb élelmiszergyártó vállalatai továbbra sem álltak elő megfelelő tervekkel ahhoz, hogy a gyakorlatukat a 1,5 fokos klímacélhoz igazítsák. A pálmaolaj esetében van némi fejlődés, de a szójatermesztéssel és a szarvasmarhatartással kapcsolatos, a kibocsátáscsökkentésre tett ígéretek nem teljesültek. Kulcsfontosságú lenne megállítani az esőerdők pusztítását ahhoz, hogy érdemben kezelni lehessen az éghajlati és biodiverzitási válságot.

A Guardian cikkére hivatkozva a 444 írta meg, hogy a bevezetőben említett vállalatok a termékei szorosan köthetők a széleskörű erdőirtáshoz. A nagy szójabab-, pálmaolaj- és kakaótermelők, illetve szarvasmarhatenyésztők 2022. november elején, az Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája (COP27) programján tették közzé a stratégiájukat. Az egyiptomi  Sarm-es-Sejk városában azt ígérték, áruspecifikus, tudományosan alátámasztott, időhöz kötött célokat dolgoznak ki és tesznek majd közzé az erdőirtás megállítására vonatkozóan, és ezeket évente ellenőrizni fogják.

Több környezetvédelmi szervezet közlése szerint a világ legnagyobb élelmiszergyártó vállalatai továbbra sem álltak elő megfelelő tervekkel ahhoz, hogy a gyakorlatukat a 1,5 fokos klímacélhoz igazítsák
Több környezetvédelmi szervezet közlése szerint a világ legnagyobb élelmiszergyártó vállalatai továbbra sem álltak elő megfelelő tervekkel ahhoz, hogy a gyakorlatukat a 1,5 fokos klímacél teljesítéséhez igazítsák

Földhasználat, erdőirtás és zöldre mosás a klímacél ellenében

A cikk szerint a földhasználat megváltozása a globális felmelegedés második legnagyobb oka a fosszilis tüzelőanyagok égetése után. A biodiverzitás csökkenésének pedig az elsődleges oka, miközben kulcsfontosságú lenne megállítani az esőerdők pusztítását ahhoz, hogy érdemben kezelni lehessen az éghajlati és biodiverzitási válságot. A legfeljebb 1,5 fokos cél érdekében 2030-ig minden, a földhasználatot érintő változtatást le kellene állítani a klímakutatók szerint.

Több jelentős környezetvédő szervezet értékelése szerint a pálmaolaj esetében van némi fejlődés, nagyrészt a szigorúbb szabályozásnak köszönhetően. Azonban a szójával és a szarvasmarhákkal kapcsolatos ígéretek nem teljesültek. Szerintük ugyanis már 2020-ra ki kellett volna iktatni az erdőirtást az ellátási láncaikból, ahogy azt a nagyvállalatok korábban meg is ígérték, ám mégsem így történt.

„Nem engedhetünk meg több zöldre mosást vagy meggondolatlan magatartást ezektől a vállalatoktól, amelyek profitálnak az ökoszisztémák pusztításából, illetve olyan tervekkel lassítják elő az általuk előidézett pusztítás megállítását és visszafordítását, ami alatt tovább sül a bolygó” – közölte a brazil Greenpeace.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Konferencia a Virágzó Vidékért "Virágzó Vidékünk Európa Nap - Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás?"címmel konferenciát szervez a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2014. május 22-én...
Fogadjon örökbe méhet Ön is! Míg a tengerentúlon a méheket a szaporodásra ösztönzik, addig itthon a méhek védelme érdekében örökbefogadási programot hirdetett a Greenpeace. A körn...
Hivatalos: a marhahústermelés nem fenntartható Amerikai kutatók kimondták: a húsmarha előállítása sokszorosan meghaladja más állati termékek előállításának költségeit – olvasható az origo.hu-n. Az ...
Alternatív tüzelőanyag: a brikett Bár még tavaszt idéző időjárás uralkodik hazánkban, lassan közeledik a tél és vele együtt a fűtési szezon. Sokak számára természetes, hogy gázzal fűte...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...