Több 10 ezer spanyol olívatermelő tiltakozott az amerikai büntetővámok és az alacsony árak ellen

Rengeteg spanyol olívatermelő vonult utcára a spanyol fővárosban, Madridban azért, hogy tiltakozzon az alacsony fogyasztói árak és az ágazatot súlyosan érintő amerikai büntetővám-tervezet ellen. A tüntetők elsősorban egy méltányos árképzési rendszer biztosítását követelték a spanyol kormánytól, hogy a fogyasztói árak ne mehessenek a termelői árak alá. Jelenleg ugyanis ez a helyzet. Spanyolországban 2018-ban 26 százalékkal, idén pedig 44 százalékkal csökkent az olívaolaj fogyasztói ára, átlagosan kilogrammonként 2 euróra. A Nemzetközi Olívatanács által meghatározott termelői ár 2,75 euró.

Az MTI számolt be róla, hogy a tiltakozók szerint Spanyolországban több mint 250 ezer család megélhetése függ az olajbogyó-termeléstől és az olívaolaj-gyártástól. Az érdekvédelmi szervezetek arra is felhívták a figyelmet, hogy a dél-európai ország 2,6 millió hektárnyi olívaültetvényével a világ első számú olívaolaj termelőjének számít. Azonban az Európai Unión belül mégis itt a legalacsonyabbak az árak.

Sok spanyol olívatermelő munkáját teheti tönkre, ha az árak továbbra is alacsonyan maradnak és még a tervezett amerikai büntetővámok is érvénybe lépnek a termésre - képünk illusztráció
Sok spanyol olívatermelő munkáját teheti tönkre, ha az árak továbbra is alacsonyan maradnak és még a tervezett amerikai büntetővámok is érvénybe lépnek a termésre – képünk illusztráció

A termelők attól is tartanak, hogy ha a termékeikre még a 25 százalékos amerikai büntetővámot is bevezetik, az ellehetetleníti fennmaradásukat. Luis Planas, spanyol agrárminiszter a témával kapcsolatban tartott beszédében elmondta: az árcsökkenéshez hozzájárult az elmúlt 2 szezon rekordtermése, de az ágazati szakmai szervezetekkel már dolgoznak egy olyan önszabályozó rendszer kialakításán, amely az Európai Unió számára is elfogadható. A Reuters témába vágó riportja itt olvasható.

Egy videó a madridi tüntetésről

Kapcsolódó: Bioetanol üzemanyag olíva-hulladékból

Olyan technológiát dolgoztak ki izraeli kutatók, amivel az olívabogyó feldolgozása során keletkező hulladékot járművek üzemanyagaként használható bioetanollá alakítják át. Az olívaolaj préselésekor az olívabogyók súlyának mindössze ötödéből lesz olaj, négyötöde eddig veszendőbe ment, és még az elhelyezése is nehézségekbe ütközött: megtisztítása után általában a földeken szórták szét ezt a szerves hulladékot.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Olívaolajat szűzen, extrán, simán és pogácsából... Az olívaolaj termőhelytől és termelőtől függően nagyon változatos színben, aromában és ízben is. Egy dologban viszont az olajok is egyeznek, extra min...
A búza helyett a mandula termesztésére váltanak Dé... Ahogy világszerte növekszik a kereslet a mandula iránt, a spanyolok egyre inkább arra törekszenek, hogy a hagyományos búza- és napraforgó mezőket mand...
Bioetanol üzemanyag olíva-hulladékból Olyan technológiát dolgoztak ki izraeli kutatók, amivel az olívabogyó feldolgozása során keletkező hulladékot járművek üzemanyagaként használható bioe...
Teljesen új korszak köszönt be a borászatban a klí... Arra keresik a megoldást a spanyol borászok, hogyan lehet alkalmazkodni az egyre magasabb hőmérséklethez és az egyre szárazabb időjáráshoz a termelés...
Szedni kell, ezért engedékenyek a spanyolok a mező... Ideiglenesen engedélyezik a munkanélküli segély és a mezőgazdasági munkák után kapott bér kombinálását Spanyolországban. Továbbá meghosszabbítják a m...
Miért gond, ha csak spanyol zöldséget vesznek a ma... Több országban is kifosztották a boltok polcait a COVID-19 koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozásoktól megriadt fogyasztók. Még az a kérdés i...