Termesztés a gyakorlatban: jól megy a cirok Szlovákiában

A Polnovakia Agrar, S.R.O.-t 2003-ban alapították, és jelenleg Szlovákia-szerte több, sertéstenyésztésre, növénytermesztésre, tojástermelésre és takarmányozásra szakosodott termelési egységből áll. Amióta a cirok 2018-ban bekerült a vetésforgóba, a ciroktermesztés a Polnovakia Agrar, S.R.O. fontos részévé vált. A két fő oka ennek a magas aszálytűrő képesség, valamint a takarmánytermelésbe való integrálhatóság volt. A részletekről Jakub Peter gazda beszélt.

Jelenleg az évi 150 000 hízósertéssel a gazdaság fő pillére a sertéstenyésztés, amely emellett éves szinten 20 millió tojást termel és 7500 hektáron gazdálkodik. A Polnovakia Agrar, S.R.O. jelenleg mintegy 210 embert foglalkoztat. A gazdaság 2018 óta fokozatosan bevezette a cirkot a vetésforgóba – írta a Sorghum ID.

Eredményes a cirok termesztése Szlovákiában
Eredményes a cirok termesztése Szlovákiában

Miért döntöttek úgy, hogy a szemescirkot veszik fel a vetésforgóba?

Peter Jakub – Olyan növényt kerestünk, amely megfelel az alábbi két fő kritériumnak: magas az aszálytűrő képessége, valamint integrálható a takarmánytermelésünkbe. A vetésforgót is ki akartuk terjeszteni, illetőleg diverzifikálni akartuk a termesztett növénykultúrákat. A cirok ráadásul számos egyéb előnyös tulajdonsággal is dicsekedhet: a többi gabonaféléhez képest magasabb a fehérje-, illetve alacsonyabb a toxintartalma. Ellenállóbb a kártevőkkel és betegségekkel szemben, valamint alacsonyabb a termelési és szárítási költsége. A ciroktermesztés azt is lehetővé teszi számunkra, hogy a munkákat az egész évre lebontva osszuk el; a napraforgóhoz vagy más gabonafélékhez képest később vetjük, és korábban takarítjuk be a termést.

Adatok a szlovákiai cég termeléséből
Adatok a szlovákiai cég termeléséből

A várható eredményeket illetően az elején persze csak találgatni tudtunk, hiszen a környezetünkben senki sem tudta elmagyarázni a cirok előnyeit és hátrányait – fogalmazott.

„A cirok ma már a gazdaságunk kulcsfontosságú növénye: a 2018-as 10 hektárról 2020-ra 600 hektárra nőtt a termőterülete nálunk.”

Hogyan dolgoznak ma a cirokkal?

A Concep® III[1] kezelt fajtára esett a választásunk, és területünk nagy részét szemescirokkal vetjük be. Körülbelül 275 000 szem/ha vetési sűrűséget alkalmazunk, 30 centiméteres sortávolsággal, de fokozatosan a 45 centiméter felé mozdultunk el.

Szlovákiában május első felében vetjük és általában szeptemberben takarítjuk be a cirkot. A betakarított termény többnyire száraz cirok, csapadékos években pedig 18-19%-os nedvességtartalomra szárítjuk. Az átlagtermés a gazdaságok és a körülmények függvényében változik, de általában hektáronként 6-8 tonnát tudunk betakarítani, a legjobb terméseredményeink pedig elérik a hektáronkénti 9,5 tonnát 14%-os nedvességtartalom mellett. Évente összesen 3000-4000 tonna cirkot termesztünk, és ezt a mennyiséget tejes egészében a saját takarmánygyártásunkban használjuk fel.

Jól illeszkedik a gazdálkodásba a növény a Polnovakia Agrar cégnél
Jól illeszkedik a gazdálkodásba a növény a Polnovakia Agrar cégnél

Ma már a cirok gazdaságunk kulcsfontosságú növénye: a termőterület a 2018-as 10 hektárról 2019-re 200 hektárra nőtt, és a termelés 2020-ban 600 hektáron stabilizálódott.

Hogyan hasznosítják a cirkot a sertéstenyésztésben?

A cirkot a kocák (körülbelül 3%-os mennyiségben) és a hízósertések (15-20%-os bekeverési arányban) takarmánykeverékeiben használjuk. A cirok felhasználását és a bekeverési arányokat takarmányozási szakembereink dolgozzák ki, akik az alapanyag minőségének és mennyiségének, illetve az állomány szükségletei függvényében alakítják ki a receptúrákat.

Hogyan látja a cirok jövőjét Szlovákiában?

Úgy gondolom, hogy Szlovákiában a cirok ígéretes jövő elé néz. Az országot idén sújtó súlyos aszály és a vetésforgóra vonatkozó új uniós előírások valószínűleg a cirok termesztésének növekedése irányába mutatnak. A cirokról szóló kommunikáció terén azonban még mindig sok a javítanivaló. Kevés gazdálkodó jut hozzá világos és gyakorlatias információhoz erről a gabonaféléről, és engem is többször felkértek már, hogy beszéljek róla. Ezenkívül a piacot is fejleszteni kell, hogy jobb értékesítési lehetőségeket kínáljon a gazdáknak.

[1] A Concep® III egy olyan kezelés, amelyet szemes és takarmánycirokra használnak a vetőmagok herbicidek okozta károsodástól való védelmére.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Változó eredményesség a Tolna megyei sertéstenyész... Általában nullszaldóval vagy kisebb nyereséggel zárták a tavalyi évet a Tolna megyei sertéstenyésztő vállalkozások. 2014 második felében az oroszorszá...