Termésfokozás a Water Retainer (VízŐr®) segítségével

A legnagyobb víztározó maga a talaj. Akkor tudunk jól gazdálkodni a vízzel, ha a talajban lévő nedvességet megőrizzük. Ezen a téren hozzáállásbeli problémát érez a gazdálkodók részéről Vattay Antal, a Water&Soil Kft. ügyvezetője. Mivel az évnek ebben az időszakában elég víz van a talajban, sokan ezt természetesnek veszik, és nem foglalkoznak vele. De hogy ez április végén is és még később is így legyen, ahhoz a mostani nedvességet kell megőrizni. Ennek egyik lehetséges megoldásáról, a Water Retainerről (VízŐr®) a Magro.hu munkatársa beszélgetett vele.

Mi a véleménye a magyar vízgazdálkodás jelenlegi állapotáról a mezőgazdaságban?

A hazai vízgazdálkodás szerintem alulfejlett az agráriumban, több vonatkozásban is. Sokfelé dolgozunk a világban, 15 országban teszteltük már a Water Retainert (VízŐr®), amiknek a jelentős része öntözéses gazdálkodáshoz is kapcsolódott, és ez alapján rálátunk a témára. Vannak helyek, ahol technológiailag lényegesen előrébb járnak nálunk. Komoly tartalékok vannak az öntözés gyakorlati fejlesztésében. Egy ilyen lehetőség az öntözés és VízŐr® együttes alkalmazása. Ennek révén az öntözés ismert negatív hatásai és költsége is akár felére csökkenthető.

Egy nemrég megjelent AKI-tanulmány igen színvonalasan dolgozza fel az öntözés lehetőségeit.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Meteorológiai Intézet immár 2 éve közli a talajból való kipárolgási adatokat. Érdemes folyamatában is figyelni ezeket, mert segít felismerni, hogyan gazdálkodjunk a talajban lévő vízzel.

Vattay Antal szakmai pályafutása:

Az első diplomámat Gödöllőn, agrárgépész szakon szereztem, amit később a Közgazdaságtudományi Egyetemen egy közgazdasági diploma követett. Majd állami gazdaságokban és termelőszövetkezetekben dolgoztam még a rendszerváltás előtt. Utána hosszabb időt töltöttem el a pénzügyi szektorban, illetve magáncégeknél. A mezőgazdasággal viszont mindig megmaradt a kapcsolatom. Nagyüzemi biogazdálkodásban is tapasztalatokat szereztem.

Vattay Antal, a Water&Soil Kft. ügyvezetője

Hogyan jött létre a Water Retainer (VízŐr®)?

Egy talajbaktériumokkal foglalkozó ismerősöm révén még valamikor a 90-es években elkezdtünk a talajjal foglalkozni. Rájöttünk, hogy a talajok szervesanyag-tartalma és mikrobiológiai összetétele komoly problémaforrás, mert ezek a jellemzők folyamatosan romlottak. Még egy nagyon jelentős tényezőt azonosítottunk, a szintén romló vízháztartást. Utóbbival el is kezdtünk részletesebben foglalkozni. Viszonylag hosszú idő alatt, sok keresgélés és kutatás után eredményre jutottunk. A végfázisban két egyetem kutatóival közösen dolgozva találtuk meg a megoldást.

A 60-as évek óta vannak kutatások ebben a témakörben szerte a világban. Születtek is különféle termékek, amiknek az a közös jellemzőjük, hogy többletvizet igényelnek. Ezt, mint egy szivacs, összegyűjtik, tárolják és később adják le a talajban.

Mi más utat járunk, a talajból kipárolgó nedvességet őrizzük meg. A párolgás mértéke klimatikusan változik, a magyarországi adatok szerint 42-48%. A növények pedig 32-42%-ot tudnak felvenni. Tehát több párolog ki, mint amennyit a növények felvesznek. Mondjuk ez a kérdés 100 évvel ezelőtt még nem merült volna fel, a talajok jobb szervesanyag ellátottsága miatt. A VízŐr® biogazdálkodásban is használhat termék, nem terheli a talajt, a környezetet. A modern gazdálkodás ilyen termékeket igényel. Az hogy jövedelmező legyen az alkalmazása alapfeltétel.

A Water Retainer (VízŐr®) egy olyan készítmény, ami öntözéses és öntözés nélküli gazdálkodás esetén is használható. Az első esetében az a cél, hogy csökkenő vízfelhasználás mellett ugyanolyan terméseredményeket érjük el. Az öntözés nélküli gazdálkodásban pedig a megoldás használatával több víz áll majd rendelkezésre, aminek termésfokozó hatása van. A talajnak az optimálishoz közeli víztartalma a műtrágyák jobb hasznosulását, a preemergens gyomírtók hatékonyabb hasznosulását jelenti. Egyenletesebb lesz a kelés és a talaj mikrobiológiai élete is aktívabb lesz. Ezek mind a termésbiztonságot fokozó, a teljesítményt növelő tényezők.

A mostani céget 2014-ben alapítottuk akkor, amikor egy kicsivel több mint évtizedes munka után, már látszott, hogy lesz eredménye a munkánknak, és egy olyan termék jön létre, ami forgalmazási engedélyt is fog kapni.

Magát a végső terméket egy 8 fős csapat hozta létre, amiben nagyon sokféle tudás integrálódott.

VízŐr működése
VízŐr működése

Kérem, mutassa be röviden az olvasóknak a Water Retainer (VízŐr®) működését!

Ez egy higroszkópos, multi komponensű szuszpenzió közvetlenül és szinergikusan segíti a talaj kapilláris vízmegtartó képességét. A kapilláris víz tulajdonképpen az a víz, amit a növények fel tudnak venni. Működése alapvetően egy fizikai folyamatra vezethető vissza., Az a lényege, hogy a talajból kipárolgó, a levegőben található párát a Water Retainer (VízŐr®) megköti és vízzé alakítja vissza. A kapillárisok vagy a gyökerek szívóereje révén ez a víz felszívható, tehát hasznosítható. Az anyagot, ami egy folyadék, hígítva kell a talaj felszínére kipermetezni. Négyzetméterenként nagyon kis mennyiséget, 1 ml-t kell belőle használni, ami hektáronként 10 litert jelent.

A tesztek és az éles használat alapján milyen kultúrákban ajánlott az alkalmazása?

Már a termék forgalomba hozatala előtt nagyon sok tesztet végeztünk, és ez azóta is folytatódott. Egyes vélemények szerint, a növények, a talaj és az agrotechnika egymásra hatása olyan sokszínű és olyan sokféle lehetőséget kínál, hogy a technológiát és a hatásait több száz tudós évtizedeken keresztül is kutathatná.

A tesztek és kutatások alapján a következő lényeges megállapításokat tehetjük: Eredményesen és haszonnal használható a kukorica, napraforgó és általában a tavaszi vetésű szántóföldi növények, gyümölcsök és zöldségek vagy másodvetések esetében. Tehát takarmánynál vagy éppen repcetermesztésnél is. Használatakor lényegesen jobb a kelési százalék, mint annak alkalmazása nélkül. Mint tudjuk, egy egyenletesebb kelés esetén, betakarításkor is egyenletesen fejlett növényállományt kapunk. A magasabb tőszám pedig önmagában is termékszámnövelő.

Melyik növénykategóriában eredményezi a Water Retainer (VízŐr®) a legnagyobb többletet?

Jellemzően 10-22% között alakul a terméstöbblet a szántóföldi növénytermesztésben. Zöldség- és gyümölcstermesztésben is érdemi jövedelmi többlettel számolhatunk ebben a növénykategóriában, mivel a kisebb termésnövekedéseknek is nagyon jelentős anyagi hozadéka van. Csak azokra a helyekre ajánljuk a termékünk alkalmazását, ahol az gazdaságosan alkalmazható. Nem ajánljuk például, gabonák esetében, aminek részben időjárási okai vannak, télen a vegetáció lelassul, majd megáll, illetve mert a gabona egy viszonylag olcsó termény. Ugyanakkor már silókukoricában is gazdaságosan alkalmazható annak ellenére, hogy nem olyan magas az ára, mint egy árukukoricának vagy cukorrépának. Takarmánytermesztésben ugyanis nemcsak a tömeg számít, hanem az is, hogy milyen a takarmány nedvességtartalma. Ebben pedig segít a termékünk.

További információ:
Water&Soil Kft.
E-mail: info@waterandsoil.eu
Web: www.waterandsoil.eu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Öntöznének a gazdák, ha lenne rá lehetőségük... Jelen pillanatban 130 ezer hektáron tudnak a gazdák öntözés mellett növénytermesztéssel foglalkozni, de ez még nem ideális. Egyre több öntözési igénny...
Többen kaphatnak kárenyhítő támogatást! Nőtt a mezőgazdasági kibocsátás súlya; április végén orosz állategészségügyi vizsgálat lesz Magyarországon; öntöznének a gazdák, ha lenne elég víz. Ag...
A gazdaságos zöldségtermesztés alapja Régen, dédapáink idejében még megkülönböztették a zöldségeket aszerint, hogy termeszthető-e öntözés nélkül, vagy sem. A mai intenzív gazdálkodás melle...