Termékfejlesztései révén folyamatosan tör előre a Natur Agro

A járvány elhúzódó negatív hatásai és az elszabaduló műtrágyaárak ellenére kifejezetten eredményes üzleti évet zárt 2021-ben az idén 20. születésnapját ünneplő Natur Agro Hungária Kft. Az évfordulót most egy értékesítési kampány keretében a partnereik számára is emlékezetessé kívánják tenni. Mindezekről, valamint egy, az idén is megrendezésre kerülő termésversenyről Imreh Gergővel, a cég szakmai- és marketingigazgatójával beszélgettünk.

Imreh Gergő az első „Ki lesz a Kukoricagóré” című termésverseny díjátadóján. 2021. december (Fotó: Natur Agro)

Mikor és milyen körülmények között jött létre a Natur Agro?

A Natur Agro Hungária Kft. 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy az akkor túlságosan műtrágya- és növényvédőszer-központú hazai növénytermesztésben alternatívát kínáljon a gazdálkodóknak, egyúttal segítve a környezetkímélő, de hatékony technológiák, megoldások terjedését. A tulajdonosunk ebben az időben találkozott a későbbi algás biostimulátorunk kifejlesztőjével, és az ő együttműködésük egy értékesítési csapat felállítását is eredményezte. Ezzel, a Natur Plasma névre hallgató élő algás biostimulátorral indult a Natur Agro üzleti tevékenysége.

Mik voltak a további fejlődés főbb szakaszai?

3-4, a piacon eltöltött év elteltével rájöttünk arra, hogy a termékminőséget – a megnövekedett igényeket kiszolgálva – csak akkor tudjuk garantálni, ha a gyártást is a saját kezünkbe vesszük és az egész folyamatot mi felügyeljük, a kutatás-fejlesztéstől, a gyártáson át, egészen az értékesítésig, majd a vevők kezeléséig. Ekkor fogalmazódott meg a gondolat egy saját gyár építésének szükségessége iránt, bár tudtuk, hogy ezzel nagyon sok gondot is a vállunkra veszünk. 2007-től licensz- és saját fejlesztésű termékekkel indult el a gyártás.

A kezdetek: Natur Plasma gyártása az első saját üzemben (Fotó: Natur Agro archív)

Milyen termékek testesítették akkor meg a cég kínálatát?

Ekkor már talajbaktériumokkal is foglalkoztunk, amik akkoriban kezdtek bekerülni a köztudatba és kiváló alternatívát kínáltak a tápanyag-utánpótlásra. A talajkezelő és lombkezelő szereinket már akkor megpróbáltuk egy technológiává gyúrni.

A következő lépést technológiánk kiegészítése jelentette, hiszen a biostimulátor mellett gyakran tápanyagot is kell biztosítani a növénynek. Erre volt válasz a Natur Active komplex lombtrágya, majd 2008-2010 környékén bevezettük a piacra levélanalízis szolgáltatásunkat, valamint Mono-készítményeinket is.

Ennek azért láttuk szükségét, mert véleményem szerint, összesen 3 kategória létezik a lombtrágyák piacán. Egyrész van a biostimulátor, ami valamivel több, mint csak tápanyag, hiszen stimulálja is a növényt a tápanyagfelvételre; léteznek a komplex tápanyagok, amelyek egyfajta utánpótlást biztosítanak; és elérhetők a Mono-elemek, amelyek mindig csak egy-egy mikro-, makro- vagy mezoelemre nyújtanak megoldást. Mi ezt a hármat kombináljuk a levélanalízis vagy a talajvizsgálat eredményei alapján, amik megmutatják a növény valós tápanyagigényét, és ezekre komplexen tudunk megoldást nyújtani. Ez az oka annak, hogy az elmúlt években folyamatosan növekedtünk a piacon és meg tudjuk tartani a gazdákat is, akikkel az elmúlt években már kapcsolatban voltunk.

Kik felelnek a megújuló termékportfólió kialakításáért?

A K+F tevékenységet jelenleg öten képviselik a cégben, a váchartyáni gyárban. Kettős a feladatuk. Egyrészt ők biztosítják az állandó mikrobiológiai minőséget, másrészt folyamatosan kutatják és keresik a lehetőségét, hogy jobbá tegyük a termékeinket.

Az új termékötleteket első körben kutatóintézeteknél teszteljük és állítjuk be kisparcellás kísérletekben, második körben a szántóföldön, akár táblafelezéses módszerekkel vizsgáljuk hatékonyságukat.

A kísérleteket egy 3 fős csapat koordinálja. Nemcsak beállítják, hanem nyomon is követik a változásokat és az eredményeket, valamint a végén levonják a szükséges következtetéseket: hogy érdemes-e egy új alapanyaggal vagy ötlettel a továbbiakban is foglalkozni. Ha igen, akkor új anyag születik a folyamat végén.

2021-ben készült, a Natur Agro K+F részlegét bemutató kisfilm

Ha jól számolunk, most lettek 20 évesek. Hogyan ünneplik az évfordulót?

A 20-as szám jegyében egy értékesítési kampányt indítottunk, melynek lényege, hogy aki 20 hektárra teljes Natur Agro-technológiát – azaz egy talaj- és két lombkezelést- vásárol, egy nyereményjátékban vehet részt. 20 darab 360 ezer forint értékű csomagot sorsolunk ki a termelők között, amely a Stihl-lel kötött együttműködésünk értelmében tartalmaz egy fűrészt, egy fűkaszát, egy baltát, egy metszőollót és egy powerbankot is. Minél több 20 hektáros csomagot választ és vásárol valaki, annál nagyobb az esélye a nyerésre.

Az akció részleteiről ide kattintva olvashat.

Az elmúlt évek, de a jelen is sok kihívást tartogat a mezőgazdaság szereplőinek. Hogyan érintette Natur Agro Hungária Kft.-t a Covid vagy a műtrágyaárak drasztikus növekedése?

Mivel a cég régóta és stabil csapattal van jelen a piacon, bejáratott, a kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatokat építettünk ki a partnereikkel. A Covid megjelenésekor a látogatások számának minimalizálásával is sikerült jelentős növekedést elérnünk 2021-ben. Én ezt annak tudom be, hogy a tanácsadóinknak már nem kell meggyőzni a gazdálkodókat, hanem azok a korábbi tapasztalatok alapján újrarendelik a szokásos és bevált termékeinket.

A műtrágyakáosz két okból érintett minket. A műtrágyaárak drágulása a teljes piacon árfelhajtó hatással bírt, az alapanyagok árának növekedése miatt a mi termékeink árát is emelnünk kellett. Ezt negatívan éljük meg. Pozitívum viszont a számunkra, hogy a gazdák elkezdtek alternatív megoldásokban gondolkodni, és a műtrágyák helyett különböző helyettesítő termékeket kerestek, amire sok esetben a baktériumos talajoltó készítményekben találtak jó választ. Ezeknek a termékeknek a népszerűsége nőtt, akárcsak a lombtrágyáké. Úgy tűnik, hogy a gazdák talán kevesebb műtrágyát fognak használni, viszont több lombtrágyát és olyan tápanyagutánpótlási eljárást, amivel a hiányzó műtrágya hatásait esetleg fedezni tudják. Ez nekünk kedvez.

Nem tart attól, hogy a túlzott várakozások miatt az esetleg rosszabb terméseredmények megingatják a lombtrágyák iránti bizalmat?

Már a korábbi években is voltak próbálkozások a műtrágya mennyiségének visszafogására, hiszen eddig is gyakran hektikusan alakult az ára, de akkor sem mondtuk azt – és nem is mondhatjuk -, hogy intenzív körülmények között a lombtrágyák teljesen kiválthatják a hagyományos műtrágyát, de egy részét biztosan. Intenzívebb lombon keresztüli ápolással nagyobb termésbiztonságot lehet ígérni.

Ha jól tudjuk, tavaly egy termésversenyt is szerveztek kukoricatermesztők számára. Mit lehet erről tudni?

A lombtrágyáinkat leginkább a búza- és repcetermesztők használják, pedig a legnagyobb hozadékot a kukoricában lehet elérni velük, az a leghálásabb növény. Tavaly jött az ötlet, hogy ezt hangsúlyozzuk ki a kommunikációnkban is. Egységnyi ráfordítás a kukoricán térül meg a legjobban. Míg búzán és napraforgón 5-6 mázsát hoz átlagosan, kukoricában akár plusz 1-1,5 tonnát eredményezhet a lombtrágyák használata. A jelenlegi terményárak mellett a tehát sokszorosan megtérül, hiszen hektáronként 100 ezer forintnyi többletbevétel keletkezik 10 ezer forintnyi ráfordítással. Ennek ellenére a kukoricának jellemzően egy vagy két műtrágyázással próbálják megoldani a tápanyagutánpótlását.

A Debreceni Egyetemmel közösen, egy kisparcellás kísérletsorozat keretében negyedik éve vizsgáljuk, hogy mekkora terméstöbbletet lehet realizálni a termékeinkkel az összes magyarországi csúcshibriden. Nagy megelégedettségünkre azt az eredményt kaptuk, hogy egy jó időben elvégzett lombtrágyás kezelés, ami tartalmaz biostimulátort, komplex tápanyagot, cinket, de főleg ként és káliumot, képes akár 10-11%-os terméstöbbletet hozni.

Ezért is gondoltuk, hogy ezeket a kukoricában elért eredményeinket szélesebb körben hirdetjük és kiegészítjük egy játékkal is. A Ki lesz a kukoricagóré? nevű versenyt tavaly indítottuk.

A részvétel feltétele volt, hogy a gazdák használják a Natur Agro technológiáját a kukoricában legalább egy 5 hektáros területen. A betakarított mennyiség lemérésekor azzal szembesülhettek, hogy ezekben a kezelésekben ténylegesen van potenciál. Talajtípus szerint két kategóriában versenyezhettek a termelők: jobb és rosszabb talajtípuson. Mindkét kategória győztese egy-egy másfélmillió forint értékű Stihl fűnyírótraktor vihetett haza. A második és harmadik helyezettek szintén Stihl-termékekkel gazdagodtak. A nyereményeket egy szakmai előadásokkal egybekötött gálavacsora keretén belül adtuk át.

Értékes STIHL nyereményeket vehettek át a termésverseny díjazottjai (Fotó: Natur Agro)
Szakmai előadásokkal egybekötött gálavacsorán vettek rész a verseny részvevői (Fotó: Natur Agro)

A verseny idén is folytatódik, várhatóan még több versenyzővel, mint tavaly. A verseny célja részünkről az is volt, hogy a versenyben résztvevő gazdák a gazdálkodási naplóba beírt adatokat, a tapasztalataikat megosszák egymással. Az információmegosztásban látjuk a fejlődés egyik zálogát. Erre létrehoztuk egy felületet, a kukoricagore.hu-t, ahol a tavalyi verseny során a jelentkezők megoszthatták egymással a hasznos információkat. Ugyanez a tervünk az idei évre is, a honlapon hamarosan indul a regisztráció a 2022-es versenyre.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A javuló talajélettel a költségek csökkennek, a te... A népesség és a fogyasztás növekedésével egyre fontosabb a mezőgazdaság élelmiszertermelő szerepe, amihez lényeges a talajt nem kizsigerelő gazdálkod...
Szójatermesztés okosan: hatékony lehet a lombtrágy... Az elmúlt évtizedben sokáig úgy tűnt, igazi „sikernövénnyé” válhat a szója Magyarországon is. Termésterülete a 2014-es 35 ezer hektárról 2017-re több...
Szárbontással a jobb talajért A szármaradvány mint tápanyagforrás Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok komoly tápanyag-utánpótlást jelenthetnek a talajnak, je...