Terjedőben az új szuperzöldség

Számos jó tulajdonsággal bír a mexikói uborka, más néven chayote. Az egymagvú tökkel és a trópusi tüskéstökkel rokon növény nevével ellentétben nem Közép-Amerikában, hanem Ázsiában és Afrikában őshonos, de már a szubtrópusi területeken is kísérleteznek a termesztésével. A korábban túl semleges íze miatt nem igazán kedvelt tökszerű zöldség nemrég kezdett elterjedni, ugyanis egyre több kedvező tulajdonsága derül ki.

A nedvességben és vitaminokban gazdag termést változatos módokon lehet elkészíteni, tele van rostokkal és ásványi anyagokkal, kalóriában viszont szegény, és a kutatások egy sor egészségre gyakorolt pozitív hatását kimutatták – írta a Ragazze.hu. A növény elfogyasztása alacsonyan tartja a koleszterinszintet, magas B6 és folsav tartalma pedig támogatja a magzatok egészséges fejlődését. Segít a vérszegénység leküzdésében (sok benne a vas és a B2), és remek fogyókúrás étel. Az egzotikus növénynek nem csak a termése fogyasztható, a levelei segíthetnek a vesekövek és a magas vérnyomás kialakulásának megakadályozásában.

Egészségvédő hatással bír a chayote, avagy a mexikói uborka
Többféle egészségvédő hatással bír a chayote, avagy a mexikói uborka

A hasznos tápanyagokon túl olyan növényi alapú természetes antioxidáns vegyületek, mint a kvercetin, a myricetin, a morin, illetve a kaempferol, is szép számmal találhatók a növényben. Ezek csökkentik a gyulladásokat , védik sejteket a károsodástól, és csökkentik a szervezet stressz-szintjét. A különböző kutatások azt bizonyítják, hogy a kaempferol – mely a felsoroltak közül a legnagyobb mennyiségben van jelen a chayote-ban – a cukorbetegség, a rák, illetve a gyulladásos betegségek megelőzésében is segítséget nyújthat.

Így érdemes fogyasztani

A chayote a zöldségekre jellemző módon kerül tálalásra és fogyasztásra. Igen egyszerű elkészíteni, és rengeteg módon felhasználható. A növény szinte bármelyik része fogyasztható, a magoktól kezdve a húson és a külső héjon át egészen a gyökérgumóig. Ugyanúgy ehető nyersen, mint sütve, főzve vagy párolva. Hozzáadható salátához, különféle ragukhoz, készülhet belőle leves, de akár a cukkinihoz hasonlóan, töltve is finom csemege, és turmixokba is belekeverhető – írta a Dívány.hu portál.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...