Teljessé vált a Start Agro mezőgazdasági munkagéppalettája

A Massey Ferguson, a McHale és a Versatile után a Kverneland márka forgalmazásával vált teljessé a Start Agro Kft. szántóföldi erő- és munkagép portfóliója. Ráadásul új telephelyen várják a potenciális vásárlókat. A kezdetekről, az azóta végzett tevékenységekről, valamint a közeljövő terveiről Petróczki Gábor ügyvezető-tulajdonossal beszélgettünk.

Mikor alakult meg a cég és mik voltak a kezdeti lépései?

2014-ben született meg az ötlet, majd ezt követően – Tóth Róberttel és Csiha Sándorral együtt – 2015 februárjában alapítottuk meg a Start Agro Kft.-t. Ekkor már mindannyiunk mögött több mint 10 éves, a mezőgazdasági gépkereskedelemben szerzett tapasztalat állt. A korábban kialakított ügyfélkörünkre alapozva kezdtük meg a tevékenységünket. Az első évben rögtön a terveink háromszorosát realizáltuk. Azóta szinte töretlenül fejlődik a cég árbevétele.

Kverneland Optima V szemenkénti vetőgép

Milyen márkákat forgalmaztak ekkor?

Mindenképpen szerettünk volna egy nyugati, prémium traktormárkát forgalmazni. Az első termékünk ezért a Massey Ferguson volt. Nem kevés munkába került meggyőzni a beszállítót, hogy a mi cégünket is vegye fel a kereskedelmi hálózatába. Már akkor foglalkoztunk továbbá a McHale bálázó és zöldtakarmány betakarító gépeivel. Mostanra mi lettünk a legnagyobb forgalmú McHale kereskedő Magyarországon.

Már a kezdetektől szerettünk volna egy teljes munkagép portfóliót kínálni, de csak a tavalyi évre lett teljes a paletta.

Mi emelne ki a mostani portfólióból?

Az említett márkák megmaradtak, és 2019 elejétől a cégünk lett Magyarországon a Versatile kanadai traktormárkának a kizárólagos forgalmazója, és ugyanebben az évben lehetőségünk lett a Kvernelanddal is üzleti kapcsolatba kerülni. Ez az együttműködés tette teljessé a portfóliónkat a szántóföldi talajművelés, vetés, növényápolás terén.

Melyek voltak a Start Agro fejlődésének főbb mérföldkövei?

Ezeket a márkákhoz kötöm. 2015-ben az Austro Diesellel és a McHale-lel történő megállapodás mindenképpen ezek közé tartozik. A Pneusej szlovák gabonavetőgépeket gyártó vállalatnak, illetve a lengyel Agro-Tomnak szintén mi lettünk a kizárólagos importőrei.

A harmadik fontos dátum 2020 júliusa volt, amikor Szolnok külterületén egy új telephelyre költöztünk. Itt található egy szerviz, egy alkatrészraktár, az irodai adminisztráció, valamint rendelkezik udvarral is, ahol a gépeket be tudjuk mutatni, illetve tudjuk tárolni.

A témához tartozik, hogy 2 hónap múlva Hajdúböszörményből Hajdúnánásra költözünk, egy másik telephelyre, illetve Kecskeméten van még egy kisebb raktárunk, ami az ottani szervizbázist szolgálja ki.

Mi jellemzi most a mezőgazdasági gépek piacát?

Az országban szinte minden márka termékei elérhetők. Idén viszont már a mezőgazdasági gépgyártásba is begyűrűzött a más iparágakra már korábban jellemző hiány. Egyrészt az emberállományban, mert a cégeknek nagyon nehéz a pandémia miatt átmenetileg kieső kollégákat pótolni, ami visszaveti a gyártási kapacitásokat. Illetve vannak olyan komponensek, amiknek a beszállítása sokkal nehezebbé vált. A chip- és az általános acélhiány a traktorgyártást is elérte. Bizonyos márkákra idén már nem is tudunk rendelést felvenni új gépre. Ez igaz az egész piacra.

Eközben ugyanakkor jelentős a kereslet. Normál körülmények a 2020-asnál erősebb évet zárnánk, de jelenleg már annak is örülnénk, ha saját készleteinkkel, előrendeléseinkkel a tavalyi eredményeket elérjük.

Agro-Tom APSP RS 3.0 féligfüggesztett szántóföldi kultivátor

Mely konkrét termékeket ajánlaná most a gazdálkodók figyelmébe?

A tavaszi munkálatokra már beszerezték a gépeket a gazdák, de műtrágyaszórót és vetőgépet – ha valakinek esetleg meghibásodna – még most is tudunk szállítani, akár napokon belül.

A vetőgépek közül a Kverneland elektromos hajtású, 6 soros szemenkénti vetőgépét emelném ki az Optima V-t. Talán ez a legrégebbi gyártó, amelyik elektromos magadagoló hajtással dolgozik. Az említett típus már megfelel a legmodernebb elvárásoknak is. Van olyan változata is, ami figyeli, hogy soronként hova kerül a tő, és egymástól el tudja azokat tolni, hogy még nagyobb élettere legyen egy-egy növénynek. Illetve most aktuális a szálastakarmány betakarítása. A hírek szerint nemsokára egy pályázatot is ki fognak írni ezen a területen. Mi nagyon rövid határidővel tudunk, akár Massey Fergusan, akár McHale körbálázókat szállítani. Kaszából is vannak szállítói készletek. A pályázat várhatóan a kisebb, maximum 100 LE-s traktorokra is kiterjed. Ebben a kategóriában eléggé széles a Massey Ferguson kínálata. 3 különböző modellcsaládja van, amelyekben több mint 20 típus található. Nyár végi, őszi leszállítással előrendelhetők.

A nyári tarlóhántás időszakára az Agro-Tom rövidtárcsáival és szántóföldi kultivátoraival készülünk, illetve nagyobb teljesítményű traktorok is elérhetők már ekkorra.

Precíziós vonalon mi lehet a közeljövő legnagyobb dobása?

A fejlődés már évek óta az elektronika irányába tolódik el a precíziós gazdálkodás kapcsán. Erőgép vonalon az önvezető rendszerek, mezőgazdasági robotok hozhatnak újabb áttörést. Munkagépek terén néhány specializált gyártó van már a piacon, akik mindenki előtt járnak, viszont csak egy szűk réteget szolgálnak ki jelenleg Európában, miközben az USA-ban uralják a piacot. A Precison Plantingról beszélek, ami szintén az AGCO márkája, ami a Massey Fergusonnak is az anyacége. Ők arra specializálódtak, hogy a meglévő szemenkénti vetőgépekre technológiai eszközöket építenek, amivel a vetés pontossága még tovább növelhető. Az USA-ban a gazdálkodók csak a „vasat” vásárolják meg, és minden kiegészítőt, ami a vetés pontosságával kapcsolatos, a Precison Planting szállít. Amit kiemelnék, az egy magnyomó pálca. Sok gyártó kerekes megoldással nyomja a magot a magágy fenekére. Ők pálcát használnak, amivel ráadásul speciális szereket lehet kijuttatni a magágyakba. De nemcsak ezért érdemel külön figyelmet, hanem, mert a SmartFirmer pálca számos talajparamétert tud folyamatosan, vetés közben mérni. Olyanokat is, amire ilyen felbontásban más rendszer nem képes. Fontos adatokat szolgátat a későbbi döntésekhez. A cég fejlesztéseit folyamatosan követem, precíziós vonalon ilyen vállalkozásoktól jöhetnek meglepő újdonságok.

SmartFirmer

Milyen terveik vannak a közeli jövőben?

Ahogy említettem a hajdúböszörményi telephelyünk Hajdúnánásra költözik pár hónapon belül egy másik bérleménybe, de az a tervünk, hogy pályázati forrásból szintén Hajdúnánáson egy új telephely beruházásába kezdünk. Mindez még stabilabb szolgáltatási színvonalat tud majd az ügyfeleknek biztosítani.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Traktorral ment a Déli-sarkra a bátor nő Nem másé, mint egy nőé a dicsőség, aki traktorral hódította meg az Antarktisz kíméletlen hegyeit. A 38 éves holland Manon Ossevoort egy orosz kutatóál...
Hatalmas és bivalyerős! A Massey Ferguson valaha épített legerősebb és legnagyobb erőgépe az MF 8700-as. A típusból 5 szériát dobtak piacra, melyek 270-400 LE teljesítmény kö...
Kihirdették az Év traktora díj győztesét! A traktorok szerelmesei idén is nagyon várták a novembert. Ennek oka, hogy évről-évre ebben a hónapban hirdetik ki az Év traktora díj győztesét. Emell...
Nagy traktormárkák évfordulói 2015-ben Avagy, folytatjuk a szülinapos traktorok és cégek történelmének sorozatát. Több tíz éve bizonyítják rátermettségüket a földeken, sokakat még ma is akt...
A Massey Ferguson MF szériája a világ legnépszerűb... A mezőgazdasági gépek piacán a Massey Ferguson márkát senkinek sem kell bemutatni. Az ikonikus traktorokat és az ötletes mérnöki megoldásokat egyaránt...