Egyre több fogyasztó szeretné tudni, hogy a megvásárolt hús, tojás vagy tej vajon honnan jött és milyen kezeléseket kapott. A vásárlói szokások megváltozásával, az egyre tudatosabb hozzáállás miatt egyre nagyobb az igény a minőségi termékek iránt. Erre nyújt hatékony megoldást a Blockchain (blokklánc) alapú átlátható nyomon követés, amely számos előnyt biztosít az állattenyésztő gazdáknak is.
A Magyar Mezőgazdaság anyagát szemléztük. Eszerint az elmúlt időszakban az állattenyésztés és húsipar jelentősen átalakult, aminek hatására a fogyasztói igények is jelentősen megváltoztak. A vásárlók egyre nagyobb része inkább az egészséges és biztonságos árukat keresi, odafigyel arra, hogy minden információ a birtokában legyen az áruról. Ezért egyre nagyobb szükség van a transzparens nyomon követésre a teljes élelmiszerláncban.
A minőségi termékek előállítási költségei magasabbak, ám a kiskereskedelmi árak nem minden esetben képesek ehhez igazodni. Amennyiben a gazdák nem tudják igazolni a termékük kiváló minőségét, a vásárlóknak jobb híján muszáj az ár alapján döntést hozni. Ennek következtében pedig árverseny alakul ki, amiben a termelők alulmaradnak a jobban teljesítő, hatékony, nagyobb gazdaságokkal szemben.
A transzparens nyomonkövetés kialakítására a jelenlegi eszközök – mint például a hagyományos vonalkód – nem alkalmasak. A nyomonkövetésnek számos technológiai megoldása létezik, az egyik ilyen a Blockchain alapú rendszer.
Mégis, mi az a blokklánc technológia?
A Blockchain vagy blokklánc technológia lényege, hogy egy elosztott adatbázis, egy folyamatosan növekvő adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi. A rendszer beépített intézkedésekkel akadályozza meg az adatok megváltoztatását és hamisítását. A blokklánc az elosztott főkönyvi technológia egyik technikai specifikációja. Tehát az adatbázist világszinten mindenki általános érvényűnek fogadja el. Így az adatok valósak, teljes mértékben megbízható forrásból erednek. A Blockchain alapú nyomonkövetés biztosítja, hogy az adatok a szereplőktől függetlenül kerüljenek nyilvántartásba, ezzel pedig azokat nem lehet megváltoztatni.
A nyomonkövetés az egész élelmiszerlánc előnyére szolgál
A nyomonkövetésre elsősorban az olyan komplex, több szereplős élelmiszer láncoknál van szükség, ahol a minőség és az eredetbiztosítás nem megfelelő, továbbá az egyes szereplők között nincs meg a bizalom. A rendszer úgy épül fel, hogy az adatokból kinyert információk az ellátási lánc teljes vertikumára érvényesíthetőek.
A technológia használatával a fogyasztók megbízható és áttekinthető információt kapnak a teljes ellátásról, ezáltal a fogyasztói élmények növekednek, a hibák és csalások számai pedig visszaszorulnak – írja a cikk.
A Blockchain alapú nyomon követés segítségével egy “élő” QR-kód leolvasását követően az adott termékről- például húsáruról- megállapítható, hogy melyik egyedből származik, továbbá, hogy milyen tárolási és feldolgozási folyamatokon ment keresztül. Ezáltal egyszerűen lekövethető, hogy az adott termék megfelelt-e a minőségi kritériumoknak. Franciaországban például a Carrefour már alkalmazza a blokklánc technológiát a csirkehús nyomon követéséhez.