Téli szünet vagy téli szüret? Termesszünk és igyunk jégbort!

Sok szőlős gazdánál nem kérdés, a téli hónapok pihenéssel telnek. Ellenben vannak néhányan, akik a tőkén hagyták a fürtöket és csak a fagyok után, január tájékán szüretelik le a termést és készítenek belőle jégbort.

Érdekes ital a jégbor. Ugyan úgy szőlőből készül, mint az egyszerű bor, de mégis más. Rendszerint nagyon édes ízzel bír, de közben rendkívül magas a savtartalma is.

Nevét arról kapta, hogy teljesen jéggé fagyott szőlőszemekből készül, melyeket -6 és -8 fokos hőmérsékleten kell szüretelni. Fontos, hogy ne csak egyszer érje fagy a szőlőt, hanem már szüret előtt is tartósan fagyos legyen az idő, hogy teljesen megfagyhassanak a szemek. Ekkor csak a víz fagy meg a szemekben, az egyéb szilárd anyagok és a cukor nem, emiatt édesebb és koncentráltabb szárazanyag-tartalmú a jégbor.

A legnagyobb hagyománya a jégborkészítésnek Kanadában van. Nem meglepő, ott ugyanis kiszámíthatóan, minden évben van olyan fagyos időszak, ami szükséges a kiváló jégbor készítéséhez. Európában Ausztriában és Németországban készítik a leghíresebb jégborokat, de mostanában már Magyarországon is egyre többen vágnak bele ebbe a feladatba. Nagy lökést adott ennek a folyamatnak, hogy immár a jégbor a magyar bortörvényben is szerepel és elismeri azt.

Nem kellemes a fagyott szőlőt szüretelni. (fotó: winederlusting.com)
Nem kellemes a fagyott szőlőt szüretelni. (fotó: winederlusting.com)

 

Kezdetben a Rajnai rizling volt az egyetlen fajta, amelyből megfelelő minőségű jégbort lehetett készíteni. Később bővült a fajtakör, mára már a Rizling mellett Traminiból, muskotályos fajtákból is készül jégbor, sőt, egyes kékszőlő fajták – mint például a Cabernet, a kékfrankos, vagy a Pinot noir – is alkalmasak a ritka, ám nagyon finom nedű előállítására.

Bezzeg Kanadában
Kanadában méginkább széles azon fajták palettája, amelyekből kiváló minőségű jégbor készíthető. Ott a gazdák válogathatnak a Rizling, a Vidal, a Pinot Blanc, a Muscat Ottonel, a Chardonnay, a Cabernet Sauvignon, a Cabarnet Franc, a Merlot és a Gamay fajták közül is.

 

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Irsai Olivér rövidesen hordóba költözik Tegnap már szedték az Irsai Olivért a soltvadkerti határban. Font Gábor borász azt mondta, hogy a családi ültetvényein már ideje volt elkezdeni az i...
Eddig nem volt könnyű éve a szőlőtermelőknek Nem kedvezett az idei év a szőlősgazdáknak, ugyanis az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt jelentősen elszaporodtak a szőlő kártevői és kórokozói....
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
Hogyan telepítsünk szőlőt? Keresve is aligha találunk kiskertet, amelyben ne lenne néhány tőke szőlő, egy szőlősor az út mellett, vagy egy szőlőlugas. A szőlő éppen úgy hozzá ta...