Tél végi sürgölődés a kertben – a majdani jó termés reményében

Amikor ilyen enyhe a január, ha épp nem esik az eső, és nem merülünk el nyakig a sárban, akkor bizony érdemes szorgoskodni odakinn a kertben is. De mit tegyünk a kerttel, hogy hamar legyen termésünk? Zöldül a fű, a minap szegfűgomba is felbukkant a réten, meghökkentő vagy sem, de lassan nyílik a hóvirág. Vajon mit lehet ilyentájt még télen kint ültetni? Szakember válaszolja meg a kérdést.

A jó kertész még a legzordabb téli hónapokban sem tétlenkedik, akad bőven tennivalója: ezt-azt lemetszeni, megjavítani, karbantartani, összesöpörni, és amit kell, még időben pótolni. Gyakorta elkövetjük azt a hibát, hogy a téli hónapokban inkább bezárkózunk és alig tartózkodunk kint, pedig ilyenkor is nagy szükségünk van a friss levegőre. Amikor ilyen enyhe a január, ha nem esik az eső, nem merülünk el nyakig a sárban, akkor bizony érdemes szorgoskodni odakinn is.

A jó kertész még a legzordabb téli hónapokban sem tétlenkedik, akad bőven tennivalója: ezt-azt lemetszeni, megjavítani, karbantartani, összesöpörni, és amit kell, még időben pótolni
A jó kertész még a legzordabb téli hónapokban sem tétlenkedik, akad bőven tennivalója: ezt-azt lemetszeni, megjavítani, karbantartani, összesöpörni, és amit kell, még időben pótolni (Fotó: Pixabay)

Ha nem fagyos a föld, bármilyen, nem fagyérzékeny növényt el lehet ültetni

Az áruházakban még bőven lehet kapni a tavasszal virágzó hagymákból. Ezeket, ha nem fagy a talaj, bátran el lehet ültetni ilyenkor januárban is – közölte a HelloVidékkel Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertészmérnök. Viszont azt is hozzátette, hogy az áruházakban, mivel a hagymák bent az üzlethelyiségekben melegebb környezetben vannak, nem olyan kikelési százalékkal rendelkeznek, mint az időben megvásárolt és elültetett társaik.

Abban az esetben, ha nem fagyos a föld, akkor bármilyen, nem fagyérzékeny növényt el lehet ültetni. Így, ha valaki lemaradt az tél előtt az évelőágyás kialakításáról, vagy valahová még szeretne rózsatövet ültetni, akkor azt is nyugodtan megteheti – tanácsolta a kertész.

Ha nincs fagypont alatt a hőmérséklet akkor nem szabad megfeledkezni az elültetett növényekről, ugyanis ilyenkor biztosítanunk kell a víz pótlását főleg az örökzöldeknél – tette még hozzá.

Lassan eljön a palántázás ideje is

Ha még nem tettük meg, ilyenkor érdemes átnézni a vetőmag-katalógusok kínálatát, kezdjük el tervezni – a vetésforgónak megfelelően – az idei vetőmagszükségletünket. Készítsünk ültetési tervet. Rendeljük meg most minden olyan zöldség, gyümölcs magját, amit ebben az évben tervezünk ültetni. Akár vetőmag-katalógusokból szemezgetünk, akár kertészetekben, áruházakban nézünk körül, mindenképp hasznos, ha nem az utolsó pillanatra halasztjuk.

A gondos hobbikertész azonban már rég megtervezte, melyik zöldségből mennyit és milyen fajtát szeretne a konyhakertjébe. A magok többségét már be is szerezte, viszont vannak olyan kertben termő kultúrák, amelyeket ilyenkor is ki lehet ültetni. Ha a téli időszakra szeretnénk valamilyen zöldséget, akkor azt már az ősz beálltával érdemes volt veteményezni. Ilyen például a petrezselyem, a spenót, a metélőhagyma, a jégsaláta és a káposzta – tette hozzá a szakember.

Mindenképpen érdemes valamilyen takarásra gondolnunk, azoknál a növényeknél, amelyek nem bírják a hidegeket.

Ahogy Kósa Dániel fogalmazott, ha kora tavasszal szeretnénk friss zöldséget a kertből, akkor azt a téli hónapokban kell ültetni, bár az enyhe idő miatt valószínű megindul bennük a csírázás.

A télen vetett zöldségek általában egyhavi előnyben lesznek tavasszal vetett társaikkal szemben. Ebbe a körbe sorolják az őszi fokhagymát, vöröshagymát, telelő lóbabot, leveles kelt és a fejes salátát.

Január vége felé vessük el például a retket, a salátát, a póréhagymát, a borsót, természetesen egyelőre beltérben, hogy tavasszal kiültethessük a palántákat a kertbe. A tél vége felé, amikor már enyhül az idő, szabadföldön is megkezdhetjük a különféle növények duggatását, vetését.

Így neveljünk a lakásban palántát!

Ha palántanevelésre adnánk a fejünket, kétféle módon tehetjük meg: egyrészt úgy, hogy egyenként, sejttálcába ültetjük el a magokat. Itt nagyon kell ügyelni arra, hogy a sejttálcákban nem szabad túltömöríteni a földet, ugyanis levegőtlen lesz a közeg, így nem fog szépen kicsírázni a növényünk. Illetve nagyon fontos, hogy a tálcákat meleg és páradús helyre tegyük. Érdemes radiátor vagy ablak elé kihelyezni, fóliával vagy üveglappal letakarni – tanácsolta Kósa Dániel .

A másik módszer a palántaneveléshez, hogy fogunk egy tálcát, azt megszórjuk földdel, aztán ráhintjük a magokat, majd letakarjuk földdel. Óvatosan megnyomkodjuk, majd bevizesítjük. Végezetül szintén ráhúzzuk a fóliát, és rárakjuk az üveglapot.

Mindkét esetben figyeljünk arra, hogy ne sima vagy virágföldbe ültessük el a magokat, hanem szerezzünk be speciális palántaföldet, ugyanis ez az ideális.

Ha sejttálcába, egyesével ültetünk magokat, amikor megpillantjuk az első kis leveleket, akkor vegyük le róla az üveglapot vagy a fóliát, hadd levegőzzön. Továbbra is fontos, hogy olyan helyiségben neveljük, ahol sok fény és meleg van. Ha fényhiányos helyre tesszük, megnyúlnak, erőtlenek és vékonyak lesznek a palántáink.

Ha szétszórva, nem egyesével ültettük el a magokat, akkor, ha megjelennek az első levelek, szét kell ültetni őket. Erre hagyományosan mind a mai napig sok háztartásban a tejfölös dobozokat használják. Jó ez, csak arra figyeljünk, hogy az aljukra fúrjunk lyukakat. Ezen keresztül eltávozhat a felesleges víz. A szétültetésnél nagyon ügyeljünk arra, hogy úgy szedjük ki, és válogassuk őket, hogy közben ne sérüljenek gyökereik és vékony száraik – figyelmeztetett a kertészmérnök.

Ne lepődjünk meg, hogy a palántaföldért is többet kell fizetnünk!

2022-es évben az őrületes infláció a hobbikertészeket sem kímélte. Bizony, tavaly tavasz óta (akkor is kigyűjtöttük az online webáruházakban rendelhető palántaföldek árait) rendesen felkúsztak az árak. Van olyan webáruház, ahonnan majdnem kétszeres áron lehet ugyanazt a terméket megrendelni. Viszont van, ahol még tavalyi áron is beszerezhető a palántaföld, úgyhogy lehet, aki élelmes, most – uborkaszezonban – vásárolja meg!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Özönvíz és szélvihar – ciklon riogat Országos szinten eshet az eső, 3 mm körüli csapadék várható. Ez alól kivétel lehet a Dunántúl, itt szűrt napsütésre van kilátás. A hajnali 5-6 fok nap...
Melegszik az idő, az eső marad Hajnalban már melegebb idő volt, mint az elmúlt napokban, 8-9 Celsius fokra "emelkedett" a hőmérséklet. Napközben 14-8 fokig melegedhet a levegő hőmér...
Igazi tavaszi idő, néhol nagy mennyiségű esővel... Szombatra nem egészen érnek véget a nagy esőzések. Úgy tűnik, a pénteki nap csak helyenként hozott felüdülést. A Balaton térségében és ettől délre jel...
Csökkenő esők, növekvő hőmérséklet Vasárnap már csak kisebb esőzések fordulhatnak elő, 1-3 mm csapadék várható. A hőmérsékletek kezdenek kiegyenlítődni az egész országban, nem lesznek n...
Nyárias idő, elvétve záporokkal Vajon ez lesz a nyár első napja? Hétfőn hajnalban már az ország nagy részén hajnalban sem süllyed 10 Celsius fok alá a hőmérséklet, 10-11 fokokat mérh...
Kárt okozott az eső és a vihar a szántóföldeken... A május eleje óta tartó csapadékos időjárás és a viharok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságainak jelentései alapján, több helyen is ká...