Technológia és alkalmazott tudomány a repce- és kalászostermesztésben

A KITE Zrt. szokásos módon ebben az évben is megtartotta kettő helyszínen, Dalmandon és Nádudvaron repce és kalászos technológiai és fajta bemutatóját. Ennek apropójaként a betakarítási technológiákról is szó esett, ismertetve az ebben az évben megjelenő újdonságokat és azokat a jellemzőket, melyek a John Deere kombájnokat megkülönböztetik versenytársaiktól.

A John Deere vezető rotoroskombájn-gyártóként, hazánkban is rendkívül sikeres S sorozatú, rotoros betakarítási technológiát képviselő gépcsaládjával – mutatta be a gépeket Kiss Sándor a KITE Szántóföldi gépértékesítési osztályvezetője. Köszönheti ezt rendkívüli cséplési teljesítményének és kitűnő munkaminőségének, melynek sok esetben a gép üzemeltetésének milyensége szab határt.

A John Deere S700-as sorozata 2018-ban jelent meg itthon
A John Deere S700-as sorozata 2018-ban jelent meg itthon

Minél nagyobb teljesítményű gépről beszélünk, annál inkább visszahat az esetleges gépbeállítási és üzemeltetési hiba a betakarításra. Erre ad választ a John Deere 2018-ban Magyarországon megjelenő új S700 kombájnsorozata – tette hozzá Kiss Sándor. A fantázia nevén ICA2-nek hívott rendszer ugyanis két darab kamera segítségével érzékeli a kalászvisszahordóban és magfelhordóban áramló anyag összetételét. (Gondoljunk itt a kicsépeletlen szemek, vagy éppen a törtszemek arányára, illetve az idegen anyag jelenlétre. Mostanáig ezek megítélése a gépkezelőre volt bízva.) Ez a rendkívül pontos elemző szoftver a kamerák képeinek, a veszteségmérőknek és a pillanatnyi gépbeállításnak objektív birtokában javasol egy beállítást. Ezt elfogadva folyamatosan figyeli a kapott eredményt, és folytatja a gépbeállítást egészen addig, amíg az általunk felállított fontossági sorrendnek (pl.: 1. teljesítmény, 2. szemveszteség, 3.szemtörés, 4. szemtisztaság) megfelelő legoptimálisabb beállítást el nem érjük. A rendszer használatával a gépben rejlő lehetőségek jobban kiaknázhatóak, valamint kisebb fajlagos üzemeltetési költséget realizálhatunk.

A másik újdonság az automata hozammérő-kalibráló rendszer. A hozammérés pontossága a jövőben nem függ a gépkezelőtől, illetve a kalibrálástól, ugyanis a magtartályban három darab mérőcella gondoskodik az egyedülálló pontosságú mérésről, kalibrálás szüksége nélkül. Örömteli hír, hogy a korábbi 2012-es modellévű vagy fiatalabb S600 sorozatú kombájnokra is felszerelhető utólag a fent említett automata kalibráló rendszer.

Szükséges megemlíteni, hogy a napjainkban megjelenő új fajták és hibrid búzák újabb kihívásokat támasztanak a kombájnokkal szemben. A szemterméssel együtt a szalma mennyisége és milyensége is megváltozott. Nem ritka a zöld száron érő búza. Ez a rotoros kombájnokat fokozottan terheli, hiszen egy viszonylag szűk térben kell a szalmának áthaladnia. Ezért a John Deere S kombájnokban a kalászos növények csépléséhez alkalmasabb hosszan kúpos rotor van beépítve. Így a nagy mennyiségű szalmának nagyobb tér áll a rendelkezésre, valamint folyamatosabban komprimálja a szalmát, így egyenletesebben terheli a rotort. A fülkéből gombnyomással változtatható az anyagáramlás sebessége a terelőlapát szögállításával, mely szintén egy kényelmes és gyors állítási lehetőség a nagy terméspotenciállal rendelkező kalászosok vagy repce esetében. Ezzel a tört szalma aránya csökkenthető, és jobb gépkapacitást is elérhetünk, hiszen feleslegesen nem keringtetjük a nagy mennyiségű szívósabb szalmát a gépben.

A szalmarázós szegmensben is sikeres John Deere, a W és T sorozattal van jelen a magyar piacon. Mindkét modellsorozat 2017-ben újult meg. Ez annyit jelent, hogy növelték a rostafelületet, a szalmarázó ládák felületét, valamint a T sorozatnál drasztikusan nőt az aktív kosárfelület is, mely a korábbi modellekhez képest közel +20%-ot jelent. Ezzel a gépek kapacitása és munkaminősége is érezhetően javul. A felhasználó számára ez több learatott hektárt, vagy tonna terményt jelent naponta.

A szalmarázós szegmensben a John Deere W és T sorozata is megújult 2017-ben
A szalmarázós szegmensben a John Deere W és T sorozata is megújult 2017-ben

A munkaminőség egy nagyon fontos kérdés, melyet alapvetően a veszteségszint és a tisztaság ír le. A törtszemarányban a John Deere cséplődobos gépei a nagy átmérőjű doboknak köszönhetően az egyik legkíméletesebb cséplést realizálják. Ezzel együtt a nagyobb ívű kosaraknak köszönhetően kisebb a hirtelen irányváltás és kisebb a szem- és szalmatörés is. A betakarítási veszteség azonban nem mindig és nem csak a kombájnban képződik. Ezért a vágóasztalok kérdése is egyre nagyobb fontosságú. A hagyományos gabonavágó-asztalok mellett a repertoár mára kiszélesedett. Az alacsonyan elhelyezkedő termőrésszel rendelkező növények esetén, mint a szója vagy a borsó, a talajt szinte borotválni szükséges, melyre a flexibilis kaszaszerkezettel rendelkező John Deere 600F sorozatú vágóasztalok képesek. Alkalmazásával egy hektáron szójában akár 200-250 kg-al több termény takaríthatunk be a hagyományos vágóasztalokhoz viszonyítva.

Egy másik fontos kérdés a repcebetakarítás. A kitolható kaszaszerkezettel rendelkező vágóasztalok kényelmes megoldást nyújtanak a repce betakarításkori pergési veszteségének csökkentésére, de ne feledjük minél hosszabb az asztal, annál kevesebb ez a veszteség. Ezért a JD 600X sorozatú vágóasztala 800 mm hosszban tolható ki, ezzel szintén kiemelkedik.

Az aktív anyagtovábbítással rendelkező 600D és 600FD vágóasztalok, melyek kezdenek elterjedni hazánkban is, a gabona betakarításban több kedvező tulajdonsággal bírnak. A középrehordó csiga helyett egy keresztirányú szalag szállítja a terményt középre. Így nagy munkaszélességnél a szalma nem tekeredik össze, és kalásszal előre kerülnek a rotorhoz, mely kedvezőbb cséplést nyújt a rotoros S kombájn számára. Ezzel bátran választhatunk egy mérettel szélesebb vágóasztalt. A szalagos vágóasztal a nagyobb S sorozatú kombájnok kiváló vágóasztala lehet, mely már flexibilis kaszaszerkezettel is elérhető szójához vagy borsóhoz (600FD).

A KITE Zrt. a nagy terméshozamokhoz illesztett nagy kapacitású, és kiváló munkaminőséggel dolgozó megújult John Deere kombájn portfólióval kívánja biztosítani a megtermelt termények zökkenőmentes betakarítását, melyet gépbeállítási és optimalizálási szaktanácsadással fokoz. Ehhez a kombájnokba épített gépbeállításokat is rögzítő JDLink rendszer áll rendelkezésre, hogy a gépekben rejlő többletet teljes mértékben kiaknázhassák, és a beruházás minél gyorsabban megtérüljön – zárta bemutatóját Kiss Sándor.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Ismét a világ első száz legjobb márkája között a J... Idén is nyilvánosságra hozták a Best Global Brands nevű listát, amely minden évben a világ legjobb márkáit teszi rangsorba. A John Deere a tavalyihoz ...
John Deere 6125 M – egyértelműen előnyös A 6M sorozatú traktorokat úgy tervezte a John Deere, hogy előnyök sokaságát nyújtsa a gazdák számára a szántóföldeken és az addig vezető úton is. A me...
John Deere csodák a 40-es és 50-es évekből A John Deere már 1837 óta a világ traktorpiacának meghatározó gyártójának számít. Következzen egy képes összeállítás, melyben az 1940-es és az 1950-es...
Lábbelik az igazi John Deere rajongóknak A mezőgazdasági gépek szerelmeseinek is kedveskednek már a ruhagyártók. Pólók, sapkák, kabátok... mindegyikből gyártanak már adott márkajelzéssel ellá...
Melyek voltak az év traktorai az elmúlt 18 évben?... 18 éve hirdetik ki minden évben az Év traktora díj győztesét. Az elmúlt években vegyesen alakult a díjat megnyerő gyártók névsora, a John Deer-től a F...