Tartósan az egekben a paradicsom ára: méregdrága lehet ezután a lecsó is

Megállíthatatlanul nőnek a zöldségek és a gyümölcsök árai is a háború miatt, az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fürtös paradicsom például kétharmadával drágult tavalyhoz képest. A Terméktanács egész évben 10-20 százalékkal magasabb árakra számít az egy évvel korábbinál, ráadásul egy esetleges országos aszály tovább növelheti az árakat.

Vajon milyen terménymennyiségre számítanak a szakemberek, hogyan alakulhatnak az árak? Mennyibe kerül most a piacokon, boltokban a paradicsom és különböző fajtái?

Magyarországon 2021-ben a szeptember végén befejeződött betakarítás után a jelentett végleges mennyiség 115 ezer tonnát ért el
Magyarországon 2021-ben a szeptember végén befejeződött betakarítás után a jelentett végleges mennyiség 115 ezer tonnát ért el Fotó: Pixabay)

Feldolgozóipari prognózis: 2%-os növekedés

A WPTC (World Processing Tomato Council) március 15-én kiadta a 2022-es évre vonatkozó első feldolgozóipari prognózisát, amelyben a globálisan feldolgozott ipari paradicsom volumenét 39,7 millió tonnára becsüli. Ez körülbelül 2%-os növekedést jelent a 2021-es évhez képest, ám a szervezet minden lehetséges módon jelezte, hogy a becslésnek óriási a bizonytalansága – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán, amelyet a hellovidek.hu szemlézett.

Ezért elsősorban az orosz-ukrán háború háború, a versenyképesebb kultúrák megjelenése Kínában és a kaliforniai vízhiány lehet felelős. A szervezet szerint az első prognózis inkább feldolgozóipari szándékot, semmint konkrét mennyiségeket jelez.

A mediterrán térséget, tágabban pedig Oroszországot és Ukrajnát is magában foglaló AMITOM régió esetében például kisebb mértékű visszaesést jósol a WPTC a globális növekedés ellenére. De mit mond a WPTC a magyar termelésről, illetve a becsült idei, feldolgozásra kerülő mennyiségekről?

Magyarország: 100 ezer tonna paradicsom

2021-ben a szeptember végén befejeződött betakarítás után a jelentett végleges mennyiség 115 ezer tonnát ért el, ami lényegesen magasabb lett, mint az év elején becsült 100 ezer tonna. Ennek magyarázata, hogy a szezon közepe-vége felé optimális időjárási viszonyok uralkodtak, és ez kompenzálta az év eleji, elsőre ijesztőnek tűnő veszteségeket. Ráadásul a termés minősége is jó volt (átlag Brix 5 körül, ez az utóbbi 5 évet tekintve a legmagasabb), az 1450 hektáros termőterületen pedig 79 t/ha-os országos átlaghozamot sikerült elérni.

A jövedelmezőség azonban továbbra is alacsony, és a zöldborsóhoz hasonlóan a gazdák fokozatosan új kultúrák termesztésének irányába mozdulnak el. Elsősorban a takarmánykukorica lett vonzó a kifejezetten magas világpiaci áraknak köszönhetően. Az alapanyagárak ugrásszerű növekedése borítékolhatóan a nyers paradicsom árának növekedését vetíti előre a 2022-es évre.

Az AKI PÁIR adatai szerint az ipari feldolgozásra szánt paradicsom felvásárlási ára 2021-ben 34,2 ezer forint/tonna körül mozgott. Ez átlagosan 12%-os emelkedést jelentett a 2020-as szinthez képest.

A drágulás borítékolható

Megállíthatatlanul nőnek a zöldségek és a gyümölcsök árai is a háború miatt, az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a fürtös paradicsom például kétharmadával drágult tavalyhoz képest. A Terméktanács egész évben 10-20 százalékkal magasabb árakra számít az egy évvel korábbinál. Ráadásul egy esetleges országos aszály tovább növelheti az árakat. A drágulás további okai lehetnek még az emelkedő energiaárak, a megnövekedett fuvarköltség, az infláció és a hektikus euróárfolyam is.

A tavalyi azonos héten az Olaszországból beszállított fürtös paradicsom ára 558–635 forint/kilogramm között alakult
A tavalyi azonos héten az Olaszországból beszállított fürtös paradicsom ára 558–635 forint/kilogramm között alakult (Fotó: Pixabay)

Mit tapasztalhatnak a vásárlók?

Az AKI PÁIR adatai szerint a budapesti nagybani piacon a 9. héten az importból származó (Törökország) 40–47 mm átmérőjű gömbparadicsomot 830 forint/kilogramm leggyakoribb áron kínálták. Egy évvel korábban a Spanyolországból importált, azonos méretkategóriájú gömbparadicsom heti átlagára 507 forint/kilogramm volt. A spanyolországi származású fürtös paradicsom vizsgált heti ára 950–1000 forint/kilogramm között mozgott, míg a tavalyi azonos héten az Olaszországból beszállított fürtös paradicsom ára 558–635 forint/kilogramm között alakult.

Azok, akik nem járnak piacra, vagy nincs a közelükben, legtöbbször a hipermarketekből szerzik be a zöldségeket, így a paradicsomot is.

A Tesco online kínálatában találunk fürtös paradicsomot 195 Ft/kg áron, fürtös bébi szilva paradicsom 250 grammos kiszerelésben 799 Ft/csomag áron, szilvaparadicsomot 699 Ft/csomag áron, koktélparadicsom 250 grammos kiszerelésben 409 Ft/csomag áron, koktélparadicsom mixet 250 grammos kiszerelésben 899 Ft/csomag áron.

Az Auchan webshopjában vehetünk paradicsomot 500 Ft/kg áron, fürtös paradicsomot 180 Ft/kg áron, paradicsom mixet 899 Ft/csomag áron, koktélparadicsomot 1299 Ft/kg áron, szilvaparadicsomot 749 Ft/kg áron, Cherry paradicsomot 599 Ft/kg áron, mini smarzano paradicsomot 799 Ft/kg áron.

A Spar online kínálatában találunk fürtös koktélparadicsomot 1199 Ft/csomag áron, fürtös paradicsomot 1099 Ft/csomag áron, a fürtös paradicsom 1199 Ft/kg, a Monte Rosa paradicsom 1099 Ft/kg, a vödrös koktélparadicsom 1399 Ft, a narancssárga koktélparadicsom pedig 799 Ft/kg áron érhető el.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A paradicsom helyzete Magyarországon Ugyan már itt a tél és a szabadföldi paradicsom szezonjának vége, de a boltok polcain folyamatosan elérhető a piros zöldség. Koktél, gömbölyű, fürtös,...
Végre egy ágazat, ami jövőre nagy felfutás előtt á... Egy friss iparági jelentés szerint globális szinten az ipari paradicsom mennyisége 1,9 százalékkal 37,35 millió tonnára csökkent 2017-ben a 2016. évih...
Messze voltak a paradicsomi állapottól az európai ... Globális szinten az ipari paradicsom mennyisége 9,2 százalékkal 34,3 millió tonnára csökkent 2018-ban az egy esztendővel korábbihoz képest. A nagyobb ...
Hűtsük vagy nem, hogyan lesz ízesebb a paradicsom?... Sok a vita a paradicsom helyes tárolásának tekintetében, amelyre általában két lehetőségünk adott: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A Götting...