Tápoldatozás a gyakorlatban

Külföldön járva meglepődve tapasztaltam, hogy egy évben hatszor húzzák ki a sárgarépát a földből, hatszor takarítják be a termést. Teszik ezt a sivatagban, ahol a talaj humusztartama nulla, eső egy évben háromszor esik, a növények mégis jól érzik magukat és szép termést hoznak. Hogyan lehetséges ez? Öntözéssel és tápoldatozással!

De mi is a tápoldatozás?

A tápanyag utánpótlás leghatékonyabb módja, melyhez szükséges víz, vízoldható műtrágya, oldótartály, tápoldatozó berendezés, kijuttatásra alkalmas eszköz és végül, de nem utolsósorban szaktudás.

Vegyük ezeket sorra!

Víz: legyen jó minőségű, lágy, alacsony sótartalmú. Vegyük figyelembe mindig a víz hozott sótartalmát és a pH tartalom beállítására használt sav tápanyagtartalmát is!

Műtrágya: tökéletesen, maradék nélkül képes legye feloldódni. Ne takarékoskodjunk, kísérletezgessünk olcsó, rosszul oldódó műtrágyával, mert nagy kárt képes okozni az oldhatatlan rész azáltal, hogy eltömíti a rendszert. Egy eltömődött csepegtetőrendszer kitisztítása nagyon nehéz és munkaigényes feladat. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb a megelőzés. Feltétlenül alkalmazzunk szűrést! Néhány ezer forintos biztonsági szűrő beépítésével milliós kár előzhetünk meg!

Oldótartály: célszerű nyitott, alacsony műanyag tartály használata, hogy megkönnyítsük saját munkánkat. Ne kelljen létrán mászva cipelni a zsákokat. Az oldásra használjunk olyan gépi keverőfejet, mely nem csak keveri az oldatot, hanem aprítást is végez.

Tápoldatozó berendezés: sok fajtája létezik. Mindig válasszuk ki a célhoz az optimális megoldást. Vegyük figyelembe, hogy a helyszínen rendelkezésre áll-e elektromos energia?

 • elektromos adagolású
 • hidraulikus adagolású
 • szívó ági törzsoldat bejuttatás
 • Venturi-elven működő – mixer gépek
Elektromos (bal oldali) és szívó ági törzsoldat bejuttatás (jobb oldal)
Elektromos (bal oldali) és szívó ági törzsoldat bejuttatás (jobb oldal)

 

Kis kerthez, gyümölcsfákhoz elégséges egy Mazzei tápoldatozó, amely ára 10-20 000 forint. Több hektár gyümölcsöshöz hidraulikius adagolású tápoldatozó javallt, mint például a Dosatron vagy MixRite berendezés. Áruk a mérettől függően 70 000 és 700 000 forint között változhat. Professzionális  (üvegházi) felhasználáshoz viszont számítógép vezérelte tápoldatozó mixer (Netafim) szükséges, ami 1-2 év alatt behozza az árát, mivel alapműtrágyát kell csak vennünk.

Kijuttatásra alkalmas eszköz: általánosan elterjedt a csöpögtető- vagy szórófejes öntözőrendszer. Ügyelnünk kell arra, hogy a rendszerben lehetőleg ne maradjon tápoldat, mert ez sok mikroorganizmus számára lehetőséget ad a szaporodásra. Tápoldatozás után tiszta vízzel öblítsük át a rendszert.

Költségviszonyok

Általános, hogy a 100 egység értékű öntözés beruházás ból 70 egység a víz biztosítása, 25 egység az öntözőrendszer és 5 egység a tápoldatozás.

Ha tehát öntözést tervezünk, vétek kihagyni a tápoldatozást, mert a költségek elhanyagolható részét képezi, ugyanakkor jóval nagyobb .

A tápoldatozás előnyei:
 • a növény mindig a megfelelő időben jut fenológiai fázisának megfelelően az optimális összetételű tápanyaghoz.
 • pontos adagolás lehetséges.
 • kijuttatása olcsó, szivattyúval megoldható, nem szükséges drága erőgép.
 • nincs taposási kár, nincs eketalp képződés.
 • nincs tápanyagpazarlás, mindig annyi tápanyagot tudunk kijuttatni amennyi a növény részére épp szükséges.
 • nincs környezetkárosítás, a talajvíz nitráttartalmának növelése.
 • nem vagyunk kiszolgáltatva a talaj minőségének, gyenge minőségű talajon is elérhetünk magas termésátlagot.
 • hiánybetegség esetén azonnal tudjuk azt orvosolni.
 • csak a haszonnövényt tápláljuk, a gyomokat nem.
 • egyenletesen tudjuk a tápanyagokat kijuttatni.
Tápoldatozás hátrányai:
 • csak tökéletesen vízoldható műtrágya használható fel, ami drágább a hagyományosnál.
 • a műtrágyák egymással és/vagy az öntözővíz sóival reakcióba léphetnek, ezt el kell kerülni megfelelő műtrágya kiválasztásával és keverési próbával.
 • korrodálja a szerkezeti elemeket, a szivattyúkat, a csővezetékeket.
 • karbantartást és szaktudást igényel.

Reméljük, ezzel a kis ismertetővel segítettük felkeltenünk olvasóink érdeklődősét a tápoldatozás iránt és a jövőben már egyre több helyen fogjuk – legalább megközelíteni -, a nyugati termésátlagokat a tápoldatozás segítségével.

Szerző: Nagy Tamás, menedzser, Metra Kft., További információ: http://www.metra.hu

(X)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...