Még csak egyetlen palack csernobili vodka létezik, ez az első fogyasztói termék, ami az egykori szovjet atomerőmű körüli elhagyatott területről kerül ki. Az elkészítéséhez használt gabona és víz a Csernobil körüli lezárt zónából származik. Jim Smith professzor az egyesült királyságbeli Portsmouthi Egyetem kutatója évek óta dolgozik a lezárt övezetben. Egy tudóscsoporttal együtt azt vizsgálják, hogyan regenerálódik a terület a nukleáris katasztrófa után. Az egyik kísérletükben rozst termesztettek, melyből lefőzték az Atomik nevű vodkát.
Jim Smith professzor szerint a csernobili vodka pont annyira nem radioaktív, mint bármelyik forgalomban lévő társa. A lepárlás során ugyanis az esetleges szennyeződések a többi melléktermékkel együtt visszamaradnak. Hiába volt az alapanyagul szolgáló rozs és a csernobili tározóból származó víz enyhén szennyezett, a végterméket tesztelő Southamptoni Egyetem radiológiai laborja nem mutatott ki belőle sugárzást. A BBC anyagára a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá.
Bizonyítanák, hogy van értelme termékeket gyártani Csernobil közelében is
Az ukrajnai Hidrometeorológiai Intézet munkatársa, Dr. Gennady Laptev szerint a cél az, hogy erről a nukleáris katasztrófa sújtotta területről ne kelljen lemondani. A vodka elkészítésével bemutatták, hogy lehetséges olyan terméket létrehozni a sugárfertőzött részen is, amely biztonsággal fogyasztható. Erre remek megoldás a desztillálással készülő termékek gyártása.
Smith azt reméli a különleges származási hellyel rendelkező italtól, hogy az eladásából származó bevételből támogatni tudják a helyi közösségeket. A fennmaradó összeget pedig visszaforgatják a gyártásba. A lezárt zóna körüli települések lakói ugyanis nagy szegénységben élnek, nem jutnak megfelelő élelmiszerekhez, egészségügyi ellátáshoz, és nincs elég munkahely sem. Smith szerint ugyanis a legnagyobb problémát a térségnek 30 évvel a katasztrófa után nem a sugárzás okozza, hanem a gazdasági fejlesztések hiánya.