Talál-e magának piacot a csernobili vodka?

Még csak egyetlen palack csernobili vodka létezik, ez az első fogyasztói termék, ami az egykori szovjet atomerőmű körüli elhagyatott területről kerül ki. Az elkészítéséhez használt gabona és víz a Csernobil körüli lezárt zónából származik. Jim Smith professzor az egyesült királyságbeli Portsmouthi Egyetem kutatója évek óta dolgozik a lezárt övezetben. Egy tudóscsoporttal együtt azt vizsgálják, hogyan regenerálódik a terület a nukleáris katasztrófa után. Az egyik kísérletükben rozst termesztettek, melyből lefőzték az Atomik nevű vodkát.

Jim Smith professzor szerint a csernobili vodka pont annyira nem radioaktív, mint bármelyik forgalomban lévő társa. A lepárlás során ugyanis az esetleges szennyeződések a többi melléktermékkel együtt visszamaradnak. Hiába volt az alapanyagul szolgáló rozs és a csernobili tározóból származó víz enyhén szennyezett, a végterméket tesztelő Southamptoni Egyetem radiológiai laborja nem mutatott ki belőle sugárzást. A BBC anyagára a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá.

Nem sugároz a csernobili vodka – Fotó: BBC

Bizonyítanák, hogy van értelme termékeket gyártani Csernobil közelében is

Az ukrajnai Hidrometeorológiai Intézet munkatársa, Dr. Gennady Laptev szerint a cél az, hogy erről a nukleáris katasztrófa sújtotta területről ne kelljen lemondani. A vodka elkészítésével bemutatták, hogy lehetséges olyan terméket létrehozni a sugárfertőzött részen is, amely biztonsággal fogyasztható. Erre remek megoldás a desztillálással készülő termékek gyártása.

Smith azt reméli a különleges származási hellyel rendelkező italtól, hogy az eladásából származó bevételből támogatni tudják a helyi közösségeket. A fennmaradó összeget pedig visszaforgatják a gyártásba. A lezárt zóna körüli települések lakói ugyanis nagy szegénységben élnek, nem jutnak megfelelő élelmiszerekhez, egészségügyi ellátáshoz, és nincs elég munkahely sem. Smith szerint ugyanis a legnagyobb problémát a térségnek 30 évvel a katasztrófa után nem a sugárzás okozza, hanem a gazdasági fejlesztések hiánya.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az ukrán válság hatása a magyar mezőgazdaságra... Az Ukrajnában zajló krízisnek nemcsak a politikai vonulatait érdemes nyomon követnünk a híradásokban, hanem nem árt odafigyelni a mezőgazdasági követk...
Az ukrán termékek már a határon toporognak Sötét felhők gyülekeznek a hazai gazdálkodók feje fölött. A történet 2014-ben kezdődött, azóta van napirenden Kijev és Brüsszel között egy esetleges s...
Ukrajna alaposan rágyúrt a napraforgóra Egyre csak nő a napraforgó vetésterülete Ukrajnában. Megközelítették a technológiailag lehetséges felső határt, de a hozamok terén még mindig van fejl...
Giga műtrágyagyár épül Ukrajnában Közel 70 ezer tonnás éves kapacitású folyékony nitrogénműtrágya gyártásra alkalmas üzemet nyit az ukrán Grossdorf cég. Az agrokémiai cég egy folyékony...
Új rekordot állít be az ukrán repcetermesztés Rekordnagyságú repceolaj készülhet Ukrajnában a 2018/19-es gazdasági évben, mivel soha nem látott arányban bővült az ország repcetermő területe.  Tava...
Élelmiszerharc dúl az ukránok és az oroszok között... Megtiltotta Oroszország többek között a búza, a napraforgóolaj, az édességek, a zöldségek és a gyümölcsök behozatalát Ukrajnából. A tilalom, amely töb...