Talajsavasodás ellen használjon meszet

A tápanyag utánpótlásakor nem csak a makroelemekre (nitrogén, kálium és foszfor) érdemes gondolni. Fontos, hogy a termőföld pH-értéke is optimális legyen. Sokan nem tudják, hogy az itthon gyakran előforduló talajsavasodás mésszel ellensúlyozható. Ez az anyag amellett, hogy természetes, akár még 30 százalékos többlethozamot is eredményezhet!

Magyarország talaja bár jobb állapotban van, mint Nyugat-Európában, mesze nem éri el a 90-es évek minőségi szintjét. Azzal minden termelő tisztában van, hogy ennek orvoslására műtrágyát kell kijuttatni, de van még egy fontos, de kevésbé a fókuszban lévő lehetőség: a talajjavítók használata.

Ezek közül az egyik, az agromész a talajok pH-értékét állítja helyre.

Nagy előnye, hogy mivel természetes anyag, így a műtrágyákkal ellentétben semmilyen káros hatása nincs. Fokozatosan fejti ki a hatását, ezért nincs szükség évente ismételni az elszórását. Bármikor alkalmazható, akár még a fejlődési szakaszban is. Arra kell csak ügyelni, hogy a műtrágyák vagy a természetes trágyák használatához képest egyhetes eltérés legyen. Leggyakrabban betakarítás után érdemes kihelyezni a földekre. A talajba jutva –amint nedvesség éri – rögtön kifejti hatását és oldódni kezd. Már az első évben 30 százalékos terméstöbbletet eredményezhet.

Az agromész a talajsavasodás javításának egyik kevésbé ismert, ám annál hatékonyabb eszköze
Az agromész a talajsavasodás javításának egyik kevésbé ismert, ám annál hatékonyabb eszköze

A Softmaster s.r.o. kalciumos és dolomitos formában is kínálja a mezőgazdasági agromeszeket – attól függően, hogy mit kér a talaj. A kalciumos meszet Észak-Magyarországon alkalmazzák leginkább, a dolomitost pedig elsősorban a nyugati országrészben.

A szórás előtt szükség van egy talajvizsgálatra, mivel csak ez alapján állapítható meg, melyik termékből mennyit érdemes kiszórni hektáronként. A cég szakértői segítenek ennek a vizsgálatnak az elvégzésében. Ilyen esetben a termésnövekedés szinte garantált.

A mész használatának van egy másik fontos területe is, mégpedig a halastavaknál.

Az alkalmazás itt többcélú lehet, mivel az anyag alkalmas a víz fertőtlenítésére és a vízben lévő és a halak megbetegedését előidéző kártevők megsemmisítésére. Ezeken túl a mész növeli a víz pH-értékét, javítja a tófenék talajának oxigénellátását. Sőt, az ott lévő táplálék és a növényzet bomlását is elősegíti.

A halastavak is jól tudják hasznosítani az agromész kiváló tulajdonságait
A halastavak is jól tudják hasznosítani az agromész kiváló tulajdonságait

Kijuttatásakor hektáronként 50 – 200 kg kalkuláljunk 2 – 3 alkalommal, az időjárástól függően, jellemzően a nyári időszakban.

Ha a meder kitisztítása után használjuk, akkor hektáronként 2-4 tonna a javasolt mennyiség a talaj összetételétől függően.

A mész termékekkel kapcsolatban további információt a www.mesz.sk honlapon talál, vagy írjon emailt az info@softmaster.sk címre.

(x)

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Talajjavítót vont ki a forgalomból a Nébih Talajélet javítására használatos mikrobiológiai készítményt vont ki a forgalomból a Nébih. Erre akkor került sor, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizt...
Kiemelten fontos az aratás utáni talajjavítás Ugyan még tart a betakarítás, de már gondolni kell az azt követő talajmunkákra is. A gyomosodás ilyenkor nagy veszélyt jelent, de ha jó módszert haszn...
A talajjavítás adhatja vissza az emberiség egészsé... A technika világában gyakran elfeledkezünk arról, hogy akad egy olyan tényező, ami nélkül nincs élet a Földön, ez pedig a talaj. Annál is inkább figye...
Ezt teheti a talaj szervesanyag-tartalmának javítá... A repce és a gabonák aratása után a tarló szakszerű kezelése következik. Itt az ideje a másodvetésnek, a zöldtrágyázásnak. Az ezekből a talajba kerülő...
Modern talajjavítás: sokkal több ideje van a kalci... Míg korábban a kalciumos talajjavításról azt gondolták, hogy nehezen megoldható művelet, a mai anyagokkal már szinte bármikor elkezdhető. Régebben ink...
Földalapú támogatás nélkül is lehet gazdaságosan t... Élj úgy, mintha holnap meghalnál – gazdálkodj úgy, mintha örökké élnél - így zárta előadását az ausztrál Tom Robinson a 2018-as Talajegészség Konferen...