Talajkezeléssel az aflatoxin visszaszorítására

A termesztett növényeinket fertőző gombabetegségek nagy része a talajban telel át és innen indulnak a fertőzések. Ha a talajban csökkenteni tudjuk az áttelelő képletek számát, úgy az ezekből induló fertőzések erőssége is csökkenthető. A talajban áttelelő gombabetegségeket kémiai módszerrel nem tudjuk gyéríteni, ellenük különböző mikroorganizmusokat használhatunk. Különösen fontos kórokozók kalászosokban a fuzáriumfajok és kukoricában az aflatoxint termelő Aspergillusfajok, melyek egy új problémát jelentenek a termesztésben.

Európa nagy részén, így hazánkban is, az aflatoxinokat termelő Aspergilluspenészek sokáig csak raktári penészként voltak ismertek, mert az éghajlati viszonyok miatt azok a termőterületen csak elvétve idéztek elő aflatoxin-szennyezettséget. Az elmúlt évtizedben azonban a felmelegedés következtében az Aspergillusfertőződés és ennek következtében az aflatoxin-szennyeződés egyre nagyobb méreteket öltött a mediterrán országok mellett hazánkban is. Az első hazai, termőterületről származó, adatok az aflatoxinokat nagy mennyiségben termelő Aspergillusfertőződésekről 2010-ben láttak napvilágot, de azóta már számos más közép-európai országban is jelentették előfordulását. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb arányban fordultak elő aflatoxinnal szennyezett, hazánkban termesztett kukoricatételek a piacon, amelyek értékesítési gondokat okoztak. Abban az esetben, ha a penészfertőzés a generatív fázisban, azaz már a csőképződés megindulását követően következik be, a kémiai védekezés hatékonyságának lehetősége minimális. A fertőzések mértékét csak a talaj penészgomba-tartalmának mérséklésével lehet csökkenteni.

A Bacillus subtilis baktériumfaj olyan antibiotikumokat termel, amelyek a talajból fertőző növényi kórokozók növekedését gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). A Bacillus subtilis ezen tulajdonságát nagyon jól használhatjuk többek között a fuzáriumfajok talajból történő fertőzésének csökkentésére kalászosokban és borsóban, az Aspergillusfajok visszaszorítására kukoricában, a gyökérfekély visszaszorítására cukorrépában és a verticílliumos tőrothadás ellen kertészeti kultúrákban (dinnye, paprika, paradicsom). Az Amalgerol® Protect Pack gyűjtőcsomag azAmalgerol® növénykondicionáló készítmény (2*10 liter) + 2 liter Bacillus subtilis-t tartalmazó Talajőr® összecsomagolásából áll. Az Amalgerol®  tápanyagot és életteret biztosít a Bacillus subtilis baktériumok számára, amelyek az Amalgerol® hatására erőteljes szaporodásnak indulnak. Az így felszaporodott Bacillus subtilis gyéríti a talajban áttelelő fertőző gombák képleteit és így csökkenti a következő fertőzések erősségét.

A Talajőr®baktérium spórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfallal rendelkező baktériumspórák nagyon ellenállók, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktériumtermék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is.

Az Amalgerol® Protect Pack és a Talajőr® kijuttatható a vetés előtti talajelőkészítéskor a talajra permetezve, ebben az esetben keverhető folyékony műtrágyákkal. Sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, a kijuttatás utáni eső, vagy öntözés segíti a készítmények bejutását az aktív gyökérrendszerhez. A készítmények kijuttathatók vetés után, kelés előtti gyomirtásokkal egy menetben vagy a kikelt növény korai fejlettségi stádiumában is. A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási kényszer, néhány hétig a spórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén, de a hatás kifejtéséhez bemosó csapadék szükséges. Az Amalgerol® Protect Pack baktériumölő szerekkel nem keverhető.

A Talajőr® mikrobiológiai készítmény felhasználása az Agrár-ökológia Programban 2 pontot jelent, az Amalgerol® pedig növénykondicionáló készítmény, melynek felhasználása az Agrár-ökológia Programban 1 pontot ér.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ez ám a dilemma: GMO megoldás semlegesíti az erős ... Az aflatoxin már évtizedek óta okoz fejtörést az élelmiszeriparnak. A betakarított kukoricát rendszeresen megvizsgálják és ha aflatoxint tartalmaz, az...
Hogyan csökkenthető az aflatoxin szennyeződés a te... Határérték feletti aflatoxin szennyeződés esetén a tej emberi fogyasztásra veszélyes anyaggá válik. A biztonságos, határérték alatti aflatoxin-tartalm...
Harc a mikotoxinok ellen, a növények erejével Az idők során a növények rendkívül kifinomult mechanizmusokat fejlesztettek ki a stresszhatásokkal szemben, ami hatékony stratégia számukra a túlélés...
A tavaszi fagykárok megelőzésére és regenerálására... Az idei év korai kitavaszodása a megszokottnál jelentősen korábbi időszakban indította el a növények vegetációs ciklusát. A szántóföldi növények és a...
Ha nagy stressz éri a növényt, az Amalgerol a mego... Az Amalgerol gyógyszer a növénynek és orvosság a talajnak egyaránt. Megoldást jelent a növényi problémákra. Hogy milyen sokrétűek is az alkalmazásána...
Napraforgó termesztési trükkök A foszfor és a kálium a növények anyagcsere-folyamataiban az alapvető makroelemek közé tartoznak, jelenlétük nélkülözhetetlen. Egyedi összetételben, ...