Szúrja ki a hamis mézet, hogy többet ne verjék át

Folyamatosan sok szó esik a mézről és a mézpiacról. Vannak ugyan örvendetes folyamatok és történtek lépések a piac megtisztítására, viszont még mindig van mit tenni és nagyon sok a félreértés is a témában. Ezért fontos összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat. Honnan látható, például, hogy melyik a hamis méz?

Sok helyen bele lehet futni a cukorszirupokkal felhígított, esetleg vizezett, színezett, vagyis a közbeszédben hamisnak nevezett mézbe, de kevesen tudják, pontosan mikor kell gyanakodni a rossz minőségű termékre.Sokat hallani arról, hogy világszinten válságban van a méhészet, és egyre csökken a méhek száma. Magyarországon reményteli, hogy évről évre többen foglalkoznak a szakmával: 2017 végén már 844 ezer méhcsalád vett részt a hazai méztermelésben a KSH adatai szerint, bár sajnos az importmézek máig problémát jelentenek.

Miről ismerhető meg a hamis méz? (Fotó: Pixabay, sapphir1)
Miről ismerhető meg a hamis méz? (Fotó: Pixabay, sapphir1)

Hamis méz

A mézhamisítás nagy üzlet, hiszen a táplálék egészségügyi előnyei közismertek, kiszúrni viszont már nehezebb a csalást, hiszen a felvásárolt, jó minőségű termék hígított változatai ízben, állagban és színben is tökéletesnek tűnnek. Sőt, néha pont a jó termékek látszanak silányabbnak.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a kristályosodás egyértelmű jele a hamisításnak, pedig ez egy természetes folyamat. Ez az állagváltozás minden méznél máskor megy végbe.

Melyik szilárd, melyik folyékony?

A legtovább az akác marad folyós, a leggyorsabban a repceméz kristályosodik. Utóbbinál ráadásul habosodás, enyhe erjedés is megfigyelhető, de ez nem romlást jelez, a hab eltávolításával a méz éppoly értékes és egészséges marad. A jó minőségű napraforgóméznél pedig két fázisban megy végbe a kristályosodás: felül folyékonyabb, alul sűrűbb réteg válik el egymástól.

Ritka kivételekkel tehát gyanúra épp az állandó folyékony állag adhatna okot: ha a kézre cseppentve szinte vízszerűen elfolyik a méz, nagy eséllyel nem tiszta termékről van szó. A virágmézeknél ráadásul sokszor melegítéssel érik el a kívánt folyékonyságot, ami így meg is marad, csakhogy az értékes tápanyagok elillannak.

Nem ritka a melegítés

A felvásárlókhoz gyakran forrósítanak. Ez ugyan még nem jelent egyet a hamisítással, itt praktikus szempontok is dominálnak. Így könnyebb üvegekbe tölteni a mézet, de a túlmelegítés sokat árt a végterméknek.

Éppen ezért a legbiztosabb, ha az ember közvetlenül egy méhésztől vásárolja meg a mézet, akár piacról vagy ismerősök útján, így sokkal nagyobb eséllyel kaphat valóban jó minőségű terméket. A méz minden bajra gyógyír, és nagyon sokszínű: egy repceméz például hasfájás esetén segít, a selyemfűmézet pedig gyulladáscsökkentésre is hasznosnak tartják.

Miből van az akácméz?

Az is tévedés, hogy egyes fajtamézek 100%-os tisztaságúak, és ez nem is hamisítási kérdés: a virágmézek pollenszázaléka adja a típust. A vezetőpollen minimumarányát régen szigorú szabványokban határozták meg, mára ez sokat változott: ha az összes pollen 10-18%-a akác, a végterméket már jó minőségű akácméznek nevezik.

Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy az üzletben melyik üveg felé nyúl az ember, de a mézet megannyi értékes tulajdonsága miatt kár volna kihagyni az étrendből, különösen a késő őszi szezonban, amikor az immunerősítésben is kiemelt szerepet kaphat.

Forrás: Femina.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Van méz, vagy nincsen? A Méhészeti Egyesület szerint nem lehet mézhiányról beszélni. A hazai boltok, illetve a termelők viszont épp az ellenkezőjét állítják: kevés a méz itt...
Az akác adja a méhészek kenyerét A Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint indokolatlan az utóbbi időszak akác elleni hangulata hazánkban, főleg úgy, hogy a magyar méhészek az akácm...
Lassú emelkedés mézfogyasztás terén Jó hír a hazai méztermelőknek, hogy lassan ugyan, de emelkedik a mézfogyasztás Magyarországon. Ennek oka a tudatosabb táplálkozási szokások kialakulás...
Van is, jó is, mégsem mi esszük meg A magyar méhágazatot érdekes kettősség jellemzi. Míg az Európai Unió méztermésének 40 százalékát adjuk az évi 20 ezer tonnás mézterméssel, fogyasztásb...
Jó hírek a méztermelőknek Az idei rekkenően forró nyár a kukoricának nagyon sokat ártott és a méhészek is féltek, hogy oda lesz a termésük egy része. Nagy örömükre most jó híre...
Több akácmézet exportálhatunk Japánba Jó híreket kaptak a mézzel foglalkozó gazdák, ugyanis növekedhet a magyar akácméz exportja a Távol-Keletre. Ez annak köszönhető, hogy az egyik legnagy...