Szüreteljünk a legjobb időpontban!

Közeleg az első őszi hónap, ezzel együtt egyre több gyümölcs szüretelését kezdik meg a gazdák. Fontos azonban meghatározni, hogy milyen módon fogjuk felhasználni és tárolni, tartósítani a terményt. A döntésnek megfelelően kell ugyanis a szüret idejét meghatározni.

Miről ismerjük fel az almaszedés megfelelő idejét?

Bálint gazda szerint a tárolásra szánt, téli almákat a kiskertek fáiról rendszerint megkésve szüretelik le, aminek a következtében korán megjelennek a gyümölcs héján az apró és egyre terjedő, barna foltok, amelyek egy idő múlva fogyasztásra alkalmatlanná teszik az almát. Ezért az almaszedést szeptember első napjaiban el kell kezdeni, amikor a felvágott alma magjait már barnának látjuk és a gyümölcs könnyű megemelésével, a kocsány enyhe megcsavarásával a gyümölcs leválik a termőgallyról. A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul hűvös helyre kell vinni és a tároló hőmérsékletét is úgy kell szabályozni, hogy a légtér minél hűvösebb legyen. Száraz időjárás esetén a tároló padlóját öntözzük meg, éjjel szellőztessünk, és nappal tartsuk zárva az ajtót és az ablakokat.

Hasonlóan kell eljárni a téli körte szedésével is tekintetbe véve azt, hogy a téli körte még érzékenyebb portéka, mint az alma!

Mikor szedjük a szilvát?

A szilvát – és különösen a lekvárnak szánt Beszterceit, Olasz kéket – teljes érésben kell leszüretelni, mert ez a gyümölcs nem utóérő és az éretlen gyümölcsből nem lehet kellemes zamatú lekvárt főzni!

Fontos, hogy a szilvát teljes érés idején kell leszedni a fáról, csak így készülhet belőle finom és zamatos lekvár
Fontos, hogy a szilvát teljes érés idején kell leszedni a fáról, csak így készülhet belőle finom és zamatos lekvár

 

Ne siessünk a birs és naspolya betakarításával!

A birsalma és a naspolya szedésével nyugodtan várhatunk október végéig, mert ezek nem érzékenyek az alacsony hőmérséklet bekövetkezésére. A lehullott, érett, de nem rothadt, nem penészes gyümölcsöt ne hagyjuk a fa alatt elpusztulni, mert egyrészt terjesztik a betegségeket, másrészt megfelelő gondossággal értékes cefrét lehet belőlük erjeszteni és ebből kiváló pálinka készülhet.

A szőlősgazdák ritkán tévednek!

Aki bort is készít, az nagyon ügyeljen a szüret idejének megállapítására, mert a bogyók cukortartalma és a belőlük erjesztett bor alkohol-, sav-, íz- és aromatartalma nagymértékben függ a szüret idejétől. A szőlőtermelő vidékeken ajánlatos a szüret idejéről a hegyközségnél tájékozódni!

Forrás: balintgazda.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon kezdődött meg az idei európai szüre... A korai érésű Csabagyöngyével kezdődött meg Ordacsehiben a szőlőszüret Európában, jó termés várható, a szőlő átvételi ára nem változik. A következő sz...
Elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken Tavalyhoz képest egy nappal korábban, hétfőn elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken. A Fertő parti Ranisch-dűlőn egy hektáron 95 mázsa Irsai Olivér...
Augusztus a betakarítás időszaka Többnyire nehezen viseljük el a fülledt forróságot, a gyakran megismétlődő, monszunszerű záporokat, az utcákat elárasztó vízfolyásokat, a fákat kicsav...
Itt a szeptember, indulhat a szüret A következő hetek legfontosabb munkája a télialma szüretelése. Az almaszüret mellett a körte és a dió is lassan ládákba és zsákokba kerülhet. A télia...
Aggódnak a francia bor minőségéért Volt a francia szőlőtermesztésnek egy sajátossága, amely a klímaváltozással kezd eltűnni. A gazdák ugyanis megfigyelték, hogy a szőlő érését a nyári m...
Mikor kezdjünk szüretelni? A címben feltett kérdésre sokak szerint egyszerű a válasz: amikor beérett a szüretelendő gyümölcs, zöldség, vagy egyéb növény. Az érésnek azonban több...