Szüret és őszi munkák után itt a mezőgazdasági gépek hírösszefoglalója

Novemberben is zakatoltak és dolgoztak a mezőgazdasági gépek. Írtunk okos szüretelőgépről, gruberekről, traktorokról, sárfelhordásról és közlekedésről is. A precíziós gazdálkodás sem maradt ki a cikkeink közül, ahogy a gázolajár csökkenését és hatósági árkorlátozását is lekövettük. Robottraktort is bemutattunk az anyagaink között, amiket ebben a hírösszefoglalóban gyűjtöttünk össze. Jó olvasást kívánunk a gépes írásainkhoz!

Sem kocsány, sem kéregdarab vagy levél nem kerülhet az okos szüretelőgép tartályába

Precíziós szüretelőgépet mutatott be a KITE Zrt. a Somogy megyei Balatonvilágoson. A rendezvényen a Pellenc új precíziós megoldásaival, Telematics rendszerrel és hozamtérképezéssel felszerelt Optimum L.20 szüretelőgéppel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Pellenc francia gépgyártó cég fejlesztései során kiemelt szempont a könnyű és egyszerű használat. Az Easy Smart rendszer lehetővé teszi, hogy a szüretelőfej beállításait a fülkéből munka közben elvégezze a kezelő az Easy Touch érintőképernyős kijelző segítségével. A vezérlőpanelen látható, szöveg nélküli ikonokkal pillanatok alatt be lehet állítani a gép különböző paramétereit. Az Easy Drive Joystick botkormány tovább egyszerűsíti a gép irányítását. A kerekek 95 fokban elfordíthatók, ami nagy fordulékonyságot biztosít a gépnek. Ez főként olyan területen hasznos, ahol a tábla végén nem áll rendelkezésre széles forgó.

Dolgoznak a gépek, sarasak az utak, balesetet okozhatnak a mulasztó gazdák – videóval

Az őszi csapadékosabb időjárás és az évszakhoz kapcsolódó mezőgazdasági munkák során időszakosan sárfelhordásos szakaszokkal is találkozhatnak a Magyarországon közlekedők. A termőföldekről közútra történő sárfelhordást ugyanakkor sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni, ennek fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) új, közös videójában.

A Magyar Közút útellenőrei folyamatosan járják a kezelésükbe tartozó 32 ezer kilométeres közúthálózatot, munkájuk része az is, hogy a közlekedésbiztonság fenntartása érdekében bármilyen közúti szennyeződést eltávolítsanak a burkolatról, amit a közlekedők okozhatnak utazásuk során. Ugyanakkor jogszabály is általánosan tiltja a szennyezést, hiszen azon túl, hogy a biztonságos közlekedést veszélyezteti, esztétikailag sem nyújt szép látványt egy sáros burkolat.

Kulcs a precíziós gazdálkodáshoz

Új időket élünk a mezőgazdaságban. A digitális forradalom már jelen van a mindennapjainkban. Olyan változások tanúi lehetünk nap mint nap, amelyek a 70-80-as évek agrotechnológiai fejlesztéseinek horderejét idézik fel. A felhasználók rengeteg információval találkoznak, szembesülhetnek ezek előnyével és jövőbe mutató szerepével. Arról azonban sokkal kevesebbet lehet hallani, hogyan építhetők be ezek a megoldások napjaink agrotechnológiájába. A Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) megalkotásával a KITE Zrt. egy olyan informatikai szolgáltatásrendszert hozott létre, amely az innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai megoldásaik közös platformon megjelenő integrációjaként az agrármenedzsment új generációját jelenti. (X)

Nagyon sok gazdálkodó és traktoros örülhet annak, hogy kevesebbért lehet dízelt tankolni: csökken a gázolaj ára - Fotó: Magro.hu, CSZS, Örkény
Nagyon sok gazdálkodó és traktoros örülhet annak, hogy kevesebbért lehet dízelt tankolni: csökken a gázolaj ára – Fotó: Magro.hu, CSZS, Örkény

Augusztus vége óta nem volt ilyen: csökken a gázolaj ára

Nagyon sok gazdálkodó és traktoros örülhet annak, hogy kevesebbért lehet dízelt tankolni. November 10-től bruttó 5 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benzin ára viszont a hét közepén nem változik. Árcsökkenésre legutóbb szeptember 24-én került sor a kutakon, de akkor a benzin ára mérséklődött némileg az előző hetihez képest. A dízel üzemanyag ára legutóbb 2021. augusztus 25-én mutatott csökkenést. Az aktuális üzemanyagár információk, előrejelzések, benzinkutakkal kapcsolatos információk, elektromos töltőhelyek témákkal foglalkozó Holtankoljak.hu alapján a bevezetőben írtak következtében az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak 2021. november 10-én, szerdától:

  • 95-ös benzin: 506 Ft/liter
  • Gázolaj: 512 Ft/liter

November 15-én aztán az üzemanyagokra már egységes 480 forintos felső határt szabott meg a kormány a benzin és a gázolaj literenkénti áraként. A rendelkezést Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be egy kormányinfón. A döntést 3 hónap elteltével vizsgálják majd felül.

Kemény feladatokkal is megbirkózik az új olasz robottraktor – egy év alatt 200 darabot adnának el belőle

Az olasz Dragone cég az Eima kiállításon mutatta be a Black Shire robottraktort. A gyártó eredetileg gyümölcsösökbe szánja, de 2022-ig akár 200 darabot is szeretne gyártani belőle. A 10 első darabnak már megvan a gazdája. Az olasz Black Shire robottraktor – az R 3075-ös típus –70 lóerős dízelmotorral van felszerelve. Ez egy nagy generátort hajt, amely a kerekeket és az elöl és hátul lévő munkagépeket is meghajtja. Nincs erőleadó, főleg vastag tápkábelek hajtják a külső munkagépeket. A Black Shire teljesen autonóm.

Amikor a gép először érkezik egy új parcellára, kézzel, távirányítóval lehet „tanítani”. Ezt követően a robottraktor már önállóan találja meg az utat.

A gyártó, az olasz Dragone cég (elsősorban kaszálógépekről, aprítógépekről és permetezőgépekről ismert) elsősorban gyümölcsösök és szőlőültetvények számára fejlesztette ki ezt az autonóm lánctalpas traktort, de a traktor nyílt területen is használható.

Gépek akcióban: a Solis 50 RX

Solis 50 RX, amire minden helyzetben számíthat

A mindennapokban kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a legváltozatosabb feladatokra kell ugyanazt az eszközt használnunk. Ha ilyenkor van kéznél egy olyan gép, mint a Solis 50 RX, akkor mindegy, hogy mezőgazdasági-, kommunális- vagy pari felhasználásról beszélünk, nyert ügyünk van. A Solis traktorok a piac egyik legjobb ár-érték arányú gépei, ezek közül a Solis 50 RX, amely mérete és teljesítménye miatt eltérő gazdaságokban más-más, de ugyanolyan fontos szerepet tölthet be. Szántóföldi méretéből fakadóan robusztus megjelenésű erős gép. A kis- és közepes gazdaságokban így kiválóan megfelel azokra a munka-, fenntartási- és szállítási feladatokra, melyhez a megfelelő teljesítmény és súly elengedhetetlen. A nagy gazdaságok több 100 lőerős gépeinek helyettesítésére természetesen nem alkalmas az 50 lóerős, saját fejlesztésű ITL motorral szerelt Solis 50 RX, de köszönhetően kiváló manőverezhetőségének és fürgeségének kiválóan alkalmas a nagy szántóföldi gépek kiszolgálására. (X)

Hatalmas, 10%-os árkedvezmény Omikron gruberekre, a készlet erejéig

Az Omikron Kft. által gyártott gruberek alkalmasak tarlóhántásra, illetve 25 centiméter munkamélységig talajelőkészítésre és magágykészítésre is. Most hatalmas, 10 százalékos árkedvezménnyel vásárolhatóak meg őket a készlet erejéig.

Omikron gruber működés közben
Röviden a gruberekről:

A kapák felépítése: Vídiabetéttel erősített kopásálló orrkés, 240 mm széles erősített oldalazó (szárny) kapák és beforgató lemezzel ellátott csavart beforgató toldat. A fenti kapaösszeállítás biztosítja a mulcs, a gyom és a szármaradvány megfelelő talajba keverését. A kapák osztástávolsága 420 mm, átfedésük 85 mm, ezáltal biztosított az erős szárú gyomok kivágása is teljes munkaszélességben. A kapaszárak, illetve a vázszerkezeten lévő kapaszár felfogó csomólemezek Hardox 400 minőségűek. A késszárak rugós biztosításúak, erőteljes igénybevétel esetén a késszár komplett tartóval együtt a rugó túlterhelés hatására felcsuklik. A kapák által nyitott barázdák egyengetésére mélységállítási lehetőséggel ellátott dupla, illetve a széleken szimpla Bellota tárcsás egyengető biztosítja az elmunkáló henger előtt a megfelelő sík talajt. (X)

A mezőgazdasági gépek témájú további cikkeinket erre a hivatkozásra kattintva lehet és érdemes elolvasni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Öreg és új traktorok, adatelemzés, sivatagi növény... Az elmúlt időszakban több hírünket olvashatta a technológia és a mezőgazdasági gépek témájában. Szó volt újdonságokról, fejlesztésekről, dízel-elektro...
Géptámogatás, gyomfésű, orosz traktorgyártás ̵... Több hírünket olvashatta az elmúlt időszakban a technológia és a mezőgazdasági gépek témájában. Szó volt újdonságokról, fejlesztésekről, támogatásról,...
A vetés agrotechnológiája, dél-koreai TYM és extré... Több hírünk is megjelent az elmúlt időszakban a mezőgazdasági gépek témakörében. Szó volt a Deutz-Fahr 4E traktoráról, a vetés agrotechnológiájáról, D...
Készüljön a nyárra világszabadalommal, modern trak... Minden segítség elkél a gazdáknak a gépvásárláshoz, hogy el tudjanak igazodni a folyamatosan változó és egyre jobbá váló&nbs...
Ultrahanggal és infravörös sugarakkal pásztáz a ja... A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, a G20 mezőgazdasági minisztereinek mutatták be a robottraktor működését Japá...
600 milliós lízingdíj támogatás, japán robottrakto... Több hírünket olvashatta májusban a mezőgazdasági gépek és a technológia kategóriában. Szó volt milliárdos nyíregyházi zabfeldolgozóról, robottraktor...