A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére engedélyezte a Kasumin 2L baktérium és gombaölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását a 2019. évben egyes kultúrákban.
A FruitVeB anyaga szerint almatermésűekben, valamint szabadföldi és hajtatott paprika, paradicsom, uborka, fűszerpaprika, zöldbab, szárazbab kultúrákban Erwinia, Pseudomonas, Xanthomonas és Clavibacter baktérium nemzetségek okozta betegségek ellen lehet használni a Kasumin 2L szert. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács indokoltnak tartja, hogy a kasugamicin hatóanyag a kertészeti termelők rendelkezésre álljon baktériumos betegségek kezelésére, ezért a szükséghelyzeti felhasználási engedélykérelmet szakmailag támogatta.
A készítmény felhasználható:
- almatermésűekben 2019. április 1-től július 29-ig
- szabadföldi és hajtatott paprika, paradicsom, uborka, fűszerpaprika, zöldbab, szárazbab kultúrákban 2019. június 1-től szeptember 29-ig.
A felhasználást engedélyező 04.2/4368-2/2018. számú NÉBIH határozat erre a hivatkozásra kattintva tölthető le. A FruitVeB felhívja a termelők figyelmét, hogy a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szer felhasználása saját felelősségre, a felhasználást engedélyező határozatban leírtak figyelembe vétele és betartása mellett történhet.
Fontos továbbá, hogy a kezelések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalt.