Az éticsiga fogyasztása egy olyan kulináris különlegesség, mely Franciaországban is a tél végi ünnepekhez és a turistaszezonhoz kötődik. A francia csigatenyésztők számára a tavalyi év kétségbeejtő volt. A koronavírus-válság miatt a turisták hiánya és az éttermek bezárása már év közben is jelentős visszaesést eredményezett a fogyasztásban, és a karácsonyi vásárok is leálltak, ami szintén rosszat tett az ágazatnak.
A Guardian cikkét szemlézve a Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy az ehető szárazföldi csigákat héjukba visszatöltve gyakran vajjal és fokhagymával szolgálják fel, ami klasszikus előétel a hagyományos év végi ünnepségeken Franciaországban. Emiatt a csigatenyésztők általában novemberben realizálják éves bevételeik 70 százalékát. Franciaországban körülbelül 400 csigatenyésztő időzíti a termelését erre a szezonális piacra.
„Lényegében az év végi ünnepségekre értékesítünk, ez a fő szezonja a csigából készült ételeknek de a karácsonyi vásárok lemondásával nehéz időszak volt a tavaly év végi” – mondta Grégory Laude, egy Dunkirk közelében lévő csigatenyésztő.
Több szempontból is romlott a csigatenyésztők helyzete
Hubert Hédoin csigatenyésztő szerint az el nem adott csigák jelenleg fagyasztva várják a későbbi feldolgozást és a kereslet élénkülését. Az elmúlt években a a turizmus fellendülése jót tett az ágazatnak, hiszen a Franciaországba látogatók többsége megkóstolja ezt az országra jellemző különlegességet. Ám tavaly ők is elmaradtak. A helyzetet tovább rontja, hogy a francia vezetés eleinte nem támogatta a járványhelyzet miatt ezt az elég speciális állattenyésztési ágazatot.
Hervé Ménelot, burgundiai csigatenyésztő a The Guardian-nek elmondta: “Mivel kis szervezet a csigatenyésztőké, így nem könnyű hallatni a hangjukat, ellentétben a libamáj és az almabor termelőkkel. Ezért azt kérték a francia kormánytól, hogy ugyanolyan támogatásokhoz jussanak, mint a két másik, említett kulináris szektor. A francia agrárminisztérium végül megígérte nekik, hogy az „ünnepi szektornak” nyújtandó sürgősségi pénzügyi támogatásban részesülnek, amelyet a Covid-19 helyreállítási alapjából finanszíroznak majd.
Eltűntek a magyar csigatenyésztők
Míg a Magyarországon is ismert éti csiga (Helix pomatia) inkább gyűjtött faj, ennek egy közeli rokonát a pettyes éticsigát vagy cirádás éticsigát (Cornu aspersum, korábban Helix aspersa) tenyésztik is sokfelé a világon. Hazánkban is voltak többször fellángolások a csigatenyésztéssel kapcsolatban, de e próbálkozásokból nem lett komoly eredmény. A fogyasztása sem jellemző, bár egyes üzletekben rendszeresen kapható a fűszeres házába visszatöltött csiga.