Csodát tesz a szuperbanán?

Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin szintjét. Legalábbis ezt állítják ausztrál kutatók.

Hamarosan elkezdik az új növény klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban – tudósított a The Daily Telegraph. A tudósok azt tervezik, a különleges banánt 2020-tól Ugandában termeszthetik. Az új variánst kifejlesztő Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói – akiknek munkáját a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta – azt remélik, hogy év végére döntő eredmények lesznek a kezükben.

A kelet-afrikai főzőbanán a térség jellemző tápláléka, azonban bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból igen kevés van benne – mondta James Dale, a kutatás vezetője. Az A-vitamin hiánya következtében évente körülbelül 650-700 ezer gyermek hal meg, és legalább 300 ezren megvakulnak – tette hozzá Dale. A vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is. A szakemberek úgy vélik, a probléma enyhítésének legjobb módja alapvető élelmiszerük “feljavítása”.

A génmódosított banán kívülről nem változott, húsa azonban narancsszínű, de Dale szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz. Ugandában már 2010 óta folynak az újvariánsmezőgazdaságitesztjei.

Forrás: MTI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mint a kommunizmus idején, nem lesz banán A világ egyik legnépszerűbb gyümölcsét veszélyezteti egy agresszív gombafaj, a teljes kihalás is benne van a pakliban, de szerencsére van még remény. ...
Ha beindul a TR4 10 milliárd dolláros kár a vége... Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) partnereivel együttműködve elindított egy 98 millió dolláros programot a banánt fenyegető vesz...
A szuperbanán darabja 1500 Ft, mégis veszik, mint ... Az egész országból érkeznek vásárlók, akik kifejezetten az ehető héjú gyümölcs miatt utaztak Okayama délnyugati részében található üzletbe. És bár a k...