A Kárpát-medencei pálinkák mustráját már negyedik alkalommal rendezték meg a Diósgyőri várban. A rendezvényre látogatók szeme igencsak fennakadt, amikor meglátták, hogy céklából és zellerből is lehet kerítésszaggatót készíteni.
Idén 250-en neveztek be összesen 261 pálinkával a Kárpát-medencei pálinka- és párlatversenyre. A megmérettetés legkülönlegesebb pálinkái minden bizonnyal Bukovenszki József és társa nevéhez fűződnek, akik zöldségből készült párlatokkal neveztek a versenyre – írja a hirado.hu. Termékeik között sárgarépából, sütőtökből, zellerből és céklából készült párlatok is szerepeltek.
Az emberek ma még csodálkozva néznek, ha zöldségpálinkát látnak. Ezek az italok nem tömeges fogyasztásra készülnek, mivel nagy mennyiségű zöldségből csupán 3-4 liter nedű származik. Így a zöldségpálinkák inkább a minőségi italok közé sorolandóak.
Sok munka van a zöldségpálinkával, nem is túl kiadós, valamint az elkészítése is macerás, ezért nem sokan foglalkoznak ezzel a mesterséggel.