Szobanövények, amik semlegesítik az otthonunk veszélyes anyagait

Több olyan szobanövény is van, amelyik sokkal egészségesebbé teszi a lakás vagy ház levegőjét. Bemutatunk 7 olyan zöld növényt, amely tisztítja a belterek levegőjét, és többféle mérgező anyagot képes eltávolítani abból. Sőt, nem csak a kórokozókat távolítják el, de a levegő páratartalmát is növelik. Leírtuk, melyik, mire hasznos és milyen veszélyes szerek ellen lehet alkalmazni őket.

A Kiskertblogger anyagát szemléztük, ebben írják le, hogy a zöldike nagyon hatékony az olyan mérges gázok ellen, mint a formaldehid és a xylén. A zöldikét érdemes a konyhában vagy a tűzhelytől nem messze tartani, mivel ezek azok a helyek a háztartásban, ahol a legtöbb szénmonoxid képződik. Egy közepes nagyságú zöldike 4 óra alatt egy 25 négyzetméteres szoba levegőjének szén-monoxid tartalmát körülbelül 80 százalékkal képes csökkenteni.

A szobanövények nem csak díszítik a beltereket, hanem azok levegőjét is tisztítják
A szobanövények nem csak díszítik a beltereket, hanem azok levegőjét is tisztítják

A szobafikuszról tanulmányok mutatták ki, hogy eltávolítja a levegőben lévő toxinokat, valamint a levegőben lévő trópusi kórokozók és paraziták ellen is hatásos. Ezeken túl a különféle tisztítószerektől és bútoroktól származó formaldehiddel szemben is beválik. Ajánlatos időnként a leveleit egy nedves kendővel áttörölgetni, mert így megakadályozhatjuk, hogy a pórusai eltömődjenek.

Páfrányok, pálma, vitorlavirág, anyósnyelv

A szobapáfrányok is eltávolítanak olyan légszennyező anyagokat, mint amilyen a formaldehid, a xilol és a toluol. Kutatások szerint ezek az anyagok összefüggésben állhatnak a fejfájással és a légzési nehézségek kialakulásával, mindezek eltávolításán túl pedig a szobapáfrány a levegő páratartalmát is növeli.

Az aranypálma egy, a NASA által elkészített 1989-es tanulmány szerint az egyik legerősebb légtisztító szobanövény. Különösen hatékonyan távolítja el ugyanis a levegőből a formaldehidet.

Az egyik legjobb légtisztító növény a vitorlavirág. Ez az élőlény hatalmas mennyiségű rákkeltő anyagot tud megkötni. Különösen hasznos olyan káros anyagok megkötésére, mint a benzol és a formaldehid, továbbá bizonyított az asztmát és allergiát is okozó penésszel szembeni hatékonysága is.

Az anyósnyelv nem igényel különösebb gondoskodást és megszabadítja a szoba levegőjét az olyan káros anyagoktól, mint a benzol, a formaldehid, a xilol és a toluol. Ezek a vegyszerek ott vannak a legtöbb tisztítószerben, kozmetikai szerben, de még a wc-papírban és a papírzsebkendőkben is. Ezért nem árt, ha teszünk egy anyósnyelvet a fürdőszobába.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Szobanövényeknek nyílt hotel Londonban Lehet, hogy a hét egyik legfurább híre, hogy szobanövények szállhatnak meg egy angliai hotelben. A szolgáltatás megkönnyíti a gondos növénytulajdonos...
Nem javítják hatékonyan a beltéri levegő minőségét... Az otthonokban és irodákban elhelyezett cserepes növények nem javítják hatékonyan a levegőminőséget - állapították meg a philadelphiai Drexel Egyetem...
Méregdrága légtisztító berendezés helyett használj... A szobanövények nemcsak a lakás díszei lehetnek, de több a szervezetre káros anyag elleni védekezésben is hathatós segítséget nyújtanak, mert mé...