Szigorúan őrzik a magyar mák titkát Dunavecsén

Bács-Kiskun megye Kunszentmiklósi járásában tevékeny a dunavecsei Zöldi Kertészet, ahol jelenleg öt fiútestvér irányítja a termesztést. A céljuk az, hogy a fogyasztók számára egészséges, szép és ízletes zöldségeket termeljenek. A mák ára három évvel ezelőtt gyakorlatilag a duplájára ugrott, ám az azóta eltelt években a jó termésnek köszönhetően, már árcsökkenés tapasztalható a piacon. Érdemes fogyasztani a mákot, ugyanis az összes növény közül a máknak a legmagasabb a kalciumtartalma. Továbbá rostokban és vasban is gazdag.

A dunavecsei Zöldi Kertészet 100 éves múltra tekint vissza. A céget irányító 5 fiútestvér dédnagyszülei az 1920-as években kezdtek el gazdálkodni. Akkoriban sóskát, spenótot, majd rebarbarát termesztettek, amit a Dunán vittek fel hajóval a Budapesti Nagybani Piacra. Később a gyermekeik és az unokáik vették át a családi vállalkozást, amely ma már a dédunokák kezében van. Tóth Benjámin az egyik társtulajdonos, szerinte az egyik legkeresettebb termékük a mák. Azonban még mindig sokan felkapják a fejüket arra, hogy egyáltalán létezik magyar mák. „Hazánkban jelenleg 2500 – 5000 hektáron termesztenek mákot, és a mezőgazdaságban egy rendkívül új, exkluzív dolognak számít. Hazánkba főleg Csehországból érkezik a legnagyobb mennyiségű mákimport. Főleg azért van ez így, mert itthon az időjárási körülmények miatt nem a legegyszerűbb termeszteni. Amikor ősszel nincs csapadék, akkor nem kel ki, tavasszal pedig gyakorlatilag esélytelen elszórni a magokat, mert szárazság van” – ismertette a szakember.

Szigorúan őrzik a magyar mák titkát Dunavecsén a Tóth testvérek
Szigorúan őrzik a magyar mák titkát Dunavecsén a Tóth testvérek

Tóth Benjámin arról is beszélt, hogy a rossz mákot nehéz kiszűrni. A főpróbája mindig az íze, csak kóstolás után lehet megbizonyosodni róla, hogy jó terméket vásároltunk-e. Mint mondta, azokban a boltokban, ahol van rá lehetőség, érdemes megszagolni a mákot, ugyanakkor ez sem minden esetben jelent garanciát a minőségre. A Zöldi Kertészet társtulajdonosa kiemelte, hogy a rossz mák nem kívánatos mellékízt adhat az ételnek, és elronthatja azt, ami készül belőle. Mindenkinek azt javasolja, hogy lehetőség szerint közvetlenül a termelőktől vásároljanak magyar terméket.

Azt is közölte, hogy három évvel ezelőtt a mák ára gyakorlatilag a duplájára ugrott, de az azóta eltelt években a jó termésnek köszönhetően, már árcsökkenés tapasztalható a piacon. Elmondásuk szerint érdemes fogyasztani, ugyanis az összes növény közül a máknak a legmagasabb a kalciumtartalma, de rendkívül gazdag rostokban és vasban is.

A titok titok is marad

A cég által forgalmazott, saját termesztésű mák iránt jelentős az érdeklődés, mert a visszajelzések alapján egyedülállóan finom – mondta. “A máktermesztés első évében egyre többen kezdtek el arról beszélni, hogy a mákunk jobb minőségű, mint máshol. Ezután még évekig kerestük, mi állhat ennek a hátterében, melyik lehet az a folyamat, ami ilyen különlegessé teszi. Sikerült is megtalálnunk, de ez szigorúan őrzött szakmai titok” – fogalmazott. Tóth Benjámin közölte, hogy a mákot korábban a Nagybani Piacon értékesítették, de idéntől már webshopon keresztül is lehet belőle rendelni. Reményeik szerint hamarosan más webáruházakban és franchise-üzletekben is megtalálható lesz a mákjuk, ugyanis több céggel tárgyalnak az esetleges beszállításról. A Zöldi Kertészet mákja GMO-mentes, és jövőre már a gluténmentes minősítést is meg fogják kapni. Idei újdonság, hogy már darált formában is elkezdték árulni, a karácsonyi bejgliket készítő háziasszonyok legnagyobb örömére.

Share Button