A Magyar Borszakírók Köre negyedik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobb tételek Super 12 listáját – közölte az MTI-vel a szakmai szervezet. A vörös borok között a villányi Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítása, a fehér bor kategóriában pedig a hegymagasi Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje a nyerte el a Magyar Bor Nagydíjat.
A versenyen a borszakírók először a szavazataikkal rangsorolják az elmúlt 5 évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint “kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”. Ezután a legtöbb jelölést kapott 12-12 fehér és vörös bort 2 bizottság kétszer is vakkóstolón kóstolja, illetve pontozza.
A 2019-es Super 12 listákon ezúttal összesen 14 borvidék képviselteti magát. A döntősök között a legtöbb borral Villány (5) és Szekszárd (4), míg Balatonfüred-Csopak, Eger, Etyek és Tokaj 2-2 tétellel szerepelt. A Magyar Bor Nagydíj trófeák és oklevelek ünnepélyes átadására január 25-én a debreceni Déri Múzeumban kerül sor.
A villányi Tiffán pincészetről:
A családi birtok szőlőterületei a borvidék villányi termelési körzetében találhatóak. A legkiválóbb dűlőkben helyezkednek el: Jammertal, Sterntal, Ördögárok, Remete, Kopár és Várerdő. A szőlőterület nagysága 20 hektár. A területek zöme déli, a kisebbik része keleti, illetve nyugati fekvésű. Többségük 130-200 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Az ültetvényekben Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat termesztenek. Művelésmódjuk középmagas kordon, amelyen egy- és kétrügyes, rövidcsapos metszést végeznek – írták magukról.
A szigligeti Szászi Birtokról:
A Birtok borkínálatát jellegzetes badacsonyi fajták teszik ki, egy-két nemzetközi szőlőfajtával kiegészítve: Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Rózsakő, Zeus, Zenit, Ottonel muskotály, Cabernet sauvignon, Pinot noir. Ökológiai gazdálkodással művelt, kézzel metszett, válogatott és szüretelt szőlőből készített, spontán fermentációjú borokat kínálnak. Dűlőszelektált borok, kései és különleges szüretek a Badacsonyi és Balaton-felvidéki borvidék környező lejtőiről egyaránt szerepelnek náluk – írták.