A szerény szilva

A Kárpát-medence legelterjedtebb gyümölcsfaja a szilva. Házak táján, kertekben, szőlő között, szórványban, a Tisza árterében és rendezett ültetvényekben terem ez a gyümölcs, amelyet igénytelennek szoktak nevezni, de nem az, csupán szerény és türelmes.

Akkor is terem némi gyümölcsöt, ha nem törődnek vele, de sokszorosan meghálálja, ha művelik a talaját, metszik a koronáját, védik a betegségektől és kártevőktől. Szép és igen ízletes gyümölcsöt érlel, amelyet sokféleképpen lehet hasznosítani: friss gyümölcsként családi fogyasztásra és kereskedelmi áruként hűtőházban tartva, vagy mélyfagyasztva, de lehet belőle kiváló lekvárt főzni, szilvás gombócot készíteni, pálinkát (szilvóriumot) főzetni belőle és aszalni.

A korábbi századokban a Besztercei szilvából készült aszalvány magyar specialitásnak számított és nagy keresletnek örvendett egész Közép-Európában. (Ma már alig ismert finom-aszalványt is készítettek belőle Szultána néven: az aszalt szilvát kimagozták és a mag helyére egy gerezd diót vagy egy hámozott mandulát dugtak.)

Nem nehéz szilvát termeszteni
Nem nehéz szilvát termeszteni

 

A szilvának sok fajtája ismert nálunk: külterjes körülmények között érett a Bódi és a Potyó szilva, amely főként pálinkafőzésre hasznosult, de két évszázadon keresztül tartotta a biztos hegemóniáját a Besztercei, valamint a még finomabb zamatú Besztercei muskotály fajta. Ezeket, sajnos végzetesen fenyegeti egy vírus, a sarka-vírus (plum pox), amely a gyümölcsök korai lehullását okozza és védekezni nem tudunk ellene!

A kedvelt Besztercei szilva helyét más fajták veszik át: a Szerbiából származó Cacanska rana, a Cacanska rodna és a Cacanska lepotica, az amerikai eredetű Stanley és a Bluefree, a japánból importált Burbank, az Abundence és a francia (aszalásra különösen alkalmas) Ageni.

Nincs vele sok gond, biztonságosan, sokat és értékes gyümölcsöt érlel a szerény szilva!

Forrás: balintgazda.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
Vessen másodszorra is! – 14 zöldségféléből v... Megduplázhatja a termelhető zöldség mennyiségét, ha nyár közepén él a másodvetés lehetőségével. Bálint gazda írásából megtudhatja, hogy mi a teendő a ...
Augusztusi teendők a kertben Bálint gazda oldalán ismét hasznos információkat tudhatunk meg a következő hetek legfontosabb kertészeti tevékenységeiről. Most, a nyár derekán csúcs...