Szén-dioxiddal növeli a vetőmagok termelékenységét a Dioxd

A brazil Dioxd agrotechnikai vállalat azt állítja, hogy szén-dioxid segítségével 12%-kal növelheti a bab- és szójabab vetőmagok termelékenységét. A vetőmagokkal teli nagy zsákokba szén-dioxidot juttatva fokozódik a vetőmag anyagcseréje.

A Dioxd érzékelőkkel és szoftverrel méri a vetőmagzsákok belsejében lévő légköri viszonyokat – mondta João Barboza, a cég alapítója. Ezután a magokat szén-dioxiddal (CO2) kezelik. – A 40 perces kezelés után a magok minősége javul. A szén mindennek a részévé válik. A vetőmagoknak is – állítja Barboza.

A 40 perces kezelés után a magok minősége javul. A szén mindennek a részévé válik. A vetőmagoknak is
A 40 perces kezelés után a magok minősége javul. A szén mindennek a részévé válik. A vetőmagoknak is (Fotó: Pixabay)

A szántóföldi teszteket Luís Eduardo Magalhãesben, Bahia államban végezték el. A felülvizsgálatra és jóváhagyásra egy helyi agrármérnöki vállalat, a Kasuya Inteligência Agronômica kapott megbízást. A jóváhagyást követően a Dioxd 1,4 millió reált (250 000 dollárt) kapott több befektetőtől (Cycklo Agritech, Great Venture és AgroVen) a technológia továbbfejlesztésére és méretnövelésére.

João Barboza szerint a befektetés lehetővé teszi a Dioxd számára, hogy fejlessze a hőmérséklet, a páratartalom és a széndioxid-koncentráció szabályozására szolgáló szoftverét, ami kulcsfontosságú a szén-dioxid szója- és babmagok esetében történő alkalmazása során.

Elmondása szerint a cél a matopibai működés megerősítése és a második fázisban a működés kiterjesztése São Paulo, Minas Gerais, Paraná és Mato Grosso do Sul államokra.

Induló vállalkozások csoportja

A Dioxd egy 10 start-up vállalkozásból álló csoport tagja, amelyet a Cyklo Agritech támogat Matopibában. Ez a régió Maranhão, Tocantins, Piauí és Bahia mezőgazdasági területeit foglalja magában. Ezt a 71 millió hektáros területet Brazília mezőgazdaságának utolsó „bástyájának”nevezik.

– A befektetéssel a Dioxd képes lesz arra, hogy technológiáját a Matopiba és más mezőgazdasági termelő régiók gazdái számára elérhetővé tegye – hangsúlyozta Pompeo Scola, a Cyklo Agritech vezérigazgatója.

A Cyklo Agritech gyorsító programja

Scola elmondta, hogy a Dioxd 9 hónapig volt a Cyklo Agritech gyorsító programjának része, ennek során a vállalat értéke 10 millió reálra (1,8 millió dollárra) nőtt. Két másik induló vállalkozás is kapott pénzügyi támogatást a Cyklo Agritech programjában való részvétel után. Ezek az SS Crop, amely a gazdaságok irányításával foglalkozik, valamint az Aproxima Grãos, egy gabonakereskedelmi platform. A Dioxdhoz hasonlóan ezek az induló vállalkozások is 10 millió reál értékűek. Az akcelerációs programban részt vevő két másik start-up, a Kalliandra és az Agro Insight szintén tárgyalásokat folytat lehetséges befektetőkkel.

Scola szerint az az érdekes, hogy a befektetések többsége olyan gazdáktól származik, akik hatalmas, értékteremtő potenciált látnak az agrotechnikai start-upokba történő befektetésekben. – Bár ez egy kockázatitőke-piac, arra számítunk, hogy a befektetés megtérül, négyszeres eredmény várható, és hogy a programban részt vevő összes start-up cég értéke növekedni fog – mondta Scola.

(Forrás: futurefarming.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Beköszöntött a hüvelyesek éve! Újév napján a családok többsége lencsét fogyaszt, ezzel is biztosítva az anyagi bőséget az adott évre. Az év további részében azonban hajlamosak vagyu...
Plusz pénzhez juthat a környezetkímélő tejtermelő... A tejtermelés kifejezetten sok káros anyagot juttat a levegőbe. A világátlag szerint 2,8 kg szén-dioxid jut a levegőbe egy kilogramm tej előállítása s...
Még mindig óriási gond a tehénszellentés A holland környezeti hatásvizsgálati hatóság (NEAA) által közzétett mutatók szerint a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országaiban, Indiát leszá...
Jó volt az időjárás, de nem lehetnek boldogok a ba... A babtermesztők az idén nem panaszkodhatnak az időjárásra, ám mégsem lehetnek teljesen elégedettek. Ugyan a bab megkapta, amit kíván, a május eleji fő...
Nagy baj kapujában: alig bírják elnyelni a növénye... A vártnál is gyorsabban közelít a klímakatasztrófa. Ennek oka, hogy a növények egy idő után nem lesznek képesek már olyan mértékben átalakítani az em...
Közösen javítana a kereskedelmi kapcsolatokon a Né... Stratégiai megállapodást írt alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület az Újmohácson rendezett szó...