Szárbontással a jobb talajért

A szármaradvány mint tápanyagforrás

Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok komoly tápanyag-utánpótlást jelenthetnek a talajnak, jelentős mennyiségben tartalmaznak ugyanis kötött állapotban lévő nitrogént, foszfort és káliumot is. Az intenzív növénytermesztési gyakorlat miatt termőföldjeinkben jelentősen csökkent a mikroorganizmusok száma és diverzitása, ezért különösen fontos, hogy a szár- és gyökérmaradványokban található tápanyagokat felhasználva hozzájáruljunk a megfelelő talajélet helyreállításához.

A szárbontás fontossága

A talajban lévő, lassan bomló maradványok ugyanakkor nehézségeket okozhatnak a talajmunkák során, a megkötött nitrogént pedig épp az újabb, vetésben fejlődő növények elől vonhatják el, ezért különösen fontos, hogy megfelelő termékkel segítsük a szárbontást: így a folyamat jelentősen felgyorsul, és a fejlődő növények számára könnyen felvehetővé válik a kálium, a foszfor, illetve egyéb mezo- és nyomelemek is.

Hasznos, ha kevés a csapadék

A hazai gazdáknak idén is komoly problémákat okozott a tavaszi csapadékhiány, amire sajnos várhatóan a következő éveket tekintve is fel kell készülnünk. A szárbontás révén a talajba beépülő szerves alkotóelemek csapadékhiányos időszakban is képesek hosszabb ideig biztosítani a megfelelő nedvességtartalmat, ezért az előrelátó gazdák nem hagyhatják ki ezt a lépést!

Egy töményet? A talaj egészségére!

Natur Agro Hungária Kft. talajoltói hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat

Az idén 18 éves Natur Agro Hungária Kft. tömény összetételű, magas csíraszámú talajoltói több mikroorganizmus- és gombafajt tartalmaznak, melyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat.

Natur Micro T

Natur Micro T
Natur Micro T

A Natur Micro “T” egy környezetbarát, koncentrált mikrobiológiai talajoltó, mely a talaj természetes mikroflórájában, természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmaz, ezért cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat. Korábbi, Natur Micro nevű termékünkre épül, ám töményebb összetételének köszönhetően kisebb dózis alkalmazása is elegendő, így optimalizálhatja hektáronkénti költségeit.

A tápanyagok beépítésén és azok mobilitásán kívül a szár- és gyökérmaradványok elbontásáért is felelős. A termék különálló baktérium- és gombaadalék komponenst tartalmaz. Az oldatban Trichoderma gombatörzsek is találhatók.

A javasolt dózis 4 liter/ha (Natur Micro T komponens 3 liter baktériumkomponens+gombaadalék komponens 1 liter).

Natur Nova

Natur Nova a Natur Micro módosított összetételén kívül az alábbi baktériumtörzseket tartalmazza kiegészítésként:

  • Bacillus thuringiensis var. kurstaki
  • Bacillus thuringiensis var. tenebrionis

A Bacillus thuringiensis baktériumokkal a foszfor mobilizációja jelentős mértékben növelhető a talajban. A nehezen oldható foszfor vegyületeket a mikroorganizmusok különböző enzimek segítségével teszik oldhatóvá, s az így kialakuló formákat a növény már képes felvenni. A Natur Nova ezáltal hozzájárul az egészségesebb talajösszetétel kialakulásához is, melynek köszönhetően a kártevők megtelepedésének és szaporodásának az esélye is csökken. Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmaz.

Natur Nova
Natur Nova

A javasolt dózis 4+1 (baktérium+gomba) liter/ha, vagy dupla dózis, 8+2 liter/ha.

Natur Forte

Natur Forte
Natur Forte

A Natur Forte összetétele a Natur Micro kétkomponensű mikrobiológiai készítmény kiegészített, módosított alapjaira épül. Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmaz. Előnye a készítmény töménységében rejlik.

A javasolt dózis 2+1 (baktérium+gomba) liter/ha, vagy dupla dózis, 4+2 liter/ha.

Megéri? A számok megmutatják!

Talajoltóink hatékonyságát szántóföldi kísérleteink is bizonyítják, alkalmazásukkal rendre sikerül számottevő terméstöbbletet kimutatnunk. Kezeléseink ára megtérül, így azokkal nemcsak a talaj és a növény, hanem a gazda is jól jár!

  • 2018-ban, győri kísérletünk során kukoricaállományban pusztán a Natur Micro felhasználásával 5,72%-os lett a terméstöbblet.
  • 2019-ben Zombán kukorica hibridsoron végrehajtott kísérletünk során Natur Novával és gomba adalékával átlagosan 7,9%-os terméstöbbletet tudtunk elérni a kezeletlen, kontroll állományhoz képest, ami a kezelés költségének levonása után is 29 885 forintos átlagos többletbevételt jelent hektáronként.
  • Boconádon őszi búza állományban Natur Forte + gomba kezeléssel 7,34%-os lett a terméstöbblet, a plusz profit pedig 9044 forint minden hektár után.
A Natur Agro talajoltói a fenntartható gazdálkodást szolgálják
A Natur Agro talajoltói a fenntartható gazdálkodást szolgálják

Ha kíváncsi a részletekre, töltse le kísérletünk minden fontos adatra kiterjedő bemutatóit!

Győri kísérlet letöltés
Zombai kísérlet letöltés
Boconádi kísérlet letöltés

A szárbontással csak nyerhet, ne hagyja ki Ön sem! Ha termékeink felkeltették érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!

Felkeresem a Natur Agro tanácsadóját!


Juttassa ki Natur Jettel, költséghatékonyan!

A Natur Jet segíti a Natur Micro talajkondicionáló készítmény kijuttatását
A Natur Jet segíti a Natur Micro talajkondicionáló készítmény kijuttatását

Termékeink kijuttathatók hagyományos szántóföldi permetezővel is, 2-300-szoros higításban. Ez esetben ajánlott a készítményeket mielőbb beleforgatni a talajba.

Munkagépekre szerelhető, saját fejlesztésű Natur Jet adaptereinkkel azonban a talajmunkával egy menetben is elvégezhető a kijuttatás, a szükséges vízmennyiség pedig 40-60 l/ha-ra csökken.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baktériumtrágya a talajélet megmentője A szántóföldjeink állapota fokozatosan romlik. A műtrágyázás hatásaként elsavanyodó talajban helyreállítható a talajélet a biológiai rekultivációval. ...
Szárbontás a mikroorganizmusok segítségével A talajkondicionálás esetén azzal a céllal avatkoznak be a talajállapotba, hogy javítsák a talaj fizikai, illetve biológiai állapotát, valamint annak ...
A javuló talajélettel a költségek csökkennek, a te... A népesség és a fogyasztás növekedésével egyre fontosabb a mezőgazdaság élelmiszertermelő szerepe, amihez lényeges a talajt nem kizsigerelő gazdálkod...
Szójatermesztés okosan: hatékony lehet a lombtrágy... Az elmúlt évtizedben sokáig úgy tűnt, igazi „sikernövénnyé” válhat a szója Magyarországon is. Termésterülete a 2014-es 35 ezer hektárról 2017-re több...